Proteste ample au izbucnit astăzi în mai multe oraşe din Kazahstan după ce guvernul a ridicat plafonul preţurilor gazului petrolier lichefiat (GPL) şi costul acestei extrem de populare alternative la benzină a crescut, transmit agenţiile Reuters şi France Presse, citate de Agerpres.
Protestele publice sunt rare - şi ilegale dacă organizatorii lor nu prezintă în prealabil o notificare - în fosta republică sovietică, unde parlamentul este lipsit de opoziţie.
La manifestaţii au luat parte mii de persoane. Protestele au început pe 2 ianuarie - după ce în ajun plafonul preţurilor GPL fusese ridicat - în oraşul Zhanaozen, din provincia sud-vestică Mangystau, riverană Mării Caspice şi foarte bogată în hidrocarburi. În 2011, în această provincie cel puţin 14 lucrători de la o exploatare petrolieră şi-au pierdut viaţa atunci când poliţia a reprimat o manifestaţie contra condiţiilor de muncă grele şi nivelului mic al salariilor.
Preţul GPL fusese reglementat, dar oficialităţile au argumentat că preţurile scăzute în mod artificial fac ca producţia de GPL să nu mai fie fezabilă.
Preşedintele Kasâm-Jomart Tokaev a anunţat marţi, pe Twitter, că o comisie guvernamentală a început să lucreze la Aktau, reşedinţa provinciei Mangystau, şi va găsi o soluţie ''în interesul stabilităţii ţării''.
El le-a cerut protestatarilor să dea dovadă de responsabilitate şi de dorinţă de a dialoga cu autorităţile.