Pregătirea studenţilor pentru viitoarele provocări reprezintă o sarcină de bază pentru orice universitate care se respectă. Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca a organizat un eveniment, INNOFair, prin care a adus împreună studenţi pasionaţi de inovare şi reprezentanţi ai mediului economic, astfel încât studenţii să fie mai pregătiţi pentru cerinţele pieţei muncii şi pentru a rezolva ei înşişi diverse probleme ale societăţii. Rectorul UBB, prof. dr. Daniel David a declarat: "Dincolo de ideea de a genera cunoaştere prin cercetare, dincolo de ideea de a-ţi pregăti bine absolvenţii ca să fie angajaţi după aceea pe piaţa muncii, dincolo de ideea de a transfera cunoaştere către firme, au apărut obiective noi. Adică, absolvenţii tăi trebuie să aibă un set antreprenorial, astfel încât să poată ei să genereze companii, să genereze diverse firme, să fie angajatori, dacă doresc să facă lucrul acesta şi, în acelaşi timp, universităţile nu doar să transfere cunoaştere către firme pe care după aceea s-o utilizeze, ci să rezolve şi universităţile probleme ale societăţii. Dar pentru asta este nevoie de o reformă în mediul academic. (...) Astfel de evenimente ne încurajează şi ne arată că lucrurile funcţionează bine. (...) Vom atrage bani din fonduri europene, din surse naţionale, este o misiune pentru UBB". Evenimentul a adus împreună echipe de cercetare, start-up-uri studenţeşti din universitate, precum şi actori din ecosistemul regional de inovare: consultanţi în accesarea fondurilor de inovare, investitori şi mediul socio-economic. Ei au discutat despre eforturile pe care le întreprind pentru a creşte potenţialul comercial al cercetărilor şi ideilor inovatoare din UBB. În cadrul evenimentului au fost prezentate, printre altele, cercetări realizate de către echipele de cercetare din UBB care fie au obţinut rezultate cu potenţial comercial, fie au dezvoltat un prototip pe baza acestor rezultate, start-up-uri iniţiate de studenţii UBB. De asemenea, investitorii şi specialiştii în comercializarea rezultatelor cercetării au putut interacţiona cu cercetătorii şi studenţii UBB pentru identificarea oportunităţilor de transfer al rezultatelor cercetării spre industriile de profil. INNOFair a inclus şi două workshopuri: "Oportunităţi de Finanţare' (de tipul "ask me anything') şi "Science Communication" (cu activităţi practice care să ajute participanţii să-şi îmbunătăţească aptitudinile de comunicare ştiinţifică). INNOFair a fost organizat în cadrul proiectului INNOChange - Creşterea capacităţii de inovare pentru învăţământul superior.
Provocare: studenţi cât mai bine pregătiţi pentru cerinţele pieţei muncii
O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 1 iunie 2023
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 12:20)
Pe românește: vrăjeală.
În clipa de față un student de la o facultate tehnică bună care încă nu a absolvit câștigă mai bine de un șef de lucrări. Un absolvent serios câștigă puțin sub salariul unui profesor. Atenție astea sunt salariile entry-level.
Au plecat oameni buni din sistem și vor pleca în continuare. Educația din România intră în colaps în 5 ani cu tot cu creșterea de 25% cerută de sindicate.
2. studentii Chat GPT=maimute
(mesaj trimis de Ban.Cher.Vali în data de 01.06.2023, 15:38)
care studenti bine pregatiti?
va rog sa mi-i aratati !
acum 2 saptamani am plecat din Bucuresti cu trenul in provincie sa rezolv niste treburi cu actele pentru un teren de cumparat
in tren o scena: doua studente (de altfel foarte bune de tavalit pe toate partile, de nota 9 si de nota 10) isi faceau temele pentru seminar ... din cate am inteles tragand cu ochiul la natura temelor si la legitimatiile lor de studente aratate controlorului una era la chimie (industriala sau alimentara) si alta era la politehnica.
ia ghiciti cum faceau frumoasele alea temele pentru seminar? ...
daaa, cu mobilul pe net, cu chat GPT !
Ai angaja asa carpe proaste carora daca le-ai luat curentul si internetul si laptopul sau mobilul le-ai lasat in cea mai neagra prostie la nivel de specie umana?
deci: care studenti bine pregatiti ?
si mai ales care liceeni bine pregatiti sau mai jos decat ei , in scoala generala?
Voi va dati seama cat de praf sunt astia care vin dupa noi?
Ani dupa ani si generatie dupa generatie au furat cu internetul !
Si dupa aia?
Cand au de rezolvat ceva pe cont propriu ce fac?
Raspuns corect: nefiind exersati si CITITI SI INVATATI nu fac nimic, rad tampeste cu ochii in gol.
Cam ca o maimuta cu coada.