Liderii PSD au programat, pentru astăzi, o nouă şedinţă a Comitetului Executiv Naţional, din cauza situaţiei privind guvernarea. Surse din cadrul CEx susţin că vor fi dezbătute mai multe soluţii pentru deblocarea activităţii Executivului, în urma deciziei preşedintelui Klaus Iohannis de respingere a numirii miniştrilor interimari pentru posturile rămase vacante din cauza ieşirii de la Guvernare a partenerilor din ALDE.
După ce miniştrii ALDE, cu excepţia Ramonei Mănescu, şi-au dat demisia din Guvern, premierul Viorica Dăncilă a propus interimari pentru posturile rămase vacante: pentru Ministerul Energiei - Nicolae Bădălău, pentru Ministerul Mediului - Ioan Deneş, iar pentru relaţia cu Parlamentul - Radu Oprea.
Preşedintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, a declarat recent că Guvernul nu se poate întruni în şedinţe şi nu poate nici să emită ordonanţe de urgenţă, având în vedere că echipa este incompletă. El a precizat: "Mai mult, nu se poate emite nici măcar o hotărâre de guvern, pentru că Guvernul nu poate funcţiona. Deci, este - zic eu - din păcate, o dovadă de iresponsabilitate a celor care încă ţin acest guvern nefuncţional".
Un alt subiect ce va fi dezbătut de liderii PSD este alegerea preşedintelui Senatului, pentru care social-democraţii îl susţin pe senatorul ALDE, Teodor Meleşcanu, fost ministru de externe în guvernul Dăncilă. Meleşcanu a anunţat că este de acord cu propunerea făcută de liderii PSD, chiar dacă intră în conflict cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul ministru de externe a precizat că, pentru a ocupa funcţia de şef al Senatului, a ales autosuspendarea din ALDE pentru următoarele şase luni, mod în care ar ieşi de sub incidenţa deciziei luată de Biroul Permanent Naţional al partidului. Săptămâna trecută, liderii ALDE au hotărât excluderea membrilor care vor accepta funcţii publice oferite de PSD.
În competiţia pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Senatului, Teodor Meleşcanu îi va avea contracandidaţi pe colegul său din ALDE, Ion Popa, şi pe Alina Gorghiu, propunerea PNL, care are şi susţinerea parlamentarilor USR, UDMR şi PMP.
Alegerea noului preşedinte al Senatului este programată în şedinţa de plen care ar urma să aibă loc mâine.
Surse din cadrul PSD mai susţin că în şedinţa CEx se vor contabiliza şi voturile pe care le mai au social-democraţii în Parlament cu actualii aliaţi şi se va discuta despre negocierea individuală cu deputaţi şi senatori din partea ALDE, UDMR şi cu reprezentanţii unor minorităţi naţionale, pentru susţinerea în continuare a guvernului Dăncilă. Negocierea respectivă este vitală pentru menţinerea guvernării în condiţiile în care preşedintele Klaus Iohannis a trimis Guvernul în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere şi în care opoziţia pregăteşte o nouă moţiune de cenzură a cabinetului Dăncilă.
Referitor la acest aspect, Mihai Fifor, secretarul general al PSD, vicepremier pentru parteneriate strategice şi ministru de interne, a scris pe pagina oficială de Facebook că social-democraţii ar pleca imediat de la guvernare, dacă va trece o moţiune de cenzură, dar precizează că acest lucru nu se va întâmpla "pentru că nu există o alternativă şi nu avem un preşedinte mediator, care să rezolve această criză politică".