PROTEST ÎMPOTRIVA CONDIŢIILOR DE MUNCĂ Grefierii acuză subfinanţarea sistemului judiciar

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 12 martie 2019

Sindicatele grefierilor din ţara noas-tră au declanşat acţiuni de protest pe termen nedeterminat. Nemulţumirile grefierilor nu sunt cauzate de modificările repetate ale legilor justiţiei, ci de condiţiile precare de muncă.

Corpul profesional al personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete a intrat, ieri, în protest, la nivel naţional, prin purtarea unei banderole albe.

Cătălin Trăstaru, vicepreşedinte al Federaţiei Publisind, la care sunt afiliate sindicatele grefierilor din ţara noas-tră, a declarat pentru Ziarul BURSA: "Suntem nemulţumiţi de diminuarea rolului grefierilor la înfăptuirea actului de justiţie, de neadoptarea unui statut al profesiei, de condiţiile de lucru, precum şi de faptul că nu se recunosc studiile superioare pentru grefierii principali şi pentru arhivari, deşi legea impune acest lucru. Mai mult, grefierii nu au beneficiat de creşterea salarială de 25% faţă de anul 2017, există diferenţe salariale între grefierii din ţară, iar salariile au fost practic plafonate până în anul 2022, s-a limitat dreptul la indemnizaţia de hrană şi persistă nesiguranţa cu privire la primirea în acest an a voucherelor de vacanţă".

Grefierii susţin că, în timp ce protocoalele secrete şi modificarea legilor justiţiei ţin prima pagină a mass-media, problemele reale din sistem sunt altele. Prima ar fi subfinanţarea cronică a întregului sistem judiciar, atât sub aspectul resurselor materiale, dar şi sub aspectul resurselor umane. De altfel această subfinanţare a fost punctată în acest an şi de sindicaliştii din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, dar şi de senatorul social-democrat Robert Cazanciuc, care, cu prilejul votării legii bugetului de stat, l-a acuzat pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, că a întocmit un buget menit să subfinanţeze activitatea instanţelor şi parchetelor.

Din cauza lipsei acute de personal, grefierii susţin că volumul de muncă este în continuă creştere, iar la această creştere au avut un rol şi modificările legislative repetate făcute de actuala putere politică.

În urma acestei situaţii, grefierii au acumulat zeci de mii de ore suplimentare efectuate, care nu au fost plătite şi nu au fost compensate cu timp liber corespunzător. Reamintim că aceeaşi situaţie privind orele suplimentare a fost reclamată în ultimele şase luni şi de angajaţii din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care au efectuat peste un milion de ore suplimentare ce nu au fost plătite de Ministerul Justiţiei.

Grefierii mai susţin că îşi desfăşoară activitatea cu aparatură uzată, iar condiţiile de muncă sunt inumane şi degradante, fiind nevoiţi să lucreze în birouri fără lumină naturală şi suprapopulate.

Prin prisma acestor aspecte, ei susţin că este foarte greu să realizeze un act de justiţie cu celeritatea prevăzută de legislaţia în vigoare.

În acest moment, în întreaga ţară, corpul profesional al personalului auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete numără aproximativ 8000 de persoane.

Sindicaliştii au anunţat că, vineri, 15 martie, va avea loc un miting de amploare în Piaţa Victoriei. În cazul în care Guvernul nu va lua în considerare solicitările lor, grefierii vor refuza, începând de luni, 18 martie, să mai facă ore suplimentare în instanţe şi parchete. Dacă acest refuz s-ar întinde pe mai mult de 10 zile, grefierii susţin că vor apărea blocaje în întreaga activitate din sistemul judiciar, deoarece funcţionarea acestuia şi activitatea instanţelor şi parchetelor depind în acest moment de munca suplimentară.

În cazul în care solicitările lor nu vor fi soluţionate, grefierii anunţă, începând cu luna aprilie, mitinguri în cascadă, la nivel de judeţ, în toate instanţele şi parchetele.

În luna mai, ar urma să se des-făşoare un miting comun al sindicatelor personalului auxiliar de specialitate şi conex, sindicatelor din sistemul penitenciar şi din probaţiune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb