Prună, USR: "Soluţia nu e să blocăm expansiunea prosumatorilor, ci să susţinem acest tip de producţie de energie"

T.B.
Politică / 5 octombrie 2023

Prună, USR: "Soluţia nu e să blocăm expansiunea prosumatorilor, ci să susţinem acest tip de producţie de energie"

Deputata USR Cristina Prună a organizat, la Parlament, o masă rotundă pe tema prosumatorilor de energie, se arată într-un comunicat al USR. Dezbaterea şi-a propus să creioneze soluţii la provocările viitoare în ceea ce priveşte integrarea prosumatorilor în sistemul energetic naţional, continuarea programelor de finanţare din surse europene şi finanţarea pentru investiţii în reţele de transport şi distribuţie fără a afecta facturile consumatorilor, se mai arată în comunicat.

Dezbaterea a reunit reprezentanţi ai Guvernului, ai prosumatorilor, ai furnizorilor şi distribuitorilor de energie, Transelectrica, ANRE şi AFM, informează partidul.

Numărul de prosumatori a crescut puternic în România. Conform estimărilor vicepreşedintelui ANRE, în martie anul viitor vom ajunge la 2.000 MW instalaţi, conform USR. Estimările pentru finalul acestui an erau deja la 100.000 de prosumatori cu 1.500 MW instalaţi (echivalentul puterii instalate a celor două reactoare de la Cernavodă), potrivit sursei citate. Prosumatorii au apărut în ciuda unor probleme sistemice, însă au existat şi câţiva paşi importanţi care au fost făcuţi, inclusiv la nivel legislativ: definirea prosumatorului, cadrul pentru compensarea cantitativă, reducerea recentă la 5% a cotei de TVA pentru achiziţia şi instalarea de panouri fotovoltaice. Alte proiecte legislative care vizează acest sector sunt în procedură parlamentară, se mai arată în comunicat.

Creşterea numărului de prosumatori generează însă provocări. Poate cea mai importantă este capacitatea din ce în ce mai limitată a reţelei de transport şi distribuţie învechite de energie electrică, ce trebuie să preia un număr din ce în ce mai mare de prosumatori. O altă provocare vine din dezvoltarea timidă de până în prezent a capacităţilor de stocare a energiei, transmite partidul.

"Soluţia nu e însă să blocăm expansiunea prosumatorilor, ci să susţinem acest tip de producţie de energie, fără a crea dezechilibre în sistemul naţional. În toată Europa dezvoltarea sectorului prosumatorilor este încurajată. Dacă sunt obstacole trebuie să le depăşim, prin noi soluţii legislative şi prin investiţii ale companiilor din domeniu. Dar, categoric, valoarea şi impactul pozitiv al prosumatorilor trebuie apreciate, nu puse sub semnul întrebării", a declarat Cristina Prună (USR), vicepreşedinte al Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor şi organizator al evenimentului, informează comunicatul.

România fie se adaptează şi depăşeşte provocările din sectorul prosumatorilor, fie riscăm să rămânem în urmă într-un domeniu care, nu doar că ne ajută să avansăm, dar vine cu soluţii şi răspunsuri la ceea ce înseamnă creşterea accelerată a consumului de energie electrică în noul context european de reducere a emisiilor de CO2, dar şi în direcţia atingerii obiectivelor de a avea preţuri corecte la energie şi facturi care să nu pună presiune pe bugetele oamenilor, conform USR.

"Soluţiile nu au întârziat să apară în dezbatere, de la investiţii în reţelele de transport şi distribuţie, la noi programe de finanţare prin RePowerEU. Chestiuni legate de facturare, scutirea prosumatorilor de la plata certificatelor verzi sau posibilitatea donării energiei sunt deja pe agenda Parlamentului sub formă de proiecte legislative. Am încredere că lucrurile vor avansa. Cred că putem spune că drumul către descentralizarea producţiei de energie nu mai poate fi întors", a concluzionat deputata USR, aşa cum se arată în comunicat.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Gandire de 2 prune!

    Fara termo,hidro,nuclear, nu poti echilibra sistemul de distributie,daca nu ai un Alro,un cos sa consume,produci degeaba si dezechilibrezi sistemul, ! 

    Tu produci curent cand nu prea e nevoie si consumi seara,cand are nevoie toata lume!

    Nu poti construi un mare consumator pe maza fotovoltaicelor,ca ala are nevoie si noaptea de aceeasi catitate de energie! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb