Proteste masive în ţară faţă de proiectul de graţiere a unor pedepse

Andrei Stan
Politică / 23 ianuarie 2017



Protestul de ieri din Capitală împotriva proiectului de graţiere (Sursa foto: captură Youtube)

Protestul de ieri din Capitală împotriva proiectului de graţiere (Sursa foto: captură Youtube)



Iohannis: "O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să slăbească statul de drept"

Dragnea: "Iohannis a fost în fruntea unei noi mineriade; e un început de lovitură de stat"

--------

Actualizare 18:09 Mircea Cărtărescu: "Preşedintele Iohannis trebuie sprijinit acum, ca garant al unei justiţii libere"

Preşedintele Klaus Iohannis trebuie sprijinit în această perioadă, ca "garant al unei justiţii libere", deoarece nu avem "un alt pol politic în stare să se opună hoţilor", consideră scriitorul Mircea Cărtărescu.

Acesta mai susţine, pe pagina sa de Facebook, că, prin votul lor, românii nu au ales "parlamentul ăsta de hoţi, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni şi semi-analfabeţi".

Scriitorul a afirmat: "Poporul român n-a ales parlamentul ăsta de hoţi, nici guvernul ăsta de semi-oligofreni şi semi-analfabeţi. El a votat pentru o viaţă mai bună şi mai demnă, nu pentru o mafie spoliatoare care vrea acum să scape de puşcărie. Iar acum oamenii sunt în stradă şi acolo vor rămâne până va trece pericolul unor legi făcute pentru cei care le dau. L-am subestimat pe preşedintele Iohannis, se vede acum că e un om de stat care cunoaşte interesele României şi ale românilor. Nu avem un alt pol politic în stare să se opună hoţilor. Preşedintele trebuie sprijinit acum, în perioada asta, ca garant al unei justiţii libere".

(S.A.)

----------

Actualizare 17:38 Nicuşor Dan: "USR va anunţa miercuri textul moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei, care a minţit Parlamentul la învestitură"

Uniunea Salvaţi România (USR) va anunţa miercuri textul moţiunii simple împotriva ministrului Justiţiei, Florin Iordache, care "nu este doar autorul unor proiecte cu dedicaţie pentru politicienii penali, dar şi un ministru al României care a minţit Parlamentul, la votul de învestitură", a scris liderul formaţiunii, Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Nicuşor Dan a afirmat: "Ministrul Justiţiei Florin Iordache a minţit Parlamentul României în timpul audierilor miniştrilor guvernului Grindeanu, din 4 ianuarie. Minciunile lui Florin Iordache:

- a declarat că PSD nu a discutat nici în campania electorală, nici după că doreşte o lege a graţierii. Pe 18 ianuarie ministerul justiţiei publică proiectele de OUG privind graţierea şi dezincrimininarea unor fapte penale;

- a declarat că o lege privind graţierea trebuie analizată cu întreaga societate civilă. Proiectele de OUG nu au fost discutate cu societatea civilă înainte de iniţerea lor;

- a spus că locul unde poate fi discutată o asemenea lege este Parlamentul, dar le-a propus spre adoptare Guvernului, prin ordonanţe de urgenţă;

- a spus că armonizarea deciziilor CCR pe codurile penal şi de procedură penală trebuie să fie discutată în comisiile juridice ale Parlamentului;

- a promovat a ordonanţă de urgenţă în care doar pretextul este cel al armonizării, textele legale nefiind în concordanţă cu deciziile CCR".

Liderul USR a prezentat şi declaraţia ministrului Justiţiei, Florin Iordache, din data de 4 ianuarie, când a fost audiat in Comisiile de specialitate ale Parlamentului înainte de învestirea Guvernului Grindeanu.

La acea dată, Florin Iordache a declarat, potrivit postării lui Nicuşor Dan: "Vreau să vă mulţumesc pentru faptul că reuşesc să vă spun câteva gânduri despre cum văd eu în continuare Justiţia, un domeniu foarte important, un domeniu care trebuie să funcţioneze şi, în acelaşi timp, fiind de 16 ani în Parlament, cred că aici, în Parlament, este locul în care putem discuta şi rezolva problemele cu care se confruntă societatea şi pentru armonizarea şi modernizarea legilor. În acest sens, voi propune primului-ministru o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţiilor profesionale şi a CSM-ului. Cred că aici, la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, este locul în care ne putem apleca şi să punem în concordanţă şi Codul penal şi Codul de procedură penală cu aceste decizii ale Curţii Constituţionale. În acelaşi timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraţilor, dar şi al societăţii civile, voi încerca ca ministrul justiţiei să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul justiţiei, astfel încât încrederea în justiţie să crească. Voi căuta ca, într-un timp cât mai scurt, să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România, prin construirea sau identificarea unor spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire a viziunii cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ. În ceea ce priveşte Legea graţierii, aceasta este o întrebare pe care au pus-o mai mulţi colegi, nici eu, nici colegii nu am şi nici printre rânduri nu ştiu cum aţi văzut dumneavoastră, citind printre rânduri, noi nu am discutat în campanie electorală şi nici astăzi, în discursul meu, că dorim adoptarea, acum, a unei legi a graţierii. Dar este un subiect care trebuie discutat şi care trebuie analizat cu întreaga societatea civilă. Aici, de aceea, v-am şi spus că eu consider că avem nevoie de înfiinţarea acestui Institut de Criminologie, pentru ca prin rezultatele pe care acest institut le prezintă, prin rezultatele pe care Direcţia Naţională a Penitenciarelor le prezintă şi prin cazuistica celor care sunt acum acolo, prin soluţiile pe care le pot prezenta asociaţiile profesionale, fără îndoială, o astfel de lege poate fi discutată, adoptată cu votul Parlamentului. Deci, cred că transparenţa este cuvântul de ordine, iar locul unde putem discuta despre orice fel de lege şi despre modificarea oricărei legi, fără îndoială, este Parlamentul".

(S.A.)

----------

Actualizare 17:12 Verestoy Attila, secretar în comisia SRI, despre audierea lui Hellvig: "O întrebare despre proteste este inevitabilă"

O întrebare legată de proteste e inevitabilă, a afirmat parlamentarul Verestoy Attila, secretar al comisiei SRI, cu două zile înainte de audierea în comisie a directorului instituţiei, Eduard Hellvig.

SRI a emis aseară un comunicat în care se delimita de proteste.

Verestoy Attila, membru UDMR, secretar în comisia de control parlamentar asupra SRI, a declarat pentru Digi24: "La aceste întâlniri cu conducerea Serviciului Român de Informaţii, membrii comisiei au dreptul de a pune şi alte întrebări decât cele care sunt pe ordinea de zi. Aşa că este inevitabil să nu se pună întrebări despre cele întâmplate în ultimele zile. Prefer ca aceste întrebări şi răspunsuri să le păstrăm în cadrul comisiei".

Cezar Preda, membru PNL în comisia de control parlamentar, are o părere contrară.

El a declarat: "Dacă vrei să întrebi ce legătură a avut Serviciul Român de Informaţii cu mitingul de aseară faci un lucru greşit, pentru că este exclus ca un serviciu de informaţii să aibă o legatură cu un miting neautorizat sau cu un miting la care cetăţenii se aliază de bună voie. Văd că domnul Dragnea ori nu ascultă, ori nu i se spune că o comisie nu este la mâna unui om care doreşte să facă orice pentru a-şi atinge obiectivul".

Comisia de control al SRI intenţionează să discute miercuri, în cadrul audierii directorului instituţiei, Eduard Hellvig, şi despre "influenţa" Serviciului asupra protestelor care au avut loc aseară în întreaga ţară, deoarece această chestiune priveşte "siguranţa naţională", potrivit unor surse din comisie, citate de News.ro.

(S.A.)

----------

Actualizare 16:32 Mihai Chirică (PSD): "Nu cred că asistăm la o lovitură de stat; PSD nu va organiza contramanifestaţii"

Vicepreşedinte PSD Mihai Chirică a declarat, astăzi, la RFI, că nu se poate vorbi despre o lovitură de stat în cazul protestelor din ţară, el apreciind însă că prezenţa preşedintelui Iohannis în Piaţa Universităţii "nu a fost potrivită".

Chirică, care este şi primar al municipiului Iaşi, a dat asigurări că PSD nu va organiza contramanifestaţii.

Vicepreşedintele PSD a afirmat, citat de News.ro: "Nu cred că asistăm neapărat la o lovitură de stat. O lovitură de stat în primul rând se programează de cei care vor să preia puterea. În momentul de faţă, nu s-a arătat neapărat o structură care vrea să preia puterea. Prin urmare, e un val de emoţie".

Mihai Chirică mai consideră că prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis între manifestanţi "nu a fost potrivită".

"Nu a fost potrivită, pentru că nu putea aduce un element de discuţie între să spunem tabere, dacă putem vorbi despre tabere, ci dimpotrivă, a incitat o parte dintre manifestanţi, astfel încât pe acest fond nu se poate ajunge la o exprimare reală a unei democraţii", a spus Chirică.

El a susţinut că PSD nu va organiza contramanifestaţii: "PSD cu siguranţă nu va organiza contramanifestaţii, ăsta-i un lucru cert, motiv pentru care nici nu cred că se va pune vreodată în discuţie acest lucru. Sigur, la nivelul conducerii centrale se va lua o decizie în acest sens şi probabil că în zilele următoare va fi făcută publică".

În privinţa celor două ordonanţe, vicepreşedintele PSD a declarat: "Eu cred că ar trebui să fie prezentate cât mai pe larg şi pe înţelesul tuturor, acele elemente care pot aduce discuţii interminabile poate şi care pot stimula opinia publică într-un sens negativ trebuie modificate în consecinţă. Trebuie făcută o analiză cât se poate de raţională, pentru că nu România a inventat legea amnistiei (...), trebuie văzut până unde, dacă este imperios necesar şi dacă trebuie adoptată soluţia aceasta sau una care să împace spiritele".

(S.A.)

-----------

Actualizare 14:00 Nicuşor Dan: "Nu cred că alegătorii PSD şi ALDE au votat pentru graţierea şi amnisitierea politicienilor penali"

Preşedintele USR, Nicuşor Dan, a făcut un apel către alegătorii PSD şi ALDE, într-o postare pe Facebook, în care a declarat că nu crede că vreunul dintre aceştia au votat pentru graţierea şi amnistierea politicienilor penali.

Acesta a scris: "Fac un apel către alegătorii PSD şi ALDE. Nu cred că vreunul dintre voi a votat pentru graţierea şi amnistierea policienilor penali. Sunt sigur că aţi votat cu speranţa unei vieţi mai bune pentru voi şi ai voştri".

"Asta nu înseamnă nici amnistie, nici graţiere", consideră Nicuşor Dan. Acesta consideră amnistia o lege pe care "Dragnea şi ai lui o dau pentru ei, nu pentru voi (n.r. - alegătorii PSD-ALDE)".

Politicianul USR îi cheamă pe cei care au votat PSD şi ALDE să pună presiune pe politicienii pe care i-au votat pentru a renunţa la amnistie şi graţiere şi pentru a se ocupa de problemele reale ale ţării.

(V.G.)

-------

Actualizare 11:35 CSM va analiza miercuri proiectele de OUG privind graţierea şi modificarea Codului Penal

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va analiza miercuri solicitarea Ministerului Justiţiei privind avizarea proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală şi a Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru graţierea unor pedepse, informează un comunicat de presă al instituţiei.

CSM reaminteşte că şedinţele Plenului sunt, de regulă, publice şi pot fi vizionate online în direct, la adresa www.csm1909.ro. Şedinţa Plenului de miercuri va începe la ora 15:00.

Hotărârea Plenului va fi adusă de la cunoştinţa opiniei publice, în cadrul unei declaraţii ulterioare de presă.

(V.G.)

-------

Actualizare 10:55 Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi cere retragerea lui Dragnea din viaţa politică

Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi a transmis o scrisoare deschisă preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în care îi cere acestuia să se retragă din viaţa politică, urmare a depunerii proiectelor de Ordonanţă de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor Penale, potrivit unui counicat de presă trimis Redacţiei.

Acesta a scris: "Eforturile pe care le depuneţi pentru a fenta legea şi pentru a deveni premier aduc mari prejudicii României. La doar câteva zile de la preluarea guvernării, partidul pe care îl conduceţi a scos din sertar două proiecte de ordonanţă de urgenţă pentru graţierea unor pedepse şi de modificare a Codului Penal care - în mod convenabil - v-ar fi scăpat imediat de problemele cu legea. Odată eliminate aceste obstacole de natură legală, obiectivul dumneavoastră final - ocuparea funcţiei de prim-ministru al României - ar fi devenit un deziderat fezabil".

Raeţchi a adăugat: "Mai întâi, unul dintre proiectele de ordonanţă conţine graţierea pedepselor - inclusiv cele cu suspendare - de până la 5 ani de închisoare. Cu alte cuvinte, condamnarea la doi ani cu suspendare din dosarul "Referendumul" ar fi devenit istorie".

Deputatul libreal mai afirmă cel de-al doilea proiect de ordonanţă l-ar fi "scăpat" pe Dragnea de grijile dosarului în care este judecat pentru instigare la abuz în serviciu.

Potrivit acestuia (n.r. - proiectului de OUG privind modificarea Codului penal), infracţiunea de abuz în serviciu se pedepseşte penal doar dacă există un prejudiciu minim de 200.000 de lei (50.000 de euro).

Raeţchi consideră că, "în mod convenabil" pentru preşedinteole PSD, prejudiciul din dosarul deturnării de fonduri pentru copiii săraci din Teleorman este de 108.000 de lei, stare de fapt care l-ar fi "scăpat în mod automat de această acuzaţie".

Scrisoarea mai precizează: "Pe cale de consecinţă, având în vedere că prima condamnare din dosarul "Referendumul" v-a costat funcţia de premier, aţi fi putut spera la fotoliul de la Palatul Victoria. Dar elaborarea iresponsabilă şi sfidătoare a celor două proiecte de ordonanţă, precum şi consecinţele lor - de pildă, ordonanţa graţierii stipulează şi înjumătăţirea pedepselor pentru pedofili sau violatori - vă obligă la un gest de decenţă. Este evident că scopul final al celor două proiecte de ordonanţă a fost facilitarea obţinerii funcţiei de premier de către dumneavoastră. Nu puteţi arunca în aer o ţară întreagă din cauza ambiţiilor politice de a deveni prim-ministru şi, de aceea, vă sugerez să luaţi în calcul retragerea din fruntea PSD şi renunţarea la viaţa politică".

Proiectele de OUG sunt catalogate de către deputatul PNL drept un lucru "fără precedent" şi un "joc iresponsabil şi periculos.

"Doar intervenţia preşedintelui Klaus Iohannis, răspunsul prompt şi ferm al societăţii civile şi protestele de stradă au împiedicat adoptarea acestor acte normative", scrie Ovidiu Raeţchi.

Acesta solicită lui Liviu Dragnea recunoaşterea faptului că a comis, în mod voit, "o eroare majoră" şi retragerea din viaţa politică pentru a putea spera la o "reabilitare parţială a imaginii" sale.

(J.F.)

--------

Actualizare 10:27 Preşedintele PNL, Raluca Turcan: "Guvernul să renunţe la cele două Ordonanţe de Urgenţă şi la subminarea statului de drept"

"Guvernul trebuie să retragă, de îndată, cele 2 proiecte de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea legilor din domeniul penal", a declarat preşedintele PNL Raluca Turcan. Aceasta a adăugat că executivul trebuie să dea asigurări că nu este subminat statul de drept, se arată într-un comunicat de presă al PNL.

Liberala consideră că actualul ministru al Justiţiei trebuie să demisioneze pentru încercarea sa de "ciopârţire a legilor penale şi de graţiere a protejaţilor politici".

Aceasta a adăugat: "PNL îşi asumă să iniţieze în Parlament, doar acolo unde e cazul, punerea în acord a legilor din domeniul penal cu deciziile Curţii Constituţionale, având o consultare publică prealabilă cu organizaţiile magistraţilor şi societatea civilă".

În opinia sa, "continuarea de către liderii PSD-ALDE a acestei atitudini iresponsabile" nu va rezolva lucrurile, ci va "adânci" revolta oamenilor care au transmis un "mesaj cât se poate de clar", faptul că "legea este pentru a fi respectată, şi nu pentru a fi ocolită".

Preşedintele PNL afirmă că o societate democratică se bazează pe respectarea legilor şi nu pe "ocolirea lor" ori pe "scutirea unor privilegiaţi politic de răspunderea legală".

Turcan adaugă că PNL îşi păstrează punctul de vedere asumat, de a respinge orice iniţiativă legislativă ce promovează graţieri colective, care este întărit de argumentul conform căruia astfel de măsuri nu rezolvă problema din penitenciare.

(V.G.)

--------

Actualizare 10:00 Dănuţ Pop, preşedintele Partidului Ecologist Român: "Dacă nu vreţi să fiţi complici la distrugerea României: suspendaţi-l pe Klaus Iohannis!"

Preşedintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuţ Pop, cere suspendarea şefului de stat pe motivul participării sale la protestele de ieri. Acesta afirmă că Iohannis a "călcat în picioare Constituţia" şi că "a tăinut şi susţinut cârdăşia SRI-DNA, devenind părtaş la transformarea României într-o ţară terorizată de poliţia politică", se arată într-un comunicat de presă trimis Redacţiei.

În deschiderea comunicatului emis de PER, Dănuţ Pop adresează o întrebare preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea: "Ce trebuie să mai facă preşedintele Klaus Iohannis ca Parlamentul să demareze procedura de suspendare?".

Pop a declarat: "Nu geaca roşie pe care a purtat-o ieri Klaus Iohannis a deranjat, ci modul în care a călcat în picioare Constituţia, cu fiecare pas pe care l-a făcut în Piaţa Universităţii. Aşa cum deranjează şi faptul că a tăinut şi susţinut cârdăşia SRI-DNA, devenind părtaş la transformarea României într-o ţară terorizată de poliţia politică".

Preşedintele PER porneşte de la premisa că la manifestaţiile de ieri seară "au participat şi foarte mulţi oameni simpli, corecţi", care au ales să-şi exprime în felul acesta "dezacordul faţă de ceea ce ei consideră un derapaj".

Acesta este de părere că prin prezenţa lui Iohannis şi "a lingăilor săi, fie ei userişti sau penelişti", aceşti oameni au fost "compromişi şi folosiţi ca masă de manevră".

Dănuţ Pop a adăugat: "Cum poate vorbi despre apărarea statului de drept un om care a nesocotit o decizie definitivă a justiţiei şi care, la fel ca şi Traian Băsescu, de când şi-a început mandatul nu avut altă ocupaţie decât să-şi şicaneze adversarii cu dosare comandate? Pentru Klaus Iohannis noţiunea de democraţie nu există, aşa cum nu există nici Constituţia României. Prin instigare, prin insolenţă, a încălcat articolul 80 din Legea Fundamentală".

Ecologistul le-a cerut preşedinţilor celor două Camere "să pună capăt abuzurilor" lui Klaus Iohannis prin procedura de suspendare.

(J.F.)

--------

Actualizare 7:53 Dacian Cioloş: "Oamenii care au ieşit în stradă (...) nu au fost cumpăraţi cu promisiuni şi iluzii"

Fostul premier al ţării noastre, Dacian Cioloş, a declarat ieri într-o postare pe Facebook că protestatarii care au ieşit în stradă nu au fost aduşi "cu autocarele" şi "nu au fost cumpăraţi cu promisiuni şi iluzii".

Acesta a scris, în completare: "Există mijloace de transport mult mai încăpătoare şi resorturi mult mai puternice: Se numesc idealuri."

Cioloş a încheiat postarea sa afirmând că idealurile sunt individuale, dar se trezsec colectiv.

(J.F.)

--------

ACTUALITZARE 7:25 SRI respinge implicarea în organizarea protestelor de ieri

Serviciul Român de Informaţii (SRI) declară că "respinge categoric" implicarea în dispute politice şi în organizarea protestelor de ieri, împotriva proiectului de OUG privind graţierea, se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul web al instituţiei.

Serviciile secrete ale ţării noastre cataloghează drept "grave" acuzaţiile referitoare la implicarea în organizarea protestelor ce au avut loc ieri.

Astfel, în comunicatul emis de SRI se arată: "Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, organizare de proteste sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal".

Instituţia consideră aceste afirmaţii "denigratoare şi menite să afecteze instituţii fundamentale ale regimului democratic".

SRI îşi afirmă determinarea de a rămâne "echidistantă", "neimplicată politic" şi concentrată pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii.

Declaraţiile serviciului vin în contextul în care Liviu Dragnea a organizat, duminică seara, la revenirea din SUA, o şedinţă cu miniştrii şi liderii PSD în care le-a cerut celor din Comisia de Control a SRI din Parlament ca miercuri, în prima zi lucrătoare după mini-vacanţă, să îi convoace pe reprezentanţii SRI şi să le solicite clarificări dacă serviciul a avut vreo implicare în mobilizarea de la protestele din ţară, potrivit unor surse citate de Stiripesurse.ro.

Dragnea le-a ordonat celor din Comisia de Control să ceară SRI şă-şi retragă toţi ofiţerii acoperiţi din toate instituţiile din România, spun sursele citate.

(D.C.)

--------

Proteste masive faţă de proiectele de graţiere a unor pedepse şi de modificare a Codului penal au avut loc, ieri, în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.

Protestul din Bucureşti, la care au participat peste 20.000 de oameni, a durat aproximativ patru ore. Protestul a început în Piaţa Universităţii, de unde oamenii au mers în marş în Piaţa Victoriei şi apoi la sediul PSD din Kiseleff.

În jurul orei 21.00, cei aproximativ 20.000 de oameni care au protestat în faţa sediului PSD din Şoseaua Kiseleff au plecat, relatează News.ro. O parte dintre aceştia s-au întors la Piaţa Victoriei, iar ceilalţi au mers pe Kiseleff până la sediul ALDE.

Ajunşi în faţa sediului ALDE, oamenii au scandat "PSD şi ALDE, aceeaşi mizerie". Ei au rămas în faţa sediului acestui partid pentru câteva minute.

Anterior, protestatarii au fost în faţa sediului PSD din Şoseaua Kiseleff, unde au cântat imnul naţional. Manifestanţii au aruncat cu hârtie igienică, dar şi cu bulgări de zăpadă spre sediul PSD.

Ei au strigat "Hoţii", "Ruşine, ruşine să vă fie", "PSD, ciuma roşie", "Iliescu lângă Vişinescu", au intonat imnul naţional şi au cântat "Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen".

Oamenii au purat pancarte cu mesaje precum "Cel mai slugarnic şi ruşinos guvern", "O adunatură de cârpe".

Protestatarii au ajuns la sediul PSD din Şoseaua Kiselef în jurul orei 20.30, iar pe traseu, în dreptul Ambasadei Rusiei, manifestanţii au strigat "Rusia, Moldova nu-i a ta".

Oamenii au plecat în marş, în jurul orei 20.15, din Piaţa Victoriei, unde au stat aproximativ o oră în faţa Guvernului. Iniţial, o parte din ei au încercat să rupă cordonul de jandarmi pentru a pleca spre sediul central al PSD, dar ulterior jandarmii au ridicat gardurile şi au permis manifestanţilor să plece.

La protest au participat oameni de toate vârstele, iar unii dintre ei au venit însoţiţi de copiii lor, inclusiv copii mici, pe care i-au ţinut pe umeri.

Unul dintre oamenii veniţi în Piaţa Victoriei a afirmat: "Vreau să împiedicăm adoptarea ordonanţei privind graţierea şi a celei de modificare a Codului penal pentru că, în primul rând, aceste chestiuni nu se stabilesc prin ordonanţă, este neconstituţional. Iar în al doilea rând, sunt făcute cu dedicaţie pentru hoţii pe care îi apără pesediştii care sunt printre ei".

Manifestanţii au purtat steaguri tricolore.

În urma unui apel pe Facebook, începând cu ora 17.00, sute şi apoi mii de oameni s-au adunat la Piaţa Universităţii.

Protestatarii au plecat în jurul orei 18.30 din Piaţa Universităţii, după ce acolo a ajuns şi preşedintele Klaus Iohannis, care a fost aplaudat.

"Avem preşedinte", "Iohannis e cu noi", "România cere: fără graţiere", au scandat oamenii.

Şeful statului a stat aproximativ un sfert de oră în mijlocul manifestanţilor şi a spus că este inadmisibil să fie schimbate legile în modul în care se intenţionează şi că oamenii au de ce să fie indignaţi.

Preşedintele a declarat: "Am venit aici în Piaţa Universităţii, ca şi miile de români, ca să-mi arăt indignarea. O gaşcă de oameni politici cu probleme penale vrea să schimbe legislaţia din România, vrea să slăbească statul de drept, ori aşa ceva nu se poate admite. Este inadmisibil să se schimbe legislaţia şi zeci şi sute de politicieni certaţi cu legea să-i găsească cu dosarele curate şi să continue fărădelegile. Românii pe bună dreptate sunt indignaţi".

Manifestanţii au parcurs traseul de la Piaţa Universităţii, blocând bulevardul Magheru pe sensul spre Piaţa Romană. Coloana de oameni, al căror număr a continuat să crească, a acoperit toată lungimea bulevardului.

Pe traseu, oamenii au scandat "PSD, ciuma roşie", "Jos Guvernul", "DNA să vină să vă ia", "În democraţie, hoţii stau la puşcărie".

Proteste au avut loc, aseară, în mai multe oraşe din ţară: Cluj, Iaşi, Timişoara, Constanţa, Galaţi şi Sibiu.

Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului retragerea celor două ordonanţe. "Proiectele de Ordonanţe de Urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile şi par a fi făcute cu dedicaţie, o spun cele mai autorizate voci din Justiţie", a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.

Şeful statului a precizat că Parchetul General, DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT, asociaţiile magistraţilor şi organizaţii ale societăţii civile s-au pronunţat ferm împotriva modificărilor cadrului legislativ ce privesc corupţia, abuzul în serviciu şi integritatea.

La finalul protestelor din Capitală, liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a acuzat pe preşedintele Iohannis că a participat "la o nouă mineriadă" şi a calificat protestele ca fiind "un început de lovitură de stat".

Preeşdintele PSD a scris, aseară, pe pagina sa de Facebook: "M-am întors de la instalarea preşedintelui Americii şi l-am găsit pe preşedintele României în fruntea unei noi mineriade, o manifestaţie neautorizată, împotriva guvernului României, împotriva ordinii constituţionale şi împotriva votului popular din 11 decembrie, sabotând legalitatea care sta la baza statului de drept. Preşedintele ţării s-a situat azi în afara legii, vizând avantaje politice personale şi cerând aberaţii constituţionale: retragerea unor ordonanţe, mai ales a unora care nu au fost date".

Liderul PSD a subliniat că protestele reprezintă "un început de lovitură de stat".

Dragnea a precizat: "E un început de lovitură de stat. De fapt, preşedintele Iohannis vrea, aşa cum a vrut şi fostul preşedinte Băsescu, să pună în cătuşe puterea legitimată prin votul democratic. Vrea ca în continuare România să fie condusă de instituţii fără legitimitate democratică, prin teroare, iar românii să rămână prizonierii unor puteri nealese. Am spus în campanie că vreau ca românii să trăiască liberi în ţara lor, fără teamă că sunt ascultaţi, urmăriţi, hăituiţi, şantajaţi şi nedreptăţiţi. Nu-mi iau cuvintele înapoi. Susţin acţiunile împotriva corupţiei, dar împotriva adevăratei corupţii".

Totodată, Dragnea a mai anunţat că a solicitat, aseară, ministrului de Interne să retragă jandarmii din faţa sediului PSD, motivând că social-democraţii nu aveau de ce să fie apăraţi.

"Eu consider că PSD n-are motive să fie apărat. PSD e apărat de ideile lui politice, de programul de guvernare şi de suportul popular. Îi asigur pe români că nu-i voi mai permite preşedintelui Iohannis să răstoarne ordinea constituţională, să uzurpe calităţi oficiale intrând abuziv în şedinţele de guvern sau să incite la dezordine socială şi violenţă. Vreau ca programul de guvernare să fie pus în practică în totalitate. Dincolo de jocul politic egoist al preşedintelui Iohannis, viaţa românilor are nevoie de bunăstare şi siguranţă", a concluzionat preşedintele PSD.





Opinia Cititorului ( 62 )

  1. am fost unul din cei patru mii de protestatari din Timisoara

    -4 grade 

    e doar inceputul.

    1. Cum ar fi umiditate, viteza si directia vintului, presiunea atmosferica?

      SI ce model a fost. Cream labelul No Mercy

      Articolul 7 al Tratatului UE prevede suspendarea dreptului de vot al unui stat membru, în cazul unei încălcări grave a valorilor UE.

      Modificarile la codul penal, asa cum le vede PSD ( se da liber la abuzul in serviciu) ,constituie o incalcare grava a valorilor UE.  

      Cand vom dezincrimina abuzul in seviciu spaga v>a fi o virtute

      Un exemplu. Conform modificarilor propuse de PSD un primar poate cumpara creioane colorate la pretul de 35000 euro cutia si aceasta nu constituie abuz in serviciu pt ca ne gasim sub pragul de 200.000 lei prevazut in noua lege penala.

      Oare OLAF nu are nimic de comentat la minunea asta? Cum ar fi ca dupa ce ne suspenda dreptul la vot in UE sa ne suspende si accesul la fondurile europene ? 

      Dintre valorile tratatului pe care il invoci,. se numara si gratierea! Dixit!

      Gratierea poate fi un lucru bun daca se face cu masura. Nu prin OUG pregatite pe ascuns la miez de noapte.

      Si nu inteleg de ce trebuie amestecata gratierea cu modificarile la codul penal? Si de ce se face gratiere pt fapte de coruptie la care nu s-a recuperat prejudiciul ?  

      O majoritate legitima asa cum este majoritatea PSD-ALDE nu are dreptul sa faca lucruri ilegitime ! Democratia nu inseamna tirania majoritatii ! Democratia insemna dialog si comunicare.

      PSD nu a castigat alegerile promitand sa dea liber la abuzul in serviciu.  

      Democratia inseamna tirania majoritati.

      Iohannis se poate zbate s-o recastige sa fie tiran in continuare. Dar daca o pierde, s-a terminat cu dialogul si comunicare, va fi demis si incarcerat pentru escrocherii cu case din meditatii. 

      Este incredibil patosul romanilor la prostiile politice aprinse pe facebook....atata Revolutie si proteste pentru o mizerie de-a PSD si pentru interesele pnl, dna, sri...(vedeti pe pancarte..numai despre dna dna..) e si buna codruta, nu alta...Am rezolvat cumva toate problemele Romaniei si tocmai gratierea a 2000 de detinuti era ultima problema nerezolvata? Ma enervez la culme cand vad protestatarii aroganti, tantosi, mandrii ca protesteaza pentru .. pentru ce? pentru justitia compromisa? pentru tampeniile psd (va asteptati sa aiba ceva in cap cei de la psd?!)....de ce nu ies la fel de aprigi pentru o educatie adevarata? de ce nu protesteaza pentru educatie reala..ca e mai rau ca la puscarii...de ce nu pentru spitale?? ca e mai rau ca in puscarii....asta ne fu grija acum? puscariile? Nu ideea de protest pentru justitie ma deranjaza, nu protestul impotriva abuzurilor..ci prostia, manipularea...cei din strada, peste 60% au iesit ca sa aiba ce posta pe facebook..au iesit pentru like-uri..nu pentru idei sau principii

    Sa facem totul, pentru a le asigura parlamentarilor puscariabili, cat mai mult bulau!

    1. Si presedintele este puscariabil. Nu-si poate justifica averea si a pierdut in instanta doua case dobandite ilegal.

    Dragnea esti dictator?

    Dragnea nu uita ai fost ales de 20% din tara si conduci o tara. 

    Miticilor ce nu va convine? 

    Ati votat purtatorul de cuvant al cabinetului Nastase, ex ziarista Firea, la alegeri ati gotat Psd sau ati stat in casa.

    Psd s-a gandit ca daca mareste pensiile atunci la 5000 de puscariasi nu mai trebuie sa le dea de mancare si printre ei sfapa si BOSS-ul Dragnea (era sa scriu hotul). 

    1. Cu o adunatura de mineri moderni Johannis incerca sa dea a doua lovitura de stat. Scenariul Colectiv se repeta, USR&PNL patenteaza medtoda de a ajunge la putere fara vot. Anonimule, consideri ca Dragnea a fost votat de 20%. Pe voi nu v-a votat si nu va voteaza nimeni ! Ordonantele sunt una, ticalosia cu care se incerca rasturnarea guvernului, alta !

      de stat in manifestatiile de aseara. Chiar si cei care v-au votat si-au manifestat dezacordul fata de prioritatile absolute ale acestui guvern penal.

      Miscarea presedintelui - una inteligenta, desi in prima faza eram tentat sa consider ca face o eroare.

      In aceasta legislatura, doar strada si presedintele mai poate salva R. de la dezintegrare 

      nu vrea nimeni sa va rastoarne guvernul ,ci sa nu spalati hotia-nimeni nu va cerut sa incercati o lovitura miseleasca. si mai lasati-o cu mineriada , este patentul vostru , nimeni nu o sa vrea sa vi-l insuseasca

      E bine ca la scoala voastra de comunicare va invata sa spuneti ca noi, votantii ne-am fi manifestat un dezacord, (dupa nesimtire probabil esti USR-ist) insa realitatea este alta. Daca vreti sa gazati detinutii ca niste fascisti si sunteti dispusi sa platiti pentru asta nu aveti decat. Gratierea este doar un pretext pentru niste canalii sa iasa in strada sa lovesca democratia in numele unui principiu iluzoriu, a unui stat de drepti chior si selectiv. Nu vreau ca statul platit din taxele mele sa permita unor bezmetici in majoritate inregimentati politic sa falsifice a douaoara rezultatul votului ! Ce am vrut in 89, democratie, vreau in continuare !

      In 26 de ani tot ordonante au dat. In 4 ani de gugernare ei dau OU cat Elvetia de cand are democratie.

      OU se da cand vine muntele jos in rest trebuie Lege.

      Penali sunt obisnuit cu Lucratul pe la spate. 

      Corect

      Daca era democratie puteam merge in Sua.

      Viza de Sua iti spune tie berbecule care esti ca traiesti in Lumea a III-a unde banul cumpara tot ! 

      Incediul iti arata ca unele firme nu sunt controlate sau doar simbolic. 

      Legea este facuta pentru a fi incalcata!

      DA pentru gratiere, NU pentru abuzul in serviciu.

      Iar s-au activat clusterele securiste de la computergames?

    Dragnea si Iohannis se merita unul pe altul.

    1. E mai spumoasa asa politica dupa Basescu-Tariceanu.

      Basescu cu Tariceanu se merita unul pe altul... chiar reprezinta un cuplu vestit de comici.

    Pogestea sa retraga jandarmi de la Psd aseara. Daca avea oua la purtator, curaj iesea la geam ca Papa.

    1. Ne place brutalitatea. Cum a zis Traenica. In Piata Victoriei La Tzepe

      Din gura suntem tari.

      Japonia are pedeapsa capitala si e tara dezvoltata pentru asemenea maruntisuri la noi. 

    Bursa de ce nu spui ce scrie presa straina?

    Ministru Justitiei e ora 9 si de ce nu esti la lucru sa explici convingerile tale cu gratierea? Ai sustinut-o acum de ce dai inapoi? 

    Dragnea ce cauti cu comunicate pe Facebook? 

    Dragnea cat v-a costat scaunele cu Levache alaturi de Trump? 

    Dragnea ai promis fara vacante! 

    Daca cineva trebuia sa mearga la investitura lui Trump trebuia sa mearg Iohannis nu tu.

    Tu trebuie sa respecti "calendarul de guvernare", deja ai derapat, de la ger oare? 

    1. Iohannis trebuia sa fie profesor de fizica in Sibiu, cu un apartament dobandit din banii de la nunta.

      Nu a fost invitat in SUA pentru ca a fost sluga democratilor, omul sistemului, de 6 case din meditatii 

    De acord cu Pnl: Ministrul Justitiei trebuie sa isi depuna demisia azi.

    Cine este Danut P? Cat a luat in alegeri de trebuie sa ii citesc declaratiile?

    Psd-isti au intrat in pamant? Le-a taiat popa limba?  

    1. Legea falimentului personal Inca nu a reusit sa ajunga la cetateni. Legea amnistiei , desi e necesara pentru o infima parte a populatiei are intaietate. Atunci cum Sa nu zica ERSTE ca suntem cultural inclinati Sa furam...

      Ai facut ceamai buna observatie din 2017 !!!

      Daca trec ordonantele Bcr vine in Bucuresti cu sediul sau poate face turism in Budapesta ca in reclama Digi. 

      Sa intrebam SI daca sediul Sa ramana la Chisinau say Il mutam la Bucuresti

    Ca la Cfr :)))

    Organele statului nu stiu ce autorizatii au eliberat din cele n-spe? Tehnologia nu a patruns in Ro dar avem cea mai mare viteza la net. 

    Organele Romane baga Codul Fiscal al firmei si da publicitatii ce autorizatii agea si ce nu Bamboo!

    Asta care cere sa plece Dragnea esti hilar. Nu pleaca cainele de la macelarie. Un Psd-ist nu a plecat din Parlamentul European doar cu siretu-n fund. Dragnea are dosul tabacit bine :))((( 

    El, marele Klaun Kiolbanis, isi numeste adversarii politici, "gasca de penali"! Eu, un modest cetatean al Romaniei, vin si spun ca el, Klaun, a constiutuit un grup organizat pentru a scapa de ghearele Justitiei! Grupul lui de infractori sunt Livia Stanciu, care l-a scapat de incompatibilitate, Augustin Lazar, care l-a albit de alte dosare la Alba Iulia si judecatorii de la CA Pitesti, care incearca sa rezolve ecuatia " nu-mi convine aceasta solutie"! Aici este problema si nu o ordonanta/reglementare care nu se atinge de politicienii corupti! Doar in mintile unor oameni care n-au citit proiectul si nu stiu ce inseamna gratiere, pot circula astfel de aberatii! Iar punerea in CP si CPP a deciziilor CCR este normala!

    1. Tu modest cetatean de unde cetesti atatea?

      Spune tare citet ca esti psd-ist si iti aperi scaunul cumparat scuze castigat. 

      Sau deja a devenit, dar are acces la comment-uri de la jordash

      2 case pierdute in instanta vorbeste despre gasca de penali, plagiatoarea care protejeaza mafia securista de la sibiu e sefa anticoruptiei, un damblagiu care facea afaceri cu bugetul statului conducea Securitatea.

      Mii de romani se plimba pe strazi sa-i protejeze. :)))))))))))))))))))))) 

    Dragnea este posesorul unui caracter marunt (infractor si mincinos intrucat inainte de alegeri a declarat ca nu vizeaza functia de prim. min.) al unui potential intelectual mediocru (avand in vedere pregatirea de "manivela" pe care o are si "realizarile" dezastruoase obtinute de jud. Teleorman sub conducerea lui). Cu toate acestea (sau mai degraba ca o consecinta a acestor lipsuri intelectuale si de caracter) doreste sa conduca o tara in stil dictatorial (nici Einstein cu toata capacitatea lui intelectuala nu ar fi in stare sa conduca singur o natiune), iar pentru aceasta ambitie (care insoteste caracterele mici) este dispus sa faca orice, de la subminarea economiei prin risipa de fonduri pana la umilirea justitiei si anularea partiala a muncii si rezultatelor acesteia prin gratierea infractorilor in scopul cosmetizarii propriului cazier si in detrimentul respectului fata de romani si fata de normalitate (locul infractorilor este in puscarii, nu pe strazi). Asta este omul pe care si-l doreste populatia si il merita Romania in functia de prim-ministru (infractor, mincinos, mediocru, incapabil dupa cum il arata chiar trecutul lui si mai ales dictator? Numai un abonat la contractele cu dedicatie ale PSD-ului (adica un infractor in fond) sau un retardat ar raspune afirmativ la aceasta intrebare. In aceste conditii iesirea in strada se justifica pe deplin si nu este o lovitura de stat ci o dorinta de normalitate in care tara sa fie condusa de un guvern competent (si nu din umbra de un om incompetent) in care fiecare cetatean sa fie asezat acolo unde ii este locul (valorile in posturi de conducere si infractorii in puscarii). Nu aste trebuie sa fie starea de normalitate?

    1. Exceptand procuratura bolsevica si actiunile securiste din justitie, Romania e o tara libera.

      Daca vrei sa iesi afara, nu-i nevoie sa te justifici. 

    Gratierea colectiva este apanajul Parlamentului. Initiativa este transmisa in cazul de fata Guvernului din motive de imagine. Pe de alta parte, actele de clementa sint discretionare, la latitudinea emitentului, nu necesita consultare publica. Iohannis, la rindul lui, se baga in seama absolut aiurea. Puterile Statului ar putea macar sa se prefaca, sa salveze aparentele, sa procedeze elegant. Nimeni nu e de vina ca electoratul e instabil emotional, ca-l voteaza pe neamt si dupa doi ani trece la pesede si apar frustrari. Nimeni n-are dreptate in speta...

    1. omisiune se cheama manipulare :faptul ca o gainarie sub 200000lei nu mai poate fi incriminata de lege n-are legatura cu gratierea ci cu spalarea hotiei.stii tu ,desteptule ,pentru citi lei furati poti intra la puscarie ca simplu cetatean?

      Stiu foarte multe lucruri. Mai multe ca tine.

    DRAGNEA este un puscarias nenorocit ce a ajuns sa faca guverne cu multa minciuna si impostrura!!!!

    1. Dragnea este condamnat cu suspendare pentru ca a numarat votanti.

      Iohannis are doua case confiscate de statul roman pentru ca au fost dobandite ilegal. Nu a primit nicio condamnare. 

      Niciunul dintre cei doi nu este puscarias.

      Si eu vreu reformarea justitiei, caz in care Iohannis e pârnăiaș. 

    Csm de ce are si 1909 inainte de .ro?

    Multi vorbesc , putini pricep. Ne aflam de fapt in plina campanie electorala pentru alegerile din 2019. E un tablou in 4D. In primul plan se vede un domn in culori care tare ar vrea sa apuce al doilea mandat si da lectii de morala , pe care de fapt o dispretuieste , pentru ca nu si -a platit impozitele. In al doilea plan se vede un nene in alb-negru , care , daca ar fi lasat sa candideze in 2019 , ar castiga fluierand. Se mai vede un grup de domni si domnite care , la indicatia noului Robespierre , se straduiesc sa-i lipeasca pe frunte nenelui in alb-negru cat mai multe etichete de penal , pentru ca acesta sa nu se poata prezenta in 2019. Si , in sfarsit , un ultim grup de neni care vor sa-l spele si sa-l dichiseasca pe nenea in alb-negru , pentru ca acesta sa se poata prezenta in 2019.

    Morala este ca trebuia luat si antrenorul de la Astra , nu numai jucatorii.

    Treaba cu mineriade tine pentru prosti!

    Iliescu e cu mineriade. Coincidenta sau nu e membru de onoare, parintntele partidului pe care il conduci. 

    Poti sa afirmi de ex ca nu esti primul penal care conduce ceva printr-un stat in Europa ca si greci, italieni au avut penali lor; nimic nou sub Soare.

    Comunicatorii/strategi au ramas in pana de idei? 

    Peste Ocean te-a muscat musca Tete si ai venit acasa la hibernare?

    E adevarat ca drenezi banii statului prin Tvr? 

    Cel de la Iasi contrazice Tribunul, papa lapte Grindeanu poate sa mearga inapoi la Timisoara.

    De ce nu e acesta sef Psd si prim ministru? 

    Daca ăștia sunt toți idioții din țară ,e de bine.10℅? .Tineri needucați ,copii de infractori,frumoși precum bubosul pe care îl proslăvesc,și liberi că animalele de la zoo.

    Daca Dragnea e condamnat si in Parlament voi ce rol mai aveti?

    Daca Ponta si-a cumparat-furat teza de doctorat si e in Parlament ce rol aveti in democratie? 

    Puscariasi spun ca justitia se face afara la Cedo unde castiga procesele. Cati judecatori au fost dati afara ca nu le-au dat daune morale in tara? 

    Sunt in justitie cu o multinationala dar nu am incredere in judecatori din tara, astept o hotarare sa pot merge la tribunalele europene.

    1. Plagiatoarea Kovesi conduce anticoruptia din Romania.

      Da, este necesara legea raspunderii magistratilor pentru ca justitia sa se faca in tara, nu la CEDO.

      Judecatorii din tara iti pot da hotararea, dar daca nu-ti dau si motivarea in timp util, s-a dus CEDO si ramai cu vorbe goale despre politicienii care-ti serveau interesul tau personal. 

      Unu-i Dragnea.

    Presedintele trebuie "ajutat":dati-i urgent o natiune "a lui"!!!!!!

    1. Un creier al lui ar cam fi ceea ce-i lipsește.

    foarte bine, nici o amnistie, nici o gratiere pentru talhari, cand era Ceausescu pentru 1 million delapidare se dadea pedeapsa capitala

    1. De asta zic, cand era Ana Pauker era ca acum, cu Laura Codruta Kovesi.

      Corect

    Iohannis i-a dat sah-mat cu strada.

    Unde sunt cei 100k sau 1 mil de psd-isti din strada?

    Cuvantatoarea psd-ista o da din lac in put. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb