Puşculiţa Transelectrica, din nou subiect de scandal între partide

A.T.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 mai 2015

Puşculiţa Transelectrica, din nou subiect de scandal între partide

Liberalii îi acuză pe social-democraţi că şi-ar fi votat în AGA din aprilie salarii şi bonusuri foarte mari

Conducerea Transelectrica nu şi-a primit încă bonusurile, pentru anii trecuţi

Acţiunile Transelectrica au crescut cu 110%, în ultimii trei ani.

Politicieni din toate partidele vor să-şi împartă din nouconducerea Transelectrica - transportatorul naţional de electricitate, văzut dintotdeauna ca o puşculiţă doldora de bani.

Lupta s-a înteţit, în condiţiile în care există două locuri libere în Directorat, iar unul în Consiliul de Supraveghere.

Liberalii i-au acuzat, recent, pe social-democraţi că au aprobat în adunarea generală a acţionarilor, din aprilie, salarii şi bonusuri foarte mari

Deputatul liberal Lucian Bode, fost ministru al Economiei, susţine că membrii de conducere ai Transelectrica au salarii de 5.000 de euro pe lună şi şi-au votat bonusuri începând de la 30.000 până la 180.000 de euro pentru anul 2014.

Problema este că actuala conducere Transelectrica nu a primit până acum nici un bonus.

Surse din companie ne-au spus că, în afară de salariul fix, membrii Directoratului şi ai Consiliului de Supraveghere nu au încasat un leu în plus, fiind calculate doar câte acţiuni virtuale le revin, conform regulilor stabilite în AGA: "Condiţiile de încasare a bonusurilor nu sunt îndeplinite din cauza investiţiilor realizate, care nu au depăşit nivelul asumat. Astfel, în afară de remuneraţia fixă, nu pot fi acordate decât acţiuni virtuale. Mai mult decât atât, acţionarii nu au aprobat sistemul de bonusare şi pentru anii 2012 şi 2013. Aici a apărut o controversă juridică, întrucât membrii Consiliului de Supraveghere au sistemul de bonus prevăzut în contractele de mandat aprobate în toamna lui 2013, când numirile au fost consfinţite în AGA, în urma aplicării prevederilor ordonanţei 109 privind managementul privat. Practic, unii spun că bonusuri pot fi acordate începând de anul viitor şi nu retroactiv, iar alţii susţin că pentru 2013 şi 2014 membrii Consiliului de Supraveghere trebuie să încaseze acţiunile virtuale conform mandatelor".

Acţiunile Transelectrica sunt considerate "blue chips"-uri la Bursa de Valori Bucureşti, crescând cu 110% în ultimii trei ani. Compania a avut o evoluţie spectaculoasă în ultimii ani, profitul net al societăţii în 2014 fiind de 370 milioane lei, în creştere cu 85% faţă de 2013.

Există totuşi critici cu privire la gradul de îndeplinire a investiţiilor promise.

Nemulţumirile liberalilor faţă de veniturile conducerii companiei vin după aproape două săptămâni de la aprobarea de către AGA Transelectrica a limitelor generale ale remuneraţiei membrilor Consiliului de Supraveghere şi ai Directoratului. Informaţiile despre valorile remuneraţiei stau de mai bine de o lună pe site-ul Transelectrica. Însă liberalii au ales "să iasă" la atac abia acum.

Surse din piaţă susţin că bătălia dintre partide a reînceput din cauza posturilor libere din conducere.

Conform gurilor rele din Ministerul Economiei, PSD ar fi reuşit să impună numirea în Directorat a lui Ion Smeeianu, fost şef al Poştei Române, în prezent consilier al ministrului Economiei. Numirea domniei sale a fost făcută oficial ieri, la 24 de ore de la atacul televizat al liberalilor. Însă tot gurile rele spun că celălalt post din directorat ar fi rezervat lui Dumitru Orlandea, un apropiat al liberalului Ion Ariton, care are probleme penale din cauza sponsorizărilor acordate în Gala Bute.

Ministerul Economiei ar urma să clarifice situaţia la următoare AGA, care nu a fost programată deocamdată.

Conform datelor de pe site-ul Transelectrica SA, care au fost pus şi la dispoziţia acţionarilor, valoarea totală a indemnizaţiei fixe lunare acordată membrilor Consiliului de Supraveghere în 2014 este de 309.400 lei. Tot în 2014 a fost plătită şi componenta variabilă calculată pentru 2013 şi aferentă depăşirii indicatorului profit net. Banii ar fi fost calculaţi, conform unor surse apropiate situaţiei, numai pentru aproximativ 2 luni. Suma totală achitată este de 70.500 de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dezvoltatrea tarii este sanatoasa atunci cind ii cuprinde pe toti cetatenii ei, adica de la opinca pina la vladica.

    Sistemului national de energie este o bijuterie la a carei realizare romanii au ostenit si asudat din greu. Ca urmare este scandalos ca de rezultatele acestei munci se bucura niste nemernici, angajatii de altadata a lui Vintu, colaboratori ai lui Sova, aerianul..., care fac toate traznaile posibile. Cum este posibil sa ai salariu de 5000 euro/luna si bonusuri de 15000? A juns scumpa noastra tara un Wall-Street si nu stim noi?  

    In timp ce se delecteaza cu acesta priveliste mirifica, romanul din pensia lui medie de 800 lei/luna si salariul de 1800 lei plateste utilitatile cu cit vrea Consiliul Concurentei, sustinind in acest fel salariile si bonusurile nesimtite ale unor nesimtiti. Ce s-o mai lungim, de fapt este un jaf in toata regula!

    Mai cu masura baieti! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb