PUTEREA RESPONSABILIZEAZĂ Ponta şi-a schimbat radical discursul vizavi de Europa

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Politică / 26 aprilie 2013

Ponta şi-a schimbat radical discursul vizavi de Europa

Victor Ponta şi-a schimbat radical discursul vizavi de partenerii europeni la doar un an de când a devenit premier. În luna mai 2012, în plină campanie de demarare a procedurilor de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, co-preşedinţii USL erau extrem de contondenţi atunci când liderii Uniunii Europene îşi manifestau îngrijorarea faţă de ceea ce se întâmpla în ţara noastră.

Acum se vorbeşte relaxat despre "greşelile trecutului" şi de învăţămintele trase din respectiva experienţă. Premierul a afirmat în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) că doreşte să prezinte un mesaj privind angajamentul Guvernului de a respecta toate valorile Consiliului Europei: "Aş dori să subliniez cât de importantă este pentru mine şi pentru oamenii care mi s-au alăturat astăzi - preşedintele Parlamentului român, consilierii mei speciali şi membri distinşi ai acestei reuniuni, domnul Frunda - faptul că mă aflu aici cu dumneavoastră pentru a prezenta un mesaj clar privind angajamentul Guvernului român de a respecta toate valorile Consiliului Europei - determinarea noastră să învăţăm din greşelile trecutului şi să ne gândim la viitorul nostru comun, un viitor care presupune democraţie, respectarea drepturilor omului şi a statului de drept în ţara mea. În decembrie, poporul român a trecut prin alegeri democratice, exprimându-şi dorinţa liberă, iar, după alegeri, noi, politicienii români, am reuşit să găsim soluţiile cele mai bune, având în vedere viitorul ţării, şi nu trecutul, pentru că, aşa cum mulţi dintre dumneavoastră ştiţi, există o înţelegere de cooperare clară între şeful guvernului şi preşedinte".

De asemenea, premierul a vorbit despre faptul că oficialii europeni care au vizitat ţara noastră anul trecut şi în acest an au avut un rol important în a ajuta politicienii autohtoni în a găsi cele mai bune soluţii inclusiv pentru criza . Premierul a vorbit şi despre faptul că reprezentanţii tuturor partidelor politice, atât guvern, cât şi opoziţie, au semnat împreună o scrisoare, în care asigură că ţara noastră va putea să-şi rezolve toate problemele instituţionale şi politice şi că se poate coopera pentru beneficiul ţării: "Absolut toţi parlamentarii români de la Strasbourg, şi aici nu vorbesc doar de cei de la USL, vorbesc de UDMR, vorbesc de Cezar Preda de la PDL, absolut toţi au semnat o scrisoare pentru toţi membrii Adunării Parlamentare, în care au spus că România nu are în acest moment probleme de funcţionare a instituţiilor democratice şi că toate problemele pe care le avem le putem rezolva singuri. Nu mi s-a întâmplat des în ultimii ani să văd o solidaritate a tuturor partidelor politice şi cu atât mai mult mi s-a părut extraordinar şi de lăudat ceea ce s-a întâmplat".

În 2012, a existat un adevărat război între palate pe marginea atitudinii vizavi de UE, dispută intensificată înainte de referendumul pentru demiterea preşedintelui şi în preajma alegerilor parlamentare. La vremea respectivă, Administraţia Prezidenţială avertiza că "aceste declaraţii antieuropene nu reprezintă poziţia oficială a României: "Preşedintele României, Traian Băsescu, regretă în mod profund iresponsabilitatea declaraţiilor unor oficiali şi politici­eni români, care pun interesul lor electoral şi personal mai presus de interesul naţional. Declaraţiile iresponsabile, care vulnerabilizează poziţia ţării noastre în cadrul negocierilor pentru următorul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, 2014 - 2020, şi care afectează grav imaginea României în plan internaţional, cu efecte, în principal, asupra grupurilor de investitori". Una din declaraţiile incriminate îi aparţinea chiar lui Victor Ponta: "Noi nu am intrat în UE doar să ne facă ANI şi DNA. Am înţeles, este un lucru bun, e extraordinar. Noi am intrat ca şi alte ţări - Spania, Portugalia, Grecia, Bulgaria, Ungaria - pentru că UE presupune coeziune şi o dezvoltare comună. Dacă agricultorul român are subvenţii de trei ori mai mici decât cel francez şi spaniol, despre ce solidaritate vorbim?". Astfel de episoade s-au derulat, ameţitor, pe tot parcursul anului trecut, creând stupoare la Bruxelles.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pisicul e pisic si in ziua Pastelui ...

    1. Si atunci cum ramane ? A fost folosita populatia Romaniei doar pentru un ciolan de ros ?

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb