PROTEST: Croaţii debitori în CHF cer demisia guvernatorului băncii centrale

Bănci-Asigurări / 26 aprilie 2015

Foto: Hina News (Facebook)

Foto: Hina News (Facebook)

Mii de croaţi care au luat împrumuturi în franci elveţieni au manifestat sâmbătă pe străzile capitalei Zagreb, solicitând băncilor locale restructurarea datoriilor şi, de asemenea, cerând demisia guvernatorului băncii centrale, deoarece nu au fost protejaţi împotriva creşterii cursului acestei monede.

Potrivit Reuters, 60.000 de croaţi au împrumuturi în CHF, care valorează circa 27 miliarde kuna (3,85 miliarde dolari). Creditele, în mare parte fiind imobiliare, sunt echivalentul a 8 procente din PIB-ul Croaţiei.

Împrumuturile în franci elveţieni au fost foarte populare în multe ţări din Europa centrală în anii 2000, rata dobânzii fiind atunci mai mică decât cea la împrumuturile în moneda locală, potrivit AFP.

Publicaţia transmite că circa 10.000 de persoane, potrivit poliţiei, au mărşăluit prin centrul capitalei Zagreb pentru a protesta împotriva autorităţilor care nu fac nimic pentru a scoate datornicii din "sclavia datoriilor". Cei cu împrumuturi contractate în franci elveţieni au format asociaţia Franak, cerând de asemenea demisia guvernatorului băncii centrale croate Boris Vujcic.

Veniţi din toată Croaţia, dar de asemenea din republicile vecine Bosnia, Serbia şi Slovenia, manifestanţii au mărşăluit spre banca centrală croată, scandând "Împotriva împrumuturilor rechinilor! Vrem să ne regăsim demnitatea!".

Protestatarii cer acum reconversia acestor împrumuturi în kuna şi revenirea la dobânda iniţială. Discuţiile între debitori, bănci şi ministrul de finanţe sunt întrerupte de la sfârşitul lunii martie.

Banca naţională a Elveţiei (BNS) a suprimat la mijlocul lunii ianuarie plafonul minim lăsând liber cursul franc/euro, ridicând cursul francului elveţian şi provocând haos în piaţa valutară.

Croaţia a stabilit atunci rata de schimb pentru plata împrumuturilor la 6,39 kuna (0,84 euro), adică nivelul dinainte de această creştere record. Băncile croate au fost însărcinate să suporte costurile, estimate la 52 milioane de euro de banca centrală.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Este bine ca in U.E. exista tari cu un nivel de dezvoltare sub Romania!!!Bulgaria si Croatia momentan!!!!In curand Grecia, Cipru si Portugalia!!!!!

    1. Poate treci prin Croati si o sa vezi o tara cu viitor, iar acest protest cu atatia PROTESTATARI chiar asta insemana. Romania cu "tiganizare" populatie autoctone va disparea in maxim 20 de ani.

      Noi nici cand ne frura astia pe fata, nici cand ne omoara copii in "spitale" nu iesim in strada. 

      Ori esti o trompeta ori vorbesti in somn..

      d/le doctor Isarescu /Voiculescu 

    Singura solutie este emigrarea in alta tara, bancile nu va pot urmari acolo. Cunosc 2 familii care au facut acest lucru si totul est OK.

    Asta da popor asa trebuiesc rezolvate problemele, nu ca la noi ne fura bancile si nu facem nimic, ne mor copii prin spitale si nu facem nimic, se dau pensii speciale (din ce bani oare!!!!!) si noi nu facem nimic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb