Partidul Social Democrat (PSD) va demara, în perioada imediat următoare, o campanie de strîngere de semnături pentru modificarea Constituţiei, în vederea introducerii votului uninominal şi a parlamentului unicameral. Potrivit Constituţiei actuale, sînt necesare, pentru iniţierea celor două proceduri, 500.000 de semnături. "Împreună cu organizaţiile judeţene şi de tineret, sperăm ca, în cel mai scurt timp, să reuşim să strîngem aceste semnături", a declarat Cristian Diaconescu ieri, într-o conferinţă de presă.
Iniţiativa a fost anunţată şi de liderul social-democrat Mircea Geoană, într-o conferinţă desfăşurată duminică. Preşedintele PSD a precizat că promovarea votului uninominal şi a parlamentului unicameral reprezintă două direcţii principale de acţiune care fac parte dintr-o amplă strategie a PSD pentru "o reformă a binelui în România". În context, Mircea Geoană şi-a exprimat dorinţa de a nu mai exista parlamentari aleşi pe liste, care merg sau nu la serviciu.
Amintim că, în prezent, există în Parlament o propunere privind introducerea votului uninominal, printre iniţiatori numărîndu-se şi secretarul general al PSD, deputatul Miron Mitrea.
O opinie diferită a fost exprimată însă de deputatul Viorel Hrebenciuc, care s-a pronunţat în defavoarea votului uninominal, apreciind că avantajaţi de acest sistem sînt politicienii care au o anumită notorietate. Domnia sa a acceptat însă "aplicarea acestui experiment pentru români", pentru ca alegătorii şi politicienii să se convingă de insuccesul său.
În altă ordine de idei, Biroul Permanent Naţional (BPN) al PSD a adoptat, ieri, o declaraţie politică în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de "degradarea fără precedent a vieţii politice din România, prin derapajele anticonstituţionale ale actualei puteri".
Cristian Diaconescu a amintit că această situaţie a fost semnalată şi de Internaţionala Socialistă, Grupul Socialist din Parlamentul European şi Partidul Socialiştilor Europeni, familia politică din care face parte PSD. Concret, PSD este nemulţumit de încercarea Coaliţiei de guvernămînt de a-i schimba din funcţii de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi pe preşedinţii consiliilor judeţene.
• Platforma de centru-stînga nu este paralelă cu polul social-democrat
Purtătorul de cuvînt al PSD declară că platforma de centru-stînga nu este paralelă cu polul social-democrat. PSD a demarat consultări cu formaţiunile politice şi sindicale interesate de constituirea unei platforme comune de centru-stînga. Cristian Diaconescu a spus că această iniţiativă nu se suprapune cu cea lansată de senatorul Ion Iliescu şi de preşedintele Forţei Democrate, Petre Roman, iniţiativă care doreşte constituirea unui pol social-democrat ca formaţiune civică, respectiv o "tribună a intelectualităţii". Potrivit spuselor lui Diaconescu, discuţiile la care sînt invitate formaţiuni mai mici, de orientare similară cu a PSD, vor viza constituirea unei platforme politice ce va lua forma, dacă va fi cazul, unei platforme electorale. "Platforma noastră este mai mult orientată spre o construcţie politică", a precizat Cristian Diaconescu. Iniţiativa constituirii unei platforme politice de orientare centru-stînga a fost lansată de preşedintele PSD, Mircea Geoană, în conferinţa de duminică. Geoană a chemat în acest sens, alături de PSD, formaţiunile de orientare de stînga şi centru-stînga care doresc să reprezinte o alternativă la actuala putere. "Este vorba despre o platformă politică avînd ca ţel central progresul social şi acceptarea < revoluţiei binelui > ca temă de reformă a clasei politice şi a contractului social ca formă de manifestare a acţiunii politice în viitor", a spus Geoană, adăugînd: "Cei care doresc să ni se alăture într-un astfel de efort, pe aceste coordonate pentru viitorul României, sînt bineveniţi alături de noi". O altă viziune însă asupra constituirii unui pol social-democrat o au iniţiatorii acestei idei, Ion Iliescu şi Petre Roman.