PROTESTE PE MARGINEA LEGII VÂNĂTORII Curtea Parlamentului, luată cu asalt de ciobani

PETRE BARAC
Ziarul BURSA #Politică / 16 decembrie 2015

Curtea Parlamentului, luată cu asalt de ciobani

Guvernul susţine că nu poate să modifice, prin OUG, actul legislativ care limitează numărul de câini de la o stână

Cioban din Mureş: "Venim cu 100 de autocare în Bucureşti dacă nu se revocă legea asta"

Actualizare 15:15 Cioloş: "Prin amânarea articolelor ce afectează crescătorii de oi nu s-a afectat fundamental decizia Parlamentului"

Premierul Dacian Cioloş a explicat astăzi că prin amânarea aplicării articolelor din Legea vânătorii care îi afectează pe crescătorii de oi Guvernul a folosit instrumentul pe care îl avea la dispoziţie fără să afecteze fundamental decizia luată de Legislativ, transmit surse din presă.

"Decizia Guvernului reflectă ceea ce am transmis şi ieri, în urma discuţiilor cu reprezentanţii crescătorilor de oi şi cu conducerea Parlamentului. S-au făcut anumite erori sau oricum nu s-a ţinut cont de toate părţile atunci când a fost discutată modificarea Legii vânătorii, au fost lăsate lucrurile până în ultimul moment. Guvernul a folosit instrumentul pe care îl avea la dispoziţie fără să afecteze fundamental decizia legislativă luată. Ceea ce am decis noi a fost să amânăm aplicarea articolelor care creează probleme crescătorilor de oi până la sfârşitul lunii aprilie, cu obiectivul ca, până atunci, împreună cu Parlamentul, să găsim cadrul legal adecvat pe termen lung care să clarifice această problemă", a declarat Dacian Cioloş, la Palatul Parlamentului.

În şedinţa de astăzi, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care prevederile legii contestate de crescătorii de animale au fost prorogate până pe 25 aprilie anul viitor.

(S.A.)

---------

Actualizare 10:55 Dan Suciu: "Articolele din Legea Vânătorii se suspendă până în aprilie"

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a declarat la palatul Victoriei, că articolele din Legea Vânătorii care au provocat dispute se suspendă până în 25 aprilie 2016.

Dan Suciu a adăugat că până la acea dată speră să găsească o formulă nouă a proiectului de lege pentru a soluţiona disputele.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a precizat că aşteaptă parlamentarii să vină cu iniţiative legislative.

(I.D.)

--------

Câteva mii de ciobani din ţară au venit ieri în Capitală să protesteze faţă de Legea vânătorii, actul legislativ care, printre altele, limitează numărul de câini de la o stână (un câine la şes, doi la deal şi trei câini pentru turmele de la munte).

Traficul pe mai multe artere din centrul Bucureştiului (precum Calea 13 Septembrie, Splaiul Independenţei sau Bulevardul Libertăţii) a fost îngreunat sau complet blocat pentru câteva ore în jurul prânzului. Manifestaţia organizată de mai multe asociaţii de crescători de animale a început cu incidente, după ce protestatarii au forţa poarta Palatului Parlamentului şi au reuşit să pătrundă în curte pe la intrarea dinspre Senat.

Ciobanii s-au arătat foarte nemulţumiţi că nu au fost consultaţi înainte ca legea să fie adoptată, spunând că nu vor renunţa la proteste până când autorităţile nu vor lua măsuri. Un cioban venit din judeţul Mureş ne-a spus că, dacă autorităţile nu iau măsuri, protestele vor continua, iar manifestaţiile vor fi şi mai ample.

"Noi am venit cu patru autocare din judeţul Mureş. Dacă nu se revocă legea asta o să venim şi mai mulţi. Sunt 100 de autocare pregătite", ne-a spus acesta.

Ciobanii au fost revoltaţi şi de articolul din lege care le interzice să iasă cu oile la păşunat pe perioada iernii. "Nu se poate aşa ceva! Venim cu oile la Bucureşti că n-avem ce face cu ele", a spus unul dintre crescătorii de ovine prezenţi la protestul de ieri.

Reprezentanţii crescătorilor de animale au spus că intrarea în vigoare a Legii 149/2015, care modifică Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic 407/2006, prejudiciază în mod abuziv crescătorii de rumegătoare din România, dreptul la asociere al vânătorilor şi îngrădeşte dreptul la proprietate.

Ordonanţă de urgenţă pentru calmarea ciobanilor

Autorităţile au încercat să mai liniştească spiritele şi câţiva reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.

Preşedintele Comisiei, Nini Săpunaru, a prezentat ideea modificării legii printr-o ordonanţă de urgenţă, modificările urmând să fie dezbătute de un grup de lucru constituit în acest scop.

"Nu am avut cum să vorbesc cu ministrul Agriculturii, dar au luat legătura secretarii de stat cu domnul Achim Irimescu şi a spus că este de acord, de principiu, să formeze acest grup de lucru şi începând de azi (n.r. ieri) să lucreze până vineri sau luni, pentru a putea emite ordonanţa de urgenţă.

(...). Dacă sunt două-trei articole care deranjează acut, în această perioadă, le rezolvăm acum repede, restul de articole pe care le acuză avem timp să le discutăm în comisii şi să vorbim", a spus domnul Săpunaru.

Totodată, fostul ministru Daniel Constantin a declarat că miniştrii Agriculturii şi Mediului şi-au dat acordul pentru discutarea ordonanţei de urgenţă şi că aceasta ar putea fi aprobată până luni, după obţinerea avizelor de la cele două ministere implicate.

Protestatarii din curtea Casei Poporului au cerut semnarea unui protocol prin care Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului se obligă să lucreze pe OUG, în caz contrar ameninţând că nu vor părăsi zona Palatului Parlamentului.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a spus că Executivul nu poate modifica printr-o ordonanţă de urgenţă o lege iniţiată şi trecută prin Parlament.

"Pe acest proiect de lege nu se poate emite o ordonanţă de urgenţă. O modificare punctuală pe cele două articole nu poate avea loc în scurt timp. Putem găsi o altă formulă care să cuprindă revendicările crescătorilor de animale", a declarat Dan Suciu, subliniind că trebuie găsită o soluţie tehnică şi legală, solicitată de crescătorii de animale.

"Preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloş, informându-l în legătură cu discuţiile care au avut loc şi cu solicitările oierilor. E vorba de modificări la legea care reglementează activitatea dânşilor. Domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a comunicat că o modificare simplă, printr-o ordonanţă de urgenţă, nu poate avea loc deoarece este vorba de o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale", a explicat Suciu, într-o declaraţie de presă la Palatul Victoria.

În plus, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat, aseară, că Legea vânătorii nu poate fi modificată printr-o ordonanţă de urgenţă, însă o variantă rapidă şi "la îndemână" ar fi emiterea unei ordonanţe de suspendare a efectelor acestui act normativ care a stârnit nemulţumirea oierilor.

Într-o intervenţie telefonică la o televiziune, ministrul Irimescu a arătat că legea nu se poate modifica prin OUG decât ulterior, punctual, cu un proiect de lege.

"Pentru a acţiona rapid, singura variantă la îndemână este o ordonanţă de suspendare a efectelor legii - şi aceasta cu semne de întrebare, dar sperăm să scăpăm de ele. (...) Foarte important în acest moment este să suspendăm aplicarea pe cele trei puncte sensibile sesizate de oieri", a declarat ministrul Agriculturii.

PNL vrea modificarea Legii vânătorii

Partidul Naţional Liberal a anunţat ieri că vrea să depună, în luna ianuarie, un proiect de modificare a Legii vânătorii, urmând ca, până atunci, un grup de lucru să aibă consultări cu societatea civilă şi celelalte grupuri parlamentare, potrivit liderului deputaţilor PNL, Eugen Nicolăescu.

"Vom constitui în perioada următoare un grup de lucru care să discute cu componentele societăţii, cu alte grupuri parlamentare, astfel încât, în ianuarie, să avem un proiect de lege care să modifice actuala Lege a vânătorii, astfel încât să putem să corectăm forma actuală a legii şi să intrăm în normalitate", a spus, ieri, Eugen Nicolăescu.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ciobanii sunt în parlament, oamenii aia sunt întreprinzători, muncesc, fac ceva cu mâinile lor ! Sunt mai importanți decât trântori care nu știu ce votează. Bravo lor!

    1. Nu ma astept ca politicienii romani sa dea o mana de ajutor capitalului romanesc, dar macar sa nu-l distruga. Dar policianul roman nu se lasa pana cand nu face economia praf, de parca ar fi un sabotor inflitrat aici din interese straine. Acum au ajuns sa distruga si pastoritul, ocupatie traditionala in Romania si una dintre putinele care inca mai sustin comunitatile rurale.

      Parca ar fi o actiune de propaganda, de distrugere a unor simboluri traditionale ... 

      Poate ar trebui sa-i sustinem si pe ei si sa contestam in strada alaturi de ei aceasta lege. Sa se renunte definitiv la aceasta lege nesimtita.

    Pentru ei muma pentru alti ciuma.Pentru ei au stiut sa voteze pensi speciale iar pe alti sai distruga.Sa le fie rusine parlamentarilor care au votat asemenea excrocherie si se mai considera sociali.Niste ......

    1. iti Dai seama, ca daca baietii organizau privatizarilr la Oltchim si Petrom astazi aveam un und fond de stat mai brutal decat al Norvegiei. Mioritza AG era cel mai puternic fond de uyy , listat la New York si Frankfurt. AGA se organiza la Hilton si actionarii primeau cadou la plecare un ceas Omega, editia James Bond si o pereche ochelari de soare Louis Vuitton.Partner Media Ziarul Bursa si firma de audit The Brute, alese in urma unui concurs transparent si democratic, folosind softul BVB garanteaza actionarilor respectarea principiilor Europene de Afaceri, cum au fost exprimate de PCC. Singura intrebare este cine VA FI Baciul Valah...

    Unde sunt cei care apara drepturile animalelor???

    Stiu ca era un minunat parlamentar care era foarte vehement impotriva eutanasierii cainilor vagabonzi. Nu i e aude glasul. De ce? E cumva si el vanator?  

    Doamna (purtator de cuvant al parlkamentului??) a iesit in fata ciobanilor care scandau impotriva unei legi proaste si, diplomata cum este, i-a aruncat unuia in fata: Prostule, legea o fac eu.

    Ham, ham..... 

    Daca Gigi Becali ar mai fi fost parlamentar, si-ar fi putut convinge mai usor colegii sa nu voteze o astfel de lege.

    1. Mai du-te, mai draga.... 

    Stire senzationala romanii!!!!!! Ciobanii au ocupat Parlamentul.... de 25 ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb