PROVOCARE ÎN ANUL LISTĂRII Provizionarea creanţelor atârnă greu în rezultatele Complexului Oltenia

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 ianuarie 2014

Întreaga conducere a Complexului Oltenia a făcut ieri, la Tâtgu Jiu, o radiografie a activităţii societăţii, care se pregăteşte de listare.

Întreaga conducere a Complexului Oltenia a făcut ieri, la Tâtgu Jiu, o radiografie a activităţii societăţii, care se pregăteşte de listare.

Producătorul de energie pe bază de cărbune Complexul Energetic Oltenia are de recuperat creanţe de circa 770 milioane de lei de la CET-urile cărora le-a furnizat cărbunele în anii trecuţi, a declarat, ieri, directorul general al societăţii, Laurenţiu Ciurel.

Domnia sa a explicat: "Trebuie să constituim provizioane pentru o parte importantă din aceste creanţe, care vor afecta rezultatele financiare pe 2013. Estimăm că vom încheia anul 2013 cu un profit de circa 300 milioane de lei, dar va trebui să constituim provizioane de circa 200 milioane de lei".

Pe primele 11 luni, compania a realizat o cifră de afaceri de 2,37 miliarde de lei şi un profit net de 210,7 milioane de lei. Potrivit domnului Ciurel, o parte importantă din acest profit este fictivă: "Am avut profit din activitatea financiară de 130 milioane lei pe primele 11 luni pe fondul aprecierii leului faţă de yen. Profitul din activitatea de exploatare a fost, în perioada analizată, de 130,7 milioane lei. Practic, societatea este nevoită să plătească dividende din bani pe care nu-i are pentru că există un ordin al Ministerului Finanţelor care obligă companiile să înregistreze devalorizarea ca venit pe care plătim impozite. Complexul Oltenia are un credit foarte avantajos în yeni care este încă în perioada de graţie".

Şeful Complexului Oltenia a precizat că, pentru 2014, va propune un buget prudent, bazat pe o producţie de energie de 15 TWh, cu venituri totale de circa 5 miliarde de lei şi un profit brut de 37 milioane de lei.

Întrebat de ce a conceput un astfel de rezultat financiar în anul listării societăţii la Bursa de Valori Bucureşti, Laurenţiu Ciurel a răspuns: "Preţul energiei s-a prăbuşit pe piaţa liberă ca urmare a scăderii consumului şi a producţiei mari de energie ieftină eoliană şi hidro. Pentru acest an, avem contractată o cantitate totală de 9 TWh la un preţ de 184-186 de lei/MWh şi nu preconizăm o revenire a consumului. De asemenea, avem o capacitate importantă de energie regenerabilă, care va veni în piaţă cu preţuri mici. Deci veniturile din vânzarea energiei vor fi mai mici. Mai avem costuri suplimentare şi cu achiziţia de certificate de emisii, dar şi cu investiţiile. Avem şanse mari să depăşim bugetul prin politica de comercializare a energiei dar şi dacă se va prelungi perioada de secetă, în care centralele termo produc mai mult".

Potrivit datelor furnizate de conducerea companiei, anul 2013 a adus un minim de producţie din istoria centralelor care formează Complexul Oltenia, cu un total de circa 12 TWh.

Listarea Complexului Oltenia este preconizată pentru a doua jumătate a anului curent. Statul vrea să vândă pe bursă 15% din capitalul social al companiei, prin majorare de capital.

Complexul Oltenia vrea să producă energie regenerabilă

Complexul Energetic Oltenia, care concentrează aproape toată producţia de electricitate pe bază de lignit din ţara noastră, vrea să producă, începând din acest an, energie solară şi biomasă, conform conducerii companiei. Laurenţiu Ciurel, directorul general al societăţii, a declarat ieri că pentru acest an a planificat construcţia unui parc fotovoltaic cu o putere instalată de 10 MW.

Domnia sa a explicat: "Vrem să ne reducem costurile cu achiziţia de certificate verzi şi cu cele aferente cumpărării de certificate de emisii. Aşa că am demarat şi producţia de plante energetice, ca să avem şi biomasă. Vrem să cultivăm plante energetice pe aproximativ 60 de hectare, teren aflat în proprietatea companiei".

Astfel, de anul viitor, în mixul de combustibili pentru producţia de electricitate a Complexului Oltenia va intra şi biomasa, iar parcul fotovoltaic va fi gata în acest an.

Conducerea Complexului Oltenia a fost un critic aspru al subvenţiilor acordate producătorilor de energie regenerabilă, considerând că sistemul este unul mult prea generos. În cursul anului trecut, Laurenţiu Ciurel a arătat, în mai multe ocazii, că grupurile energetice mari pe cărbune sunt nevoite să echilibreze producţia extrem de volatilă a centralelor eoliene. Domnia sa a spus că desele opriri şi porniri ale grupurilor mari din Complexul Oltenia aduc societăţii costuri suplimentare importante, dar şi o cantitate mai mare de emisii eliberată în atmosferă. Domnul Ciurel susţine că nu este un duşman al energiei verzi, dar consideră că aceasta trebuie să primească un sprijin mai mic conform realităţilor economice din ţara noastră şi care să nu pună în pericol siguranţa sistemului energetic naţional.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb