PROTEST COLECTIV: Mii de oameni au protestat în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară

Ioana Dogaru
Miscellanea / 4 noiembrie 2015

Sursă: Facebook/Rezistenţa Urbană

Sursă: Facebook/Rezistenţa Urbană



25.000 de persoane au scandat "Jos Ponta!", "Jos Oprea!", "Toate partidele, aceeaşi mizerie!", "Demisia!", "Asasinul!"

----------------------

Actualizare 16:46 AmCham România solicită "toleranţă zero faţă de mită şi corupţie"

Camera de Comerţ Americană în ţara noastră (AmCham România) solicită o reformă imediată şi imperativă a procesului de aplicare a şi o toleranţă zero faţă de mită şi corupţie în România, astfel încât ţara să devină sigură pentru cetăţenii săi, arată un comunicat de presă.

"Alături de multe alte tragedii ce au trecut neobservate la nivelul opiniei publice, dar care, din păcate, au lăsat de asemenea în urmă familii îndurerate şi comunităţi afectate, dezastrul recent ce a mobilizat întreaga societate civilă este o dovada de necontestat a faptului că, pe termen lung, corupţia, iresponsabilitatea, nepăsarea, urmărirea interesului propriu şi lipsa de performanţă nu sunt doar factori ce împiedică progresul României, ci risipesc resurse valoroase şi cel mai grav, pun în pericol viaţa cetăţenilor", precizează sursa citată.

Camera de Comerţ Americană în România (AmCham România) este o asociaţie profesională de afaceri, înfiinţată în anul 1993, şi reuneşte în prezent peste 400 de companii americane, internaţionale şi locale.

(S.A.)

------------

Actualizare 16:30 Mihăiţă Calimente: "Îmi cer scuze publice pentru declaraţiile făcute astăzi"

Deputatul PNL Mihăiţă Calimente a transmis, prin intermediul unui comunicat remis redacţiei, că îşi cere scuze pentru declaraţiile făcute în emisiunea televizată.

"Îmi cer scuze pentru declaraţiile pe care le-am făcut astăzi în privinţa votului pe care l-ar putea acorda cei care au protestat faţă de tragedia de la Clubul Colectiv. În acest sens, îmi retrag afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni televizate şi îi rog pe cei care s-au simţit lezaţi de acestea să-mi scuze comportamentul şi să-mi accepte scuzele", a anunţat Calimente.

(S.A.)

--------------

Actualizare 13:25 Mihăiţă Calimente (PNL): "Dacă strada nu ne vrea nici pe noi, atunci să-i voteze pe bulgari"

Gorghiu: "Calimente va răspunde în privat pentru afirmaţiile sale"

Mihăiţă Calimente, întrebat dacă liberalii vor fi acceptaţi la guvernare de către protestatarii din stradă în condiţiile în care aceştia au cerut ca toată clasa politică să plece, a declarat în direct la România TV: "Dacă strada nu ne vrea nici pe noi, atunci să-i voteze pe bulgari".

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, în urmă cu puţin timp, că liberalul Mihăiţă Calimente va răspunde "într-o discuţie privată" pentru afirmaţiile acestuia, liderul PNL cerându-şi scuze în numele lui Calimente pentru ce a spus.

(A.C.)

-----------------

Actualizare 8:47 Zgonea: Nu mai merge cu jumătăţi de măsură; vinovaţii de tragedia din Colectiv trebuie să plătească indiferent de funcţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a postat marţi pe pagina sa de Facebook, că înţelege furia oamenilor ieşiţi în stradă şi spune că cei care se fac vinovaţi de tragedia din clubul Colectiv trebuie să plătească ''indiferent de funcţii sau responsabilităţi''.

Valeriu Zgonea a postat: "Îi înţeleg pe oamenii care au ieşit în seara aceasta în stradă. Le înţeleg furia. Cred că a venit momentul ca întreaga clasă politică să înţeleagă că nu mai merge cu jumătăţi de măsură. De data aceasta, trebuie să se meargă până la capăt. Trebuie ca societatea să ştie exact cine şi de ce se face vinovat pentru moartea acelor tineri nevinovaţi. Regulile nu mai trebuie aplicate discreţionar. Legile nu mai trebuie acoperite de corupţie şi şpăgi".

Potrivit acestuia, toţi cei care se fac vinovaţi de tragedie trebuie să plătească:"Aplicarea corectă a legilor poate salva vieţi. La fel cum nerespectarea lor a omorât oameni. Este nevoie să se afle adevărul şi toţi cei care se fac vinovaţi de această tragedie să plătească, indiferent ce funcţii sau responsabilităţi au. Memoria tinerilor morţi în «Colectiv» nu are nevoie de monumente, ci de dreptate".

--------

Protestul de la Bucureşti, început în jurul orei 18,00, la Piaţa Universităţii şi s-a încheiat după miezul nopţii de marţi spre miercuri, după mai mult de şase ore în care manifestanţii s-au deplasat la sediile unor instituţii publice, între care Guvern, Ministerul Afacerilor Interne, Parlament şi Primăria sectorului 4.

Câteva mii de manifestanţi în Bucureşti şi alte câteva sute în ţară au cerut, marţi, demisiile premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a primarului sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Protestul organizat pe reţelele sociale a venit la patru zile de la incendiul din club Colectiv, în care au murit 32 de tineri, iar peste 140 au fost răniţi.

La Bucureşti protestul a adunat peste 25.000 de participanţi, majoritatea tineri.

Marius Dunca: "Am aflat în direct că am fost demis de la şefia ANPC"

Şeful ANPC, Marius Dunca, a spus că a aflat "în direct" că a fost demis din funcţie de către premierul Victor Ponta, arătând că primise o sesizare privind Clubul Colectiv joi, cu o zi înainte de tragedie, iar un reprezentant al clubului trebuia să se prezinte vineri la Autoritate.

Marius Dunca ne-a confirmat informaţia şi a declarat că nu doreşte să comenteze.

"Am aflat în direct că am fost demis. Este o surpiză şi pentru mine. Acum dacă Dacă ANPC este vinovată pentru tot ce se întâmplă rău în acestă ţară, ne asumăm şi această e vină...Eu nu cred că ANPC este vinovată", a spus Dunca.

Întrebat când a făcut ultima dată un control la Clubul Colectiv, Dunca a afirmat că ANPC a primit o sesizare joi privind neconcordanţe de preţuri în local, transmit surse din presă.

El a spus că inspectorii ANPC au mers la faţa locului joi, dar nu au găsit pe nimeni, astfel că au lăsat o "invitaţie" pentru reprezentanţii legali ai localului.

"Vineri trebuia să se prezinte reprezentantul legal al operatorului economic cu buletin, ştampila unităţii, aviz sanitar-veterinar, certificat constatator", a declarat Marius Dunca, precizând că aceasta este procedura în cazul în care echipele de control nu îi găsesc pe reprezentanţii firmelor.

"Noi nici nu am avut când să îl controlăm (localul, n.r.). Nu pot să încalc legile, nu pot să încalc procedura", a adăugat şeful demis al ANPC.

Întrebat dacă regretă ceva din activitatea sa, Dunca a spus că a făcut "tot ce i-a stat în putinţă şi tot ce i-a permis legislaţia ca să apere consumatorii".

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, premierul Victor Ponta a decis să-l demită pe Marius Dunca la propunerea ministrului Economiei.

Conform aceloraşi surse, în locul lui Dunca, Ponta a decis numirea secretarului de stat în Ministerul Economiei Bogdan Pandelică, cele două decizii nefiind încă publicate în Monitorul Oficial.

Iohannis: Sunt impresionat de manifestări; politicienii nu pot ignora acest sentiment de revoltă

Preşedintele Klaus Iohannis se declară impresionat de manifestările de marţi seară şi precizează că politicienii nu pot ignora acest sentiment de revoltă.

Aseară, Preşedintele Iohannis a scris pe pagina sa de Facebook: "Sunt impresionat de manifestările din această seară. Este o mişcare de stradă, care vine din dorinţa oamenilor de a le fi respectate condiţia şi demnitatea. Am înţeles că se cere şi se aşteaptă, pe bună dreptate, ca cineva să-şi asume răspunderea politică. Următorul pas trebuie să fie al politicienilor, care nu pot ignora acest sentiment de revoltă"

Piedone a anunţat că va face un monument la Colectiv

Primarul Sectorului 4 al Capitalei, Cristian Popescu Piedone, anunţă, în această seară, în timp ce oamenii îi cer demisia în Piaţa Universităţii, pentru tragedia din Clubul Colectiv, că în rondul din zona localului va fi ridicat un monument în memoria victimelor - "monumentul celor fără de vină".

"În urma lor ne-a rămas tuturor o durere imensă, care ne-a împietrit. Şi tot în piatră vom săpa pentru totdeauna un monument închinat lor, celor care au pierit atât de tragic, brutal şi absurd, pentru ca noi să deprindem, din păcate, prea târziu, că, întotdeauna când e vorba de vieţile oamenilor, nu este suficient să faci doar ceea ce îţi revine, ci mult, cu mult mai mult, infinit, până la a-ţi da viaţa, aşa cum au făcut-o unii dintre aceşti copii, care astăzi sunt alături de îngeri. După bunul obicei creştin, atunci când un suflet se stinge într-un loc, departe de casă şi de cei dragi, întru pomenirea sa, locul este marcat cu o troiţă sau o cruce, pentru ca familia să aibă unde să se reculeagă, să aprindă lumânări şi să-şi plângă durerea", arată Primăria Sectorului 4 într-un comunicat.

"Cu sprijinul unor oameni inimoşi, care au înţeles întotdeauna să sprijine proiecte de suflet, cu lacrimi şi o suferinţă adâncă, respectăm de-a pururi memoria acestor tineri nevinovaţi, ridicând spre Cer ruga noastră şi MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ, pe care care vom grava numele tuturor celor care au pierit în urma tragediei din data de 30 octombrie. Foarte curând, în rondul situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, MONUMENTUL CELOR FĂRĂ DE VINĂ va fi edificat, prin aportul unor personalităţi ale vieţi publice, care au răspuns acestei iniţiative a Primarului Cristian Popescu - Piedone", mai arată comunicatul transmis de Primărie.

În comunicat este citat şi primarul Sectorului 4, care se declară "prăbuşit sufleteşte".

"Ca om sunt prăbuşit sufleteşte, cu gândul la drama familiilor care îşi plâng acum oamenii dragi pe care i-au pierdut. Mă rog pentru răniţii care luptă acum pentru viaţa lor pe patul de spital. Condoleanţe familiilor, pentru imensa pierdere, iar nouă, tuturor, înţelepciunea de a deprinde învăţămintele necesare şi de a judeca drept!" (Cristian Popescu - Piedone, Primarul Sectorului 4)", încheie comunicatul transmis de primărie.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. eba, sida, elena, roberta, alinutza nu au fost la proteste???pai cum?daca e cu jos ponta, cred ca trebuiau sa isi ia fesul de la nashu si hopa in piata...

    1. penibil cu note politice. inteleg ca te-a deranjat ca s-a strigat Jos Monta. La fel se putea striga si pt cealalta tabara, asa cum s-a strigat la un alt moment de altfel. Mesajul este impotriva sistemului corupt, din cauza caruia au murit oameni!

    tragedia este un cumul de erori de norme neaplicate de nestiinta si...

    si de hazard dar de aici si pina la o teorie conspirationista e multa prostie .Cit despre demisii au cei mari motive si mai si sa si dea demisia si nu o fac dar va veni si vremea aia 

    Imi aduc aminte cum isi facea propaganda Piedone in urma cu mai multi ani si cum dadea el de pamant prin piete cu cei care nu respectau regulile si normele. Acum ca s-a vazut cu branza-n caruta si a ajuns primar, nu mai pare a fi chiar atat de interesat de respectarea regulilor. Bine ca totusi ca vrea sa creeze un monument in fata clubului. Are probabil vre-un prieten sculptor care ar putea executa lucrarea. Gratuit, bineinteles, ca apoi pentru acest sacrificiu va face primaria de sector alte contracte mai profitabile pentru respectivul prieten... Si apropos, de ce sa isi dea Ponta demisia? Ca doar el nu e de vina. E de vina pentru altele, pentru ca a plagiat, dar asta nu are legatura cu functia de primministru, ca a incasat bani de la o firma care avea afaceri cu statul, dar se pare ca si alti politicieni au facut la fel, ca este de stanga... da asta e intr-adevar cea mai mare vina, fiindcaa fost întotdeauna sustinuta de cei care nu vor sa munceasca ci prefera sa le dea statul din munca altora.

    1. prin modificarea articolului R din HG 1739 per 2006 care a avut loc prin HG 19 per 2014 inlocuirea notiunii de LOCURI prin LOCURI PE SCAUNE, inadvertenta care permitea in mod practic nelimitat locurile in picioare. Cititi nota de fundamentare si veti cadea de pe scaun...

      Este rugat sa treacă pe la bancă pentru a-și ridica arginții pentru minciunile pe care le propagă.

       

      Textul HG 19/2014 este următorul. 

      "următoarele categorii de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu:  

      h) construcţii civile subterane sau spaţii publice amenajate la subsolul, demisolul, podul ori pe acoperişul tip terasă al clădirilor civile, indiferent de destinaţie, aria construită/desfăşurată sau de numărul de persoane;" 

      Rușine dinu patriciu.... îmi curg lacrimile băsiste pe obraj... minți precum șeful tău spiritual, mizerabilul de băsescu. 

      ai grins mai bine de tine, cu asa informatie ramane casieria cu banii necheltuiti....Daca vrei facem meditatii. Lectione 1 ce cod caen a descris concertul de la Colectiv? putem incadra la 9001pentru ISU in loc de ISO?

      Nu stai bine.

      Legiuitorul a vrut să clarifice noțiunea de "loc". În varianta din 2006 apărea în două situații: 

      "p) clădiri şi amenajări sportive, cu capacitatea mai mare sau egală cu 200 de locuri pe scaune în interior ori mai mare sau egală cu 2.500 de locuri pe scaune în aer liber; 

      r) construcţii pentru amenajări temporare pentru spectacole sau întruniri, cu capacitatea mai mare sau egală cu 200 de locuri ori având destinaţia comercială, cu suprafaţa mai mare sau egală cu 2.500 mp;" 

       

      În varianta 2014 ambele p) și r) sunt cu "locuri pe scaune", cum este și normal. Este doar o modificare cosmetică. Oricum legea trebuia interpretată așa. Ce este ăla "loc în picioare"? 

      În mod evident, nu este normal ca într-un loc să apară "locuri pe scaune" și în altul "locuri". La fel de evident este că este vorba de "locuri pe scaune" pentru că altfel nu definești locul. Dacă se referea la persoane, spunea așa "200 de persoane". Hai termină-te cu prostiile. 

      PE CAT FACETI PARIU CA

      Pe cat faceti pariu ca Piedone va castiga primaria sectorului 4 in 2016? Cine-I baga undeva pe cei nemernici?IN 2015 ASTA AFOST LEGEA PE CARE PIEDONE A RESPECTAT-O. P.S Eu sunt in sect.6 ,unde n-am simtit ca avem primar,

      Nu ați simțit pentru că nici nu mai aveți după ce a ajuns în pușcărie. Iar noul Rareș Mănescu din sectorul 6 este cel mai prost plătit primar din București cu o medie (așa rezulta dintr-o declarație de avere pe 5 luni) de 2200 lei/lună.

    Nu te-a invitat nimeni la distracție. Ia taci din gură că acum s-ar putea să descoperi și antiimperialiști pe acolo printre demonstranți. Care vor găsi multe de spus împotriva ta și a strădaniilor tale de a inventa lobbyul găunos, aka MITA, pe care îl dorești introdus și în sistemul politic românesc și european. Americanii se străduie să îl elimine de la ei acasă și tu vii să îl impui la noi. HAI MARȘ și TACI DRACULUI DIN GURĂ. Nu te-a întrebat nimeni NIMC.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb