Purcari Wineries propune acţionarilor distribuirea ca dividende a 20,4 milioane de lei

M.G.
Piaţa de Capital / 6 aprilie 2022

Purcari Wineries propune acţionarilor distribuirea ca dividende a 20,4 milioane de lei

Purcari Wineries (WINE), cel mai mare producător de vinuri listat la bursa locală, a convocat acţionarii în data de 28 aprilie pentru a aproba distribuirea unui dividend de 0,51 lei/titlu, echivalentul unei distribuţii de dividende de 20,4 milioane de lei, reiese din convocatorul companiei, remis, ieri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ultima zi în raport cu care acţiunile companiei vor fi tranzacţionate cu dreptul de participare la distribuirea de dividend va fi 19 august, iar data plăţii este propusă a fi 8 septembrie. Randamentul brut al dividendului, raportat la preţul de închidere de ieri de 11,68 de lei, este de 4,3%.

Acţionarii vor mai avea pe masă aprobarea a două programe de răscumpărare: unul pentru 30.844 de acţiuni, care vor fi utilizate pentru îndeplinirea "obligaţiilor care decurg din programul de remunerare al managementului pentru 2022 -2024" (cel mai probabil distribuite conducerii cu titlu gratuit), iar cel de-al doilea vizează răscumpărarea a până la 1 milion de acţiuni proprii (2,49% din totalul acţiunilor WINE), cu scopul de a reduce capitalul social al societăţii.

"Programul stabileşte dreptul, dar nu şi obligaţia pentru Consiliul de Administraţie de a iniţia programul de răscumpărare, astfel maximizând opţionalitatea şi viteza de reacţie în caz că mediul va justifica un astfel program de răscumpărare. Având în vedere incertitudinea geopolitică continuă şi posibila volatilitate pe pieţele de capital, dorim să avem opţiunea de a compensa acţionarii noştri printr-o astfel de răscumpărare, care ar creşte câştigul pe acţiune, în cazul în care vom considera că astfel de achiziţii sunt în interesul acţionarilor", explică Vasile Tofan, preşedintele Consiliului de Administraţie, în scrisoare ce însoţeşte convocatorul.

Acesta mai explică, cu privire la distribuirea de dividende, că "plata dividendelor ne disciplinează în modul în care alocăm capitalul, căutând modalităţi de a face mai multe cu mai puţin".

Totodată, acţionarii vor mai vota pe un punct ce vizează aprobarea majorării capitalului social al companiei, de la 410.000 euro împărţit la 41.000.000 acţiuni cu valoare nominală de 0,01 euro fiecare la 430.000 euro împărţit în 43.000.000 acţiuni cu valoare nominală 0,01 euro fiecare.

"În urma rezoluţiei incluse în prezentul Convocator privind majorarea capitalului social autorizat al societăţii, se acordă autorizaţie Consiliului de Administraţie al societăţii pentru a majora capitalul social emis al societăţii până la capitalul social autorizat prin emiterea unui număr maxim de 2.882.500 de acţiuni noi prin intermediul uneia sau mai multor emisiuni de acţiuni. Autorizaţia este acordată pentru o perioadă de maxim 12 luni de la data aprobării acţionarilor pentru autorizare. Consiliul de Administraţie este autorizat să ia toate măsurile necesare sau recomandabile pentru a pregăti, aproba şi efectua emisiunea (acţiunile) de acţiuni în limitele capitalului autorizat", se arată în convocator.

Tofan mai explică în scrisoarea ce însoţeşte convocatorul: "Cu siguranţă, înaintând spre aprobare concomitent atât o iniţiativă de răscumpărare de acţiuni cât şi una de majorare de capital, poate părea ciudat, de aceea o explicaţie în acest sens este absolut necesară. În conformitate cu paradigma de maximă manevrabilitate descrisă la începutul acestei scrisorii, ne dorim ca să putem acţiona prompt ca şi Consiliu de Administraţie, indiferent de cum vor evolua lucrurile. De aceea, solicităm aprobarea capacităţii de decizie pentru Consiliul de Administraţiei pentru emiterea a până la 2.882.500 acţiuni noi (echivalent a 7,19% din totalul acţiunilor în circulaţie) în cazul în care o astfel de emitere este în interesul societăţii şi al acţionarilor. O astfel de majorare de capital poate fi oportună fie ca o măsură defensivă - de exemplu, majorarea de capital în cazul în care compania va avea nevoie urgentă de lichidităţi adiţionale, un scenariu puţin probabil la acest moment, dar ca şi o măsură ofensivă - de exemplu, în cazul unei eventuale achiziţii ce ar fi finanţată parţial sau în totalitate prin acţiuni Purcari. Oricare din deciziile exemplificate mai sus vor necesita o reacţie rapidă, astfel, calea tradiţională de convocare a unei AGA extraordinare ar fi prea de durată şi greoaie pentru a permite o reacţie promptă şi decisivă".

De asemenea, ordinea de zi a adunării acţionarilor Purcari din 28 aprilie prevede un vot pentru renumirea administratorului neexecutiv Neil McGregor.

Vasile Tofan, preşedintele Consiliului de Administraţie al Purcari, mai arată în scrisoare că deşi conducerea rămâne optimistă cu privire la "perspectivele Purcari, ne propunem să acţionăm cu prudenţă şi, în primul rând, să păstrăm capitalul (...)". Credem că, în vremuri de incertitudine, este important să protejăm cu atenţie capitalul şi resursele, dar, în acelaşi timp, să rămânem agili pentru a profita de oportunităţile de pe piaţă. Unele din propunerile pe care le vom supune atenţiei dumneavoastră la această AGA, au exact acest echilibru în minte".

Purcari Wineries a fost inclusă în februarie în indicii de pieţe emergente ai FTSE Russell, mai precis în indicele FTSE Global Micro Cap. Piaţa noastră a devenit piaţă emergentă secundară în ierarhia FTSE Russell, al doilea jucător global ce realizează astfel de clasamente, în luna septembrie a anului 2020, după patru ani în care s-a aflat pe lista de monitorizare. În schimb, conform MSCI, piaţa noastră de capital se află încă în eşalonul pieţelor de frontieră.

Purcari are o valoare de piaţă la BVB de 468,57 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Au dat si astia cu stangul in dreptul.

    De ce sa rascumperi 1. mil. actiuni din piata pentru a folosii banii companiei pentru ca mai apoi sa ceri din nou bani de la unii actionari (Prin prezenta, acționarii aprobă anularea drepturilor de preempțiune ale acționarilor pentru orice majorare de capital social decisă de Consiliul de Administrație al Societății în cadrul capitalului  

    autorizat) pentru 2,9 mil. actiuni.

    E de noaptea mintii. 

    1. Rascumpararea e o optiune si nu o obligatie. Au avut asa subiect pe agenda AGA in 2020 si 2021, dar nu au exercitat dreptul.

      Daca sunt aprobate de AGA devine o obligatie de ducere la indeplinire a programului de rascumparare de 1 mil. actiuni.

      Iar anularea drepturilor de preemtiune pentru orice MCS inseamna diluarea actionarilor existenti. 

      Nu este corect pentru actionarii existenti.

      daca nu cunosti speta, nu te pronunta. asa cum a spus si colegul la 1.1, prevederea asta le da dreptul, dar nu ii obliga. a fost si in anii precedenti exact aceiasi hotarare in AGA, dar nu s-a recurs la MCS. motivarea pe care o aduc ei este legata de flexibilitate fie in scop defensiv, fie in scop ofensiv (pot face un ABB instant fara sa mai treaca prin toate procedurile birocratice ale unui MCS clasic, cu drept de pre-emtiune in prima faza etc.

    Dividend dezamagitor anul acesta, in conditiile in care brokerii estimau 0.7-0.8 lei pe actiune. Insa ramane o companie buna, vedem cum vor sta cu profitul pe anul asta ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb