Ordonanţele de Urgenţă, adoptate la ceas tainic, de seară, de către Guvernul Grindeanu au reuşit să scoată aproape instantaneu câteva zeci de mii de oameni pe străzi, în întreaga ţară, şi au produs o furtună pe reţelele de socializare, care în anumite momente au dat "semne de oboseală", probabil din cauza traficului uriaş şi a multitudinii de postări.
La o privire superficială - exceptând luările de poziţie de la nişte televiziuni care şi-au pierdut orice urmă de credibilitate, indiferent de cauza pe care o susţin - s-ar putea crede că absolut toată lumea este revoltată de această decizie a majorităţii parlamentare, inclusiv cei care au votat PSD sau ALDE. Greşit, există oameni, şi nu sunt puţini deloc puţini, alţii decât cei care au un interes direct vizavi de aceste ordonanţe, care susţin în continuare măsurile luate de guvern şi au argumente, mai mult sau mai puţin solide, pentru deciziile Cabinetului Grindeanu - Dragnea. Rezultatul votului din 11 decembrie este invocat cu insistenţă, la fel şi respectul pentru democraţie şi alternanţa la putere. După câteva ore de tăcere, susţinătorii actualului guvern au început să-şi expună părerile pe internet, intrând adesea în conflict cu contestatarii. Lucrurile stau la fel şi pe stradă şi în mijloacele de transport. Există o multitudine de păreri legate de oportunitatea acordării unui cec în alb pentru actuala putere.
"Asta este democraţia, noi nu am ieşit în stradă să-l dăm jos pe sas (n.r. preşedintele Iohannis) cu toate că nu am fost de acord cu multe dintre deciziile lui. Nu am făcut scandal să răsturnăm regimul SRI - DNA, am aşteptat alegerile şi ne-am exprimat democratic, la vot. Habar nu au de ce conţin ordonanţele astea, dar ies să ţipe împotriva lor. Cum ar fi să repetăm alegerile ori de câte ori nu ne convine?", este părerea unui "domn în vârstă, dar nu pensionar".
"De voi, aştia, radicalii, care faceţi spume când e altcineva cu păreri opuse vouă, m-am detaşat de mult timp", a postat Ionuţ pe contul său de Facebook, după ce a fost acuzat că este votant PSD.
"Ştiu ce vorbesc, această ordonanţă va debloca activitatea la nivelul primăriilor. Edilii nu mai făceau nimic de frica DNA, era o teroare. Văd că puţini înţeleg lucrurile în profunzime şi se lasă manipulaţi foarte uşor", a postat pe contul său de pe o reţea de socializare, C. Iacob, consilier local.
"Poate vom ieşi şi noi în stradă, cetăţenii care vrem să fie puse în aplicare proiectele PSD, ultimele alegeri au arătat că suntem majoritari. Cred că nu ar conveni nimănui să împărţim, la propriu, piaţa publică în două tabere", susţinea un bărbat aflat în trecere prin Piaţa Victoriei.
Devine tot mai clar că există, în acest moment, două viziuni diferite în rândul populaţiei legate de felul cum trebuie condusă ţara şi de drumul reformelor, important este ca părerile să fie exprimate cu calm, fără să se ajungă la o escaladare a violenţei verbale sau fizice.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2017, 09:23)
Nu va debloca activitatea la nivelul primariilor. Edilii trebuie sa iti dea un raspuns in 30 de zile, iar daca nu o fac raspund penal. DACA VEI DORI SA ITI FACI O CASA, DUPA ACESTE OUG S-AR PUTEA SA NU MAI PRIMESTI AUTORIZATIA NICIODATA. Dar poti sa o cumperi de la altii care primesc autorizatii pentru blocuri in zone de case sau parcuri, paduri... NU MAI HALIM HOTIA !
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2017, 10:07)
De ce trebuie sa avem ca exemplu protestele de peste ocean cind la 2 luni dupa alegeri nu suntem de acord cu hotaririle luate si nu am votat, la ALEGERI LIBERE SI DEMOCRATE, in cunostinta de cauza un grup de oameni, care in structurile statului si ale societatii civile, in procesele de luare a hotaririi politice sa ne dea legi si ordonante normale, logice care sa fie acceptate de societate nu impuse cu forta, impotriva bunului simt, ce mai exista pe ici pe colo, in aceasta masa de oameni manipulati pe retelele de socializare.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.02.2017, 11:20)
Ruptura in opinia publica este reala si este perfect normala. Aceeasi ruptura a exista si in 1990, dar trebuie retinut ca, in timp, s-a evoluat pana la stadiul actual, cand NIMENI nu mai sustine linsarea in strada a protestatarilor. Evidentierea rupturi reale trebuie insotita imediat de asemenea nuantari. Sa nu ne imbatam cu apa rece: structurile autoritatilor publice sunt parazitate in cel mai inalt grad de politicieni infractori, care acum se plang ca nu mai au curajul sa lucreze. Astia nu sunt opinia publica, ci sunt direct interesati in restauratie, pentru a putea reveni la libertatea furtului institutionalizat.