Mii de croaţi care au luat împrumuturi în franci elveţieni au manifestat sâmbătă pe străzile capitalei Zagreb, solicitând băncilor locale restructurarea datoriilor şi, de asemenea, cerând demisia guvernatorului băncii centrale, deoarece nu au fost protejaţi împotriva creşterii cursului acestei monede.
Potrivit Reuters, 60.000 de croaţi au împrumuturi în CHF, care valorează circa 27 miliarde kuna (3,85 miliarde dolari). Creditele, în mare parte fiind imobiliare, sunt echivalentul a 8 procente din PIB-ul Croaţiei.
Împrumuturile în franci elveţieni au fost foarte populare în multe ţări din Europa centrală în anii 2000, rata dobânzii fiind atunci mai mică decât cea la împrumuturile în moneda locală, potrivit AFP.
Publicaţia transmite că circa 10.000 de persoane, potrivit poliţiei, au mărşăluit prin centrul capitalei Zagreb pentru a protesta împotriva autorităţilor care nu fac nimic pentru a scoate datornicii din "sclavia datoriilor". Cei cu împrumuturi contractate în franci elveţieni au format asociaţia Franak, cerând de asemenea demisia guvernatorului băncii centrale croate Boris Vujcic.
Veniţi din toată Croaţia, dar de asemenea din republicile vecine Bosnia, Serbia şi Slovenia, manifestanţii au mărşăluit spre banca centrală croată, scandând "Împotriva împrumuturilor rechinilor! Vrem să ne regăsim demnitatea!".
Protestatarii cer acum reconversia acestor împrumuturi în kuna şi revenirea la dobânda iniţială. Discuţiile între debitori, bănci şi ministrul de finanţe sunt întrerupte de la sfârşitul lunii martie.
Banca naţională a Elveţiei (BNS) a suprimat la mijlocul lunii ianuarie plafonul minim lăsând liber cursul franc/euro, ridicând cursul francului elveţian şi provocând haos în piaţa valutară.
Croaţia a stabilit atunci rata de schimb pentru plata împrumuturilor la 6,39 kuna (0,84 euro), adică nivelul dinainte de această creştere record. Băncile croate au fost însărcinate să suporte costurile, estimate la 52 milioane de euro de banca centrală.
1. Craoatia sub ROMANIA!!!
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 26.04.2015, 10:44)
Este bine ca in U.E. exista tari cu un nivel de dezvoltare sub Romania!!!Bulgaria si Croatia momentan!!!!In curand Grecia, Cipru si Portugalia!!!!!
1.1. Roman fara ROMANIE (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Andrei în data de 26.04.2015, 14:27)
Poate treci prin Croati si o sa vezi o tara cu viitor, iar acest protest cu atatia PROTESTATARI chiar asta insemana. Romania cu "tiganizare" populatie autoctone va disparea in maxim 20 de ani.
Noi nici cand ne frura astia pe fata, nici cand ne omoara copii in "spitale" nu iesim in strada.
1.2. panarama ce esti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Cristian în data de 26.04.2015, 15:50)
Ori esti o trompeta ori vorbesti in somn..
d/le doctor Isarescu /Voiculescu
2. Romania fara viitor
(mesaj trimis de Alin în data de 26.04.2015, 14:19)
Singura solutie este emigrarea in alta tara, bancile nu va pot urmari acolo. Cunosc 2 familii care au facut acest lucru si totul est OK.
3. Suntem putini ROMANI Andrei
(mesaj trimis de ROMAN în data de 26.04.2015, 14:49)
Asta da popor asa trebuiesc rezolvate problemele, nu ca la noi ne fura bancile si nu facem nimic, ne mor copii prin spitale si nu facem nimic, se dau pensii speciale (din ce bani oare!!!!!) si noi nu facem nimic.