Minerii din Valea Jiului, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile restante, din 15 februarie, continuă şi luni protestul. Peste 70 de ortaci au rămas în subteranul Minei Lupeni, iar 10 dintre ei au anunţat că intră în greva foamei până când banii le vor intra în conturi, potrivit liderului de sindicat Alin Sân, citat de presa locală din Valea Jiului.
Alţi peste 200 de oameni de la toate cele patru exploatări miniere din Valea Jiului (Petroşani, Lonea, Livezeni şi Lupeni) s-au strâns, de luni dimineaţă, în curtea Complexului Energetic Hunedoara, din Petroşani. Ei protestează faţă de neplata restanţelor salariale şi cer prin reprezentanţii lor demisia directorul CEH, Samuel Dioane.
Protestul minerilor din Lupeni a început miercuri, când peste 80 de oameni au refuzat să mai iasă din mină, nemulţumiţi de faptul că salariile, care trebuiau virate în conturile lor în data de 15 februarie nu le-au fost acordate. Reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi ai Guvernului României în teritoriu le-au promis că până în data de 26 februarie îşi vor primi salariile, însă oamenii nu au renunţat la grevă.
În prezent, CEH nu mai dispune de veniturile din asigurarea serviciilor de sistem şi de ajutorul de închidere pentru Mina Lonea, care totalizau circa 7 milioane de lei pe lună, în condiţiile în care bugetul de salarii se ridică la 12 milioane lei, lunar.
În aşteptarea unui răspuns din partea liderilor care se află la Bucureşti, minerii de la Lupeni au plecat apoi spre sediul administrativ al minei din localitate, locul în care au protestat în ultimele cinci zile.
Starea de sănătate a celor aproximativ 70 de mineri autoblocaţi în subteranul Minei Lupeni, unii dintre ei aflaţi în a şasea zi de protest, este monitorizată de salvatorii mineri, care sunt pregătiţi să intervină în caz de nevoie.
Potrivit preşedintelui executiv al Sindicatului Muntele, Alin Sîn, delegaţia administraţiei şi a sindicatelor de la minele din Valea Jiului are programată luni o nouă rundă de întâlniri la ministerele Energiei şi Muncii pentru a reglementa anumite aspecte tehnice legate de ordonanţa adoptată de Guvern pentru plata salariilor minerilor din fonduri ale Ministerului Muncii, prin intermediul AJOFM.
1. Nu
(mesaj trimis de sabin în data de 22.02.2021, 19:59)
inteleg de ce nu le spune nimeni ca peste 5-6 ani carbunele nu mai poate fi folosit, termocentralele vor fi interzise in UE pt.protectia mediului! Sa se reprofileze la o activitate la suprafata. Si mai scapa si bugetul de o subventie total nemeritata!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2021, 21:36)
Da, sa faca agricultura, sa creasca animale, sa cultive sparanghel.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2021, 21:43)
Se vor face rute comerciale!
semnat comenturi "cretine"
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 22.02.2021, 21:42)
Zona este vanata de speculanti imobiliari!
In 20 de ani o bubuie rau zona aia!
Va spune un om care cunoaste situatia economica de acolo!
Este o vesnica "depresie economica" de peste 20 de ani!
Deci nu areu un sa mai cada mai mult de atat, poate interciclic pe 5-8 ani... dar pe 20-30 de ani o bubuie in recuperari de profituri.
semnat comenturi "cretine"