PSD a cerut prelungirea cu două săptămâni a dezbaterilor privind OUG 64

A.S.
Ziarul BURSA #Politică / 8 noiembrie 2017

PSD a cerut prelungirea cu două săptămâni a dezbaterilor privind OUG 64

Grupul PSD a cerut, ieri, în plen, prelungirea cu două săptămâni a dezbaterilor Ordonanţei 64 în Comisia de Industrii şi Servicii.

Deputatul PNL Virgil Popescu ne-a declarat: "Probabil că domnul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a avut această cerere în ideea că ar putea primi un răspuns la solicitarea pe care a făcut-o recent către Consiliul Superior de Apărare a Ţării".

Săptămâna trecută, Iulian Iancu a anunţat că va trimite o scrisoare Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012, reîntoarsă de Plenul Camerei Deputaţilor la Comisie.

Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, a declarat atunci: "Investitorii din Marea Neagră nu vor tranzacţionarea gazelor naturale pe bursă, ci preferă în proporţie de 100%, contracte bilaterale. Ori acest lucru impactează direct securitatea naţională şi acesta este motivul pentru care noi trimitem la CSAT să facă analiza în consecinţă a solicitărilor lor şi a tuturor aspectelor implicate de ordonanţă. Credem că acest proiect de lege trebuie să fie vizat de toate instituţiile importante ale României pentru că este prea mare responsabilitatea pentru noi. Personal, voi face o adresă către CSAT, solicitând să se analizeze toate implicaţiile în cadrul acestei instituţii".

Iulian Iancu a spus că investitorii susţin că este esenţial pentru ei să aibă dreptul să poată face contracte bilaterale, să le încheiem de pe acum, ca să-şi poată asigura investiţiile. Domnia sa a precizat: "Dacă lucrurile stau aşa şi dacă aceasta este dorinţa investitorilor, atunci implicaţiile sunt foarte mari. Nouă ni s-a reproşat că, dacă nu modificăm ordonanţa, împiedicăm investitorii din Marea Neagră şi încurajăm Rusia, mai ales mie mi s-a imputat asta. Dacă vor fi contracte bilaterale în totalitate, atunci este evident că 50% din gazele României pot să plece la export, ceea ce reprezintă un impact direct asupra securităţii României.

Nu vom avea încotro şi va trebui să luăm gaze de la Gazprom, ne vor avea în totalitate la mână şi ne vor mări preţul după bunul plac. Mai ales că UE nu ne-a creat nicio alternativă. Dacă noi dăm drumul la export, în procentele pe care ei le doresc, atunci înseamnă că trebuie să existe o alternativă la import. Or, alternativa la import este un subiect de analiză a oportunităţilor şi posibilităţilor fizice. Oficialii Uniunii Europene au spus că îi interesează interconectarea regiunilor şi a pieţelor, că vor coridoare verticale, coridoare de interconectare şi de transport şi din zona Caspică, ca atare UE susţine aceste proiecte, acordând şi finanţare.

Dacă este aşa, atunci trebuie neapărat ca analiza aceasta să vizeze şi o discuţie cu reprezentanţii UE pentru că, din punct de vedere fizic, cel puţin pentru următorii cinci ani, nu avem această alternativă. E firesc ca, atunci când pui în discuţie exportul, să ai finalizată şi discuţia despre import".

Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, a anunţat, recent, că Autoritatea de Concurenţă este dispusă să accepte exceptarea producătorilor de energie regenerabilă şi a celor de gaze din Marea Neagră de la regula privind obligaţia de tranzacţionare pe bursă.

Preşedintele ANRE, Dumitru Chiriţă, a declarat, recent, că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi Consiliul Concurenţei nu şi-au îndeplinit obligaţiile prevăzute de OUG 64/2016, potrivit căreia cele două instituţii ar fi trebuit să definească regulile specifice de tranzacţionare pe pieţele centralizate de gaze naturale. "Conform OUG 64/2016, ANRE şi Consiliul Concurenţei aveau obligaţia să stabilească reguli specifice care să fie aplicate pe pieţele centralizate de gaze naturale, în scopul tranzacţionării gazelor naturale în condiţii concurenţiale şi în mod transparent, public şi nediscriminatoriu. Din păcate, astăzi, la ora la care vorbim, aceste reguli specifice nu există", a spus Chiriţă. Cele două burse de gaze existente, OPCOM şi BRM, au licenţe din 2013, funcţionează în condiţii diferite.

"Asta e cea mai mare bombă", a afirmat preşedintele comisiei de anchetă, Iulian Iancu. Dumitru Chiriţă a spus că acest lucru a dus la confuzie în piaţă.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Gospodin Iancu a cerut inca doua saptamani ca sa aiba timp sa primeasca noi instructiuni de la rusi despre cum sa distruga sectorul energetic.

    1. Ce bine arata domnul Iancu❤

    Ce nu a inteles nimeni este intelegerea dintre rusi si americani pentru a vinde gaz la romani in conditiile cele mai avantajoase pentru ei.

    Au venit sa faca bani nu sa livreze gaz la romani in conditiile cerute de statul roman.

    Banii nu au culoare !!! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb