PSD, Pro România şi ALDE condiţionează aprobarea prelungirii stării de urgenţă

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 14 aprilie 2020

PSD, Pro România şi ALDE condiţionează aprobarea prelungirii stării de urgenţă

Viitorul decret prezidenţial anunţat de Klaus Iohannis prin care se va prelungi starea de urgenţă până în 16 mai riscă să nu primească aprobarea Parlamentului, deoarece polul de stânga din Legislativ doreşte să fie incluse în actul normativ mai multe solicitări ale reprezentanţilor acestuia.

Astfel, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD, a declarat luni că prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile "'corecte şi necesare'' pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o "'inconştienţă totală''.

Ciolacu a spus: "Care este perspectiva?! Asta aşteaptă oamenii şi mediul de afaceri de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern! Ei şi-au îndeplinit obligaţiile cetăţeneşti: au stat în case şi au respectat regulile impuse de autorităţi. Dar ce a făcut statul pentru ei în prima lună a stării de urgenţă?! Avem peste 1,2 milioane de români care şi-au pierdut locul de muncă sau sunt în şomaj tehnic, zeci de mii de firme închise şi miliarde de euro pierdute. În aceste condiţii, prelungirea stării de urgenţă fără o minimă garanţie că vor fi luate măsurile corecte şi necesare pentru prevenirea unui dezastru economic ar fi o inconştienţă totală".

Şeful PSD le-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi guvernului PNL ca prelungirea stării de urgenţă să fie însoţită obligatoriu de mai multe lucruri: transparentizarea informării, deciziilor şi achiziţiilor efectuate de Executiv pe perioada stării de urgenţă, plan de acţiune pe termen scurt şi mediu în domeniul sanitar pentru testarea populaţiei, o condiţie obligatorie pentru reîntoarcerea rapidă la muncă şi reluarea activităţilor economice, măsurile economice şi sociale, pentru cetăţeni şi mediul de afaceri, pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor, păstrarea locurilor de muncă şi limitarea efectelor crizei economice (cele luate până cum sunt inaplicabile şi insuficiente), proiectele majore de investiţii pe care Guvernul le va demara pe perioada stării de urgenţă pentru a reporni economia, măsurile care vor fi luate pe perioada stării de urgenţă în agricultură pentru limitarea efectelor secetei şi asigurarea necesarului de hrană pentru populaţie.

"PSD înţelege pe deplin nevoia de a nu pune sub nicio formă în pericol sănătatea oamenilor! În acelaşi timp însă, cred că toţi românii aşteaptă o perspectivă clară de la preşedintele Iohannis şi de la Guvern. Nu vom fi de acord să avem încă o lună pierdută pentru cetăţeni şi pentru economie", a concluzionat Marcel Ciolacu.

Soilicitările liderului PSD sunt, în mare parte, aceleaşi cu ale preşedintelui ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care a spus că nu va vota un decret prezidenţial care va menţine starea de urgenţă la nivelul întregii ţări şi că este necesar ca guvernul să prezinte garanţii că va fi reluată producţia în majoritatea sectoarelor economice în cel mai scurt timp.

La rândul său, Victor Ponta, preşedintele Pro România a spus: "Atunci când cineva îmi cere votul pentru o decizie atât de gravă, vreau să aflu următoarele: care este planul de relansare economică a ţării, când putem să mergem la muncă, cu ce bani vom trăi, dacă toţi suntem blocaţi în casă? (...) Ce se întâmplă cu anul şcolar şi când îşi pot relua activittea normală profesorii şi elevii? (...) De ce Guvernul refuză să sprijine prin măsuri concrete sectorul agricultură şi industria alimentară din ţara noastră?".

Unul dintre aliaţii din Parlament ai liberalilor, Dan Barna, preşedintele USR, a spus: "S-ar putea să trebuiască să învăţăm să coabităm cu această epidemie o perioadă ceva mai lungă, adică după ce trece vârful, perioada aceasta de dispariţie, de încetare a epidemiei. Cum va arăta această încetare? S-ar putea să dureze o vreme, dar activitatea economică va trebui să înceapă. Nu cred că ne permitem din toate punctele de vedere să stăm în casă până la finalul anului; este un scenariu aproape de neconceput".

Avocatul Poporului a emis un comunicat de presă în care arată că insituţia este garantul constituţional al drepturilor şi libertăţilor şi nu poate cere şefului statului restrângerea acestora prin decretul prezidenţial de prelungire a stării de urgenţă.

Avocatul Poporului susţine că a primit petiţii prin care i se solicită să ceară ca, odată cu emiterea noului decret privind prelungirea stării de urgenţă, să se includă şi alte drepturi în categoria celor restricţionate.

"Avocatul Poporului precizează că solicitările sus-menţionate intră în contradicţie cu mandatul său constituţional de garant al drepturilor şi libertăţilor şi nu va cere restrângerea acestora. Avocatul Poporului va urmări ca orice restrângere a exerciţiului unor drepturi sau libertăţi să se facă strict în conformitate cu prevederile art. 53, art. 11 şi art. 20 din Constituţie privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi, şi în conformitate cu dreptul internaţional şi cel al Uniunii Europene", se arată în comunicatul de presă al instituţiei publice.

Amintim că preşedintele Klaus Iohannis a declarat pe 6 aprilie că "va fi nevoie de prelungirea stării de urgenţă", în urma unei şedinţe de evaluare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei Covid-19 pe care a avut-o cu premierul Ludovic Orban şi mai mulţi membri ai Guvernului.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Pe scurt, PSD-ul si aliatii lui solicita guvernului sa faca intr-o luna (de criza) ceea ce nu au reusit ei in 3 ani de guvernare (basca ceilalti ani de dupa revolutie in care au fost lideri la guvernare si la hotii).

    1. PSD-istilor, ma uit la "cartea voastra de vizita" si constat ca sunteti experti doar in 2 domenii: hotia si risipa banului public.

      Cand Romania va avea nevoie de asa ceva o sa contam pe expertiza voastra bogata si de traditie.

      Pana atunci, mucles (vorba colegei de partid (de buzunar) a "marelui geniu" Tariceanu)! 

    Acum va pasa de economie, dar atunci cand aruncati cu banii in primari (pe salarii fara limita si pe pensii speciale), in bunuri si servicii achizitionate de baronii vostri la preturi uriase si de calitate indoielnica NU VA PASA?

    Va pasa? Taiati pensiile speciale ale parlamentarilor, plafonati salariile si schemele de personal in administratiile locale, taiati salariile parlamentarilor cat timp stau acasa (desi i-as tine pe veci acasa pentru ca numai asa putem progresa). 

    Ati umplut institutiile statului cu spagari si incompetenti numiti pe criterii politice/de cumetrie (gen Pintea Sorina) si acum ne trezim ca sunt puse pe butuci in frunte cu spitalele. 

    Voi toti sunteti Covid-ul politicii romanesti.

    Asteptam alegerile (de care va feriti din rasputeri) ca sa vaccinam tara! 

    Propun că aceste trei partide de infractori sa facă voluntariat la Suceava, Focșani și Deva! Să.si aleagă între ei spitalele!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb