Putin a atacat Ucraina

Putin a atacat Ucraina

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional #Adevărul - prima victimă / 25 februarie 2022

Putin a atacat Ucraina

Rusia a lansat, ieri dimineaţă, o operaţiune militară în Ucraina, Kremlinul anunţând că aceasta va dura atât timp cât va fi necesar, "în funcţie de rezultate". Liderul rus consideră că astfel îi "apără" pe separatiştii din estul ţării, dar şi că invazia este un gest de autoapărare faţă de ameninţările la adresa Rusiei, în contextul în care Ucraina vrea să intre în NATO.

Autorităţile de la Kiev au informat, la scurt timp după ce Vladimir Putin a ordonat operaţiunea militară, că a avut loc un primul val de atacuri orientate spre centre de comandă militare şi alte clădiri din mai multe oraşe din Ucraina. Potrivit relatărilor CNN, explozii puternice s-au auzit în apropierea capitalei Ucrainei, Kiev, în Harkov, dar şi în alte oraşe.

Ulterior, Ucraina a fost lovită de un al doilea val de atacuri cu rachetă, după cum a declarat un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Trupele ruse au pătruns în regiunea ucraineană Herson, limitrofă peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, conform anunţului făcut de Paza de Frontieră a Ucrainei. Aceasta a menţionat: "Sunt observate mişcări de echipament militar în peninsulă de la frontiera administrativă".

Mai târziu, consilierul prezidenţial ucrainean Mykhaylo Podolyak a informat că armata rusă a reuşit să preia controlul asupra zonei în care se află centrala nucleară Cernobîl, deşi anterior preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelensky, dădea asigurări că soldaţii ucraineni "îşi sacrifică vieţile" ca să evite un al doilea accident nuclear la Cernobîl, după cel din 1986. "Este imposibil să spunem că centrala nucleară de la Cernobîl este în siguranţă după un atac total inutil al ruşilor", a subliniat Mykhaylo Podolyak.

Conform presei străine, peste 40 de militari ucraineni au fost ucişi în prima parte a zilei de ieri, iar alte câteva zeci au fost răniţi şi aproximativ zece civili au fost ucişi.

Armata rusă a anunţat că separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei, pe care-i susţine, au înregistrat cuceriri teritoriale împotriva armatei ucrainene. Rusia vizează ţinte militare, iar "civililor nu are de ce să le fe frică", a declarat un purtător de cuvânt al armatei ruse, generalul Igor Konaşenkov.

Acesta a dat asigurări că armata rusă nu vizează oraşe ucrainene, ci doar "infrastructuri militare, instalaţii de apărare antiaeriană, aerodromuri şi aviaţia militare", cu arme de înaltă precizie.

Însă, în timp ce la Kiev erau pronite sirenele, numeroşi ucraineni au fugit din oraşe, coloane uriaşe de maşini blocând autostrada la ieşirea din Kiev. Alţii s-au adăpostit în staţiile de metrou.

Ucrainenii transmiteau ieri mesaje pe reţelele de socializare, spunând că, de teamă, încearcă să ajungă cât mai repede în adăposturi anti-aeriene şi în subsoluri.

Jurnaliştii de la faţa locului mai spuneau că ucrainenii stăteau la cozi la bancomate, ca să îşi salveze banii.

Autorităţile ucrainene au îndeamnat locuitorii ţării să se înroleze în armată.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov: "Rusia nu se închide în faţa unui dialog corect cu Occidentul"

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat ieri că Rusia nu se închide în faţa unui dialog "corect" cu Occidentul şi speră că "încă este posibilă revenirea la dreptul internaţional", după ce Rusia a atacat Ucraina.

"Am avut discuţii tensionate şi detaliate cu colegii noştri americani şi cu alţi membri ai NATO. Sperăm că încă este posibilă revenirea la dreptul internaţional şi la angajamentele internaţionale", a declarat Lavrov, potrivit agenţiei EFE, informează Agerpres.

Într-un comunicat emis ulterior de MAE rus, Lavrov a semnalat că, în acest timp, Rusia va lua măsuri "pentru garantarea securităţii ţării şi a poporului rus". "Dar vom fi mereu pregătiţi pentru un dialog care să ne reîntoarcă la justiţie şi la principiile Cartei Naţiunilor Unite", a mai menţionat el.

De menţionat că, ieri, în Rusia, protestatarii anti-Putin erau arestaţi de pe stradă.

Republica Moldova, în stare de urgenţă

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunţat ieri că în ţara sa a fost declarată stare de urgenţă. "Rusia a lansat atacuri militare asupra ţării vecine Ucraina, încălcând flagrant normele dreptului internaţional", a transmis preşedintele Moldovei, cerându-le cetăţenilor moldoveni care se află în vizită sau şedere în Ucraina să se întoarcă acasă.

Maia Sandu a spus: "Comunitatea internaţională e unanimă în condamnarea acestui act de război".

Serviciul de Informaţii şi Securitate din Moldova a instituit "cod galben" de alertă teroristă.

Denis Puşilin, lider separatist ucrainean: "Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede"

"Mişcarea de eliberare se va încheia destul de repede", a declarat ieri liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Denis Puşilin, la câteva ore după ce Rusia a lansat invazia.

"Pot să spun că totul se va încheia în curând", a afirmat Puşilin, precizând că operaţiunea militară este una de amploare şi că toate oraşele şi satele din regiune "vor fi eliberate" în scurt timp.

Ministrul Apărării bulgar insistă "să nu se exagereze cu cuvântul "război"

Ministrul apărării din Bulgaria, Stefan Ianev, a susţinut ieri ideea rusă conform căreia atacul Moscovei asupra Ucrainei este doar o "operaţiune militară" şi a insistat că trebuie să fie evitate "exagerările" şi folosirea cu uşurinţă a cuvântului "război", transmite EFE.

"Dacă analizăm discursul lui Vladimir Putin, el evită cuvântul «război», iar noi îl folosim cu frivolitate. Totuşi, probabil că în următoarele zile se va confirma teza potrivit căreia activităţile ruse se limitează la o operaţiune military", a declarat Ianev.

Ucraina îi cere Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse

Ucraina i-a cerut Turciei să închidă strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele ruse şi vrea sancţiuni împotriva Moscovei, potrivit ambasadorului ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar.

Turcia, ţară membră NATO, care are graniţă maritimă în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia, se opune sancţiunilor, însă a spus că acţiunile Moscovei împotriva Kievului sunt inacceptabile.

Finlanda şi Suedia consideră operaţiunea militară rusă drept un atac asupra ordinii de securitate europene

Finlanda şi Suedia, ţări care nu sunt membre NATO, au condamnat operaţiunea militară rusă din Ucraina, denunţând-o drept "un atac asupra ordinii de securitate europene", relatează AFP, conform Agerpres.

Criza din Ucraina şi ameninţarea rusă au relansat dezbaterea din cele două ţări despre o aderare la Alianţa Nord-Atlantică, chiar dacă guvernele social-democrate aflate la putere în cele două state au închis pentru moment uşa unei candidaturi.

Polonia cere "reacţie imediată", Cehia condamnă "o infracţiune împotriva păcii"

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a cerut ieri dimineaţă o reacţie imediată şi "cele mai dure sancţiuni" faţă de agresiunea Rusiei în Ucraina, transmite Reuters, conform Agerpres.

"Trebuie să răspundem imediat agresiunii criminale a Rusiei asupra Ucrainei", a scris Morawiecki pe Twitter, adăugând: "Europa şi lumea liberă trebuie să-l oprească pe Putin. Sprijinul nostru pentru Ucraina trebuie să fie real".

Preşedintele ceh Milos Zeman, care în trecut a promovat relaţii călduroase cu Moscova, a afirmat ieri că atacul Rusiei contra Ucrainei reprezintă "o infracţiune împotriva păcii" şi a cerut impunerea de sancţiuni dure, inclusiv restricţionarea accesului la SWIFT (sistemul de plăţi bancare internaţionale). "Este timpul să concepem sancţiuni mult mai dure decât cele planificate iniţial, să luăm în considerare, înainte de toate, o sancţiune în zona SWIFT", a spus Zeman, adăugând: "Este necesar să izolăm un nebun, nu doar să ne apărăm împotriva lui cu vorbe, ci şi cu măsuri concret".

Ungaria condamnă atacul rus

Ungaria condamnă atacul militar al Rusiei asupra Ucrainei, a declarat ieri premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters, conform Agerpres.

"Împreună cu aliaţii noştri din Uniunea Europeană şi NATO, condamnăm atacul militar al Rusiei", a spus Orban, subliniind că Ungaria va rămâne în afara conflictului militar, întrucât securitatea maghiarilor este cea mai importantă.

Premierul ungar a menţionat că ţara sa va furniza Ucrainei asistenţă umanitară şi este pregătită să primească refugiaţi din Ucraina.

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. Putin,un criminal nebun,dominat de puterea care o are.

    1. Da, este un dement care tocmai a salvat etnicii rusi de pe Insula Serpilor persecutati de nazistii din Ucraina.

      I-a salvat prin executare intrucat nu mai exista nimic acolo. 

      Ce cauta rusii pe insula, ca nu e locuita de cineva ca sa pretinda autonomie sau protectia populatiei rusofone? 

      Are instalatii militare mai desteptule. Obiectivul este demilitarizarea Ucrainei.

      Putin poate fi infrant usor daca toata populatia Ucrainei iese in pietele centrale din toate orasele si manifesteaza impotriva razboiului si a lui Putin.

      In fata unei asemenea reactii nu va mai putea face nimic. Absolut nimic! 

      Mergi tu sa faci asta, a da din gura este ieftin mai tefelistule.

      "Desteptule", tatal tau Putin a declarat ca apara populatia rusa din regiunile estice ale Ucrainei si vrea sa denazifice Ucraina.

      Cati rusi si naziti erau pe insula asta de a trebuit sa intervina armata dezaxatului Putin ca sa denazifice locul?

      Sclavule! 

      Chiar vorbesti serios? S'au faci caterinca?

      Caterinca face liderul vostru care cica aduce pacea si prosperitatea cu tancurile.

      Sunteti bolnavii Europei.

      Mergeti la un control medical ca aveti in cap doar sabii, pusti ghioage si bombe. 

      Oi fi tu pro Tar, dar tarul vostru e de caterinca.

      Sunteti rusinea lumii.

      Sa stii ca ai reusit sa ma faci sa zambesc in aceste vremuri nefericite si nenorocite.

      Tu imi recomanzi un control medical, eu iti ofer doar mila si compasiune. 

      ...

      Nu, nu, rusinea lumii a fost Canada, singura tara care a decretat Dictatura cu scopul de a inabusi orice protest pasnic si neinarmat.

      Mergi tu la control medical. (...) pentru ca nu vezi nimic in afara de propaganda.

      Rusia urmareste aceste obiective: dezarmarea si denazificarea.Insula Serpilor este un obiectiv militar.

      Sunt pro Tar? Despre ce vorbesti? Lumea ardea iar tu te tii de integrame, de anagrame pe baza unui pseudonim?

      Out-of-topic: Rusii sunt la portile Kiev-ului iar bursele lumii sarbatoresc vestea cu cresteri. Inseamna ca sunt si bursele lumii "putiniste" si/sau pro Tar? 

    Stie cineva de ce prostii din presa, de exemplu ZF, scriu ca Putin a intrerupt pacea in Europa dupa 77 ani.

    De ce uita prostii acestia ca Serbia a fost bombardata de NATO? Acum vreo 25 de ani, parca.

    1. Mai era si papagalul Mirel Curea care spunea ca generatia lui nu a cunoscut razboiul. Si isi dadea ochii peste cap. Ce natafleti.

    NY Times, 20 feb: "Some in Ukraine, a former nuclear power, now regret disarmament."

    Presedintele Ucrainei, 19 feb: 

    "I, as President, will do this for the first time. But both Ukraine and I are doing this for the last time. I am initiating consultations in the framework of the Budapest Memorandum. The Minister of Foreign Affairs was commissioned to convene them. If they do not happen again or their results do not guarantee security for our country, Ukraine will have every right to believe that the Budapest Memorandum is not working and all the package decisions of 1994 are in doubt." 

     

    Sa vedem faptele la valoarea lor reala. Ucraina tocmai a amenintat comunitatea internationala si europeana ca se va inarma nuclear pentru a-si apara teritoriul.

    Riposta ruseasca este bine-venita. Ucraina trebuie sa se dezarmeze, sa devina neutra militar si sa renunte la politica de discriminare etnica a minoritatilor. 

    1. De ce trebuie sa se dezarmeze si sa devina neutra militar, cand are un vecin ca Rusia, cu istoricul ei expansionist si agresiv? Pentru ca vrei tu?

      Si Finlanda este vecina cu Rusia, e neutra si o duce bine.

      Deci nu are voie sa fie "stat liber, independent si de sine statator" si sa-si decida singura politica interna si externa:-)? Pai nu asta propovaduieste ONU? Sau pentru Rusia si China se aplica o derogare...Rusii astia mint precum respira:

      1. Sunt doar exercitii militare comune anuale :-) 

      2. Exercitiile s-au incheiat si militarii se intorc la bazele lor :-)

      Astia s-au urcat in trenul de Moskova si s-au trezit in Kiev:-) 

      Din cate am inteles eu, garantiile de securitate de la Budapesta erau valabile in cazul neutralitatii. Nu asta vrei si tu? Sa fie pace si Ucraina neutra? De ce vrei tu razboi?

      Crezi ca Mexic isi permite o politica externa de sine statatoare? Sa permita rachete rusesti pe teritoriul sau? Ce vorbesti sa te afli in treaba?

      O duce foarte bine, cu o parte din teritoriu acaparata abuziv de Rusia.

      Dar Rusia de ce nu devine neutra, ca nu o ameninta nimeni in afara de liderii ei?

      Cea mai mare amenintare a Rusiei e in interiorul ei, nu in afara. 

      1 - Nu doar Finlanda are pamant luat de rusi. Toata aceasta situatie este recunoscuta de tovarasii de hotii ai rusilor adica americanii, englezii, francezii si cu nemtii care acum 80 de ani imparteau tarile cu rusii iar acum fac afaceri mari cu 'dictatorul' cel rau.

      2 - Rusia nu devine neutra din aceleasi motive din care SUA, Anglia sau Franta nu vor sa fie neutre, se considera mari puteri si cauta sa controleze cat mai multe tari. 

      Ca orice rusnac care se urca in trenul de Moskova si se da jos la Kiev, intrebarea era alta:

      Deci nu are voie sa fie "stat liber, independent si de sine statator" si sa-si decida singura politica interna si externa:-)? Pai nu asta propovaduieste ONU? 

      Si Mexic o duce foarte bine cu o parte din teritoriu acaparata de SUA. In cazul SUA nu a fost abuziv? A fost legitim?

      Deosebirea majora dintre Rusia si NATO este ca Rusia intra fara sa ceara acceptul pe cand NATO nu intra ci accepta.

      NATO bombardeaza fara sa ceara acceptul. Esti prea mic si necitit. Cauta soarta Serbiei bombardata de NATO.

      Raspuns NU.

      Cata vreme exista NATO, nu se poate ce vrei tu. Deci nu are voie sa fie "stat liber, independent si de sine statator" si sa-si decida singura politica interna si externa: 

      Niciun stat NATO nu isi mai face politica externa. Doar Turcia incearca si este penalizata rau de tot de SUA. In rest, toti urmeaza ordinele de la Washington. Asta numesti tu stat liber, independent si de sine statator? Esti comic si bun de comentarii de gaga la spart seminte. 

      Greu cu logica si cu istoria la rusnaci indoctrinati ca tine. NATO s-a constituit tocmai ca un raspuns defensiv la "infoirea in pene" a rusilor dupa 1945. Doar faptul ca Americanii aveau bomba atomica in 1945 i-a facut pe mujici sa se opreasca la Berlin, altfel faceau ca si acum in Ucraina, ziceau ca merg la Vladivostok prin Paris si Reykjavik. Nu vezi ca sunteti un stat paria in lume? Unde sunteti voi acolo e razboi...Siria, Georgia, Transnistria...singurele voastre contacte sunt cu tari conduse de dictatori. Nimeni nu va vrea prin preajma

      Iugoslavia, Libia, Irak, Afganistan. Le-ai uitat pe astea.

      Contactele rusilor pentru marile afaceri: Germania, Italia, Franta, Austria. Dictatori? 

    Putin eliberatorul.

    Pentru un mare numar de cetateni ucrainieni, Putin este eliberatorul. 

    Ei sunt minoritatile nationale din Ucraina si mai ales cea romaneasca. 

     

    Iata ce scria pe 16 feb 2022, Digi, 

    "De Ziua Unității, Zelenski a uitat de minoritatea romaneasca 

    Cel puțin asta reiese din mesajul șefului de stat, în care sunt menționați ucrainenii, rușii, tătarii și maghiarii, dar nu și românii, deși sunt a treia cea mai mare comunitate etnică din Ucraina." 

     

    Dan Dungaciu - Minoritatea românească din Ucraina este abandonată tragic de către autoritățile de la București 2020-09-21 

     

    Digi oct 2019 "Toate școlile românești din Ucraina vor trece la predarea in limba ucrainiana 

    Potrivit BucPress, tot mai mulţi reprezentanţi ai minorităţii române din Ucraina susţin că fără o anulare a legislaţiei respective (care poate fi realizată, luând în calcul majoritatea proprezidenţială din parlamentul ucrainean), minorităţile naţionale, în special românii din Ucraina, riscă să dispară în câţiva ani în urma aceste asimilări brutale." 

    Deci, este evident din dovezile de mai sus ca Ucraina nu este un stat prieten Romaniei. Davai Putin, pune Ucraina cu botul pe labe, elimina-i armanentul, distruge batalioanele extremiste si nationaliste. Elimina xenofobii de la guvernare. Impune ca minoritatile sa fie permanent reprezentate la guvernare si in Parlament. 

    1. Putin ar trebui sa-i elibereze mai intai pe rusii din Rusia.

      Ii tine sub jugul personal si al oligarhilor iar cand se plictiseste mai impusca sau mai otraveste cativa dintre ei. 

      Da, iar Trudeau a arestat protestari pasnici in Canada cea libera.

    Putin a atacat Ucraina sau Putin apara Rusia si interesele sale legitime de existenta ca stat suveran. Depinde din ce angulatie privesti. Se stie ca cea mai buna aparare este atacul, si americanii stiu asta, si orice cuceritor. Noi fiind in istoria noastra iobagi platitori de tribut, ne este extrem de greu sa procesam la nivel cognitiv actiunea disperata a Rusiei.

    1. Iobag esti tu, in gandire si simtire, nu romanii.

      Aici la noi e libertate (si multa prostie ce-i drept, dar totusi e libertate). 

      "Cea mai buna aparare e atacul"? 

      Doar cei prosti si agresivi pot sustine asa ceva. 

      Ce i-a disperat pe rusi atat de tare incat trebuie sa atace alta tara? 

      I-a atacat cineva sau macar au aparut premizele vreunui atac din partea vecinilor? 

      Se dau mari cu rachetele lor hipersonice si puterea militara (ca atat ii duce mintea), dar se tem de 2 scuturi defensive care tot datorita agresiunii lor au aparut.  

      Sunt penibili! Se contrazic singuri (ba au muschi, ba n-au muschi). 

      De ce nu sunt scuturile astea la granita de vest a UE, sau de sud, sau de nord?  

      Pentru ca acolo nu exista popoare cotropitoare si agresive. 

      Problema e la rusi, nu in alta parte.

      Omule de la 5.1. Lipsa ta de informatii este grava. Nu te supara ca te intreb, de unde te informezi? Pentru ca esti dezinformat in mod cras. Cel mai cras. Tu practic ai zero informatii despre Ucraina.

       

      1) Cauta cheltuielile militare facute de UCraina incepand cu 2018. Si donatiile din Vest (vreo 4-5 mld dolari). O sa vezi ca sunt in jurul a 4% din PIB. Duble fata de 2014. Pentru ce se inarma Ucraina? 

       

      2) Cauta exploziile si atacurile de artilerie din zona separatista raportate de OSCE. Intrebare... de ce ii mai bombarda Kievul pe separatisti? De ce a masat inca de pe 1 dec 2021 multe zeci de mii de trupe la granita cu teritoriile separatiste? 

       

      3) De ce in mod deliberat si repetat Ucraina lipseste de drepturi minoritatile nationale, romani, unguri, rusi? De ce? O sa afli daca vei cauta... "Glorie Ucrainei" este un salut cu radacini extremiste, asa cam de genul Zelea Codreanu. Politica de stat a Ucrainei este nationalist radicala. 

       

      4) Pe 19 feb 2022, presedintele Ucrainei a amenintat voalat la Consiliul de Securitate de la Munchen ca Ucraina ar putea obtine arma nucleara pentru a se apara, in lipsa altor mecanisme. A scris si NY Times. 

      Cand ai o Ucraina condusa de nationalisti si care cauta arma nucleara..... ce mai continui.... du-te mai si te culca... lasa politica 

      M-ai lasat speechless, aristocratule. M-ai inchis cu "nt" ca la fazan. Stai linistit in gandurile tale, nu incerc sa conving pe nimeni, cu atat mai putin pe tine, pentru simplul fapt ca de cele mai multe ori dupa orice discutie fiecare ramane tot cu ideile sale, daca nu chiar si le consolideaza, rasdicalizeaza.

      e atâta libertate in România încât nici nu ne dăm seama cât suntem de proști

    24 February, 2022 

    Ukraine : cinq leçons pour l’Europe 

    Jean-Baptiste Noé 

    Deux puissances s’affrontent, États-Unis et Russie, sur le dos d’un pays, l’Ukraine, qui est depuis près de 20 ans et des premières révolutions orange l’objet de leur antagonisme et de leurs convoitises. Dans cet affrontement sur le sol européen ne manque qu’un seul protagoniste, le principal, l’Europe. On n’entend ni le Royaume-Uni, ni l’Allemagne, ni la France. Ces pays sont économiquement plus puissants que la Russie, dont le PIB est inférieur à celui de l’Espagne. Leur cohésion sociale est plus forte, alors que la Russie est toujours frappée par une faible espérance de vie pour les hommes (autour de 55 ans) et une dépression démographique plus importante que les pays d’Europe de l’Ouest. Mais la Russie a une armée, moderne en bien des points, entrainée, puissante et elle sait s’en servir. 

     

    Première leçon pour l’Europe de cette crise ukrainienne : sans armée, un pays ne compte pas. L’armée ne sert pas à attaquer, mais à dissuader l’autre de nous attaquer. En 1991, l’Ukraine a renoncé à son arsenal nucléaire. Si tel n’avait pas été le cas et si Kiev avait gardé son armement, la Russie ne pourrait pas occuper aujourd’hui les territoires du Donbass. Les pays d’Europe ont une armée, qui s’appelle l’OTAN, mais qui n’est pas une armée nationale et qui donc ne sert pas les intérêts des pays. Ce n’est pas non plus une armée de mercenaires. C’est une armée de tribut et de soumission. Les pays baltes ne voulant pas de l’armée russe sur leurs terres ils ont ouvert leurs frontières à l’armée de l’OTAN. C’est, depuis 30 ans, tout l’enjeu de l’Ukraine : quelle armée occupera son territoire, l’otanienne ou la russe ? Nombreux sont les pays d’Europe à avoir abdiqué leur indépendance en acceptant de se soumettre à une armée autre que celle de leur pays. 

     

    Deuxième leçon pour l’Europe : l’indépendance énergétique est primordiale. En renonçant au nucléaire, l’Allemagne et la Belgique se sont soumises au gaz russe. En 2020, 55% du gaz consommé en Allemagne provenait de Russie. On comprend que Berlin soit si désireuse de mettre en service le gazoduc Nord Stream 2 afin d’accroitre encore davantage l’arrivée du gaz russe. Ce faisant, l’Allemagne accepte sa dépendance et renonce à toute autonomie énergétique. Berlin a dû renoncer à Nord Stream 2 sous l’effet de la pression américaine qui ne veut pas voir l’ouverture de ce gazoduc. L’Allemagne n’a donc plus de souveraineté politique. Il est heureux que le président Macron, après avoir attaqué la filière nucléaire durant 5 ans, vienne d’un coup d’en redécouvrir les bienfaits et de relancer le programme nucléaire français. 

     

    Troisième leçon : l’hypocrisie moralisatrice finie toujours être retournée contre soi. L’Europe ne peut opposer aucun argument politique et philosophique à Poutine puisque celui-ci ne fait qu’appliquer la théorie politique européenne. Que peuvent dire des pays qui ont soutenu la guerre contre la Serbie dans les années 1990, qui en ont détaché le Kosovo pour créer un État artificiel et mafieux ? Que peuvent dire des pays qui ont attaqué l’Irak, au mépris des résolutions de l’ONU et en mentant sur les armes de destructions massives ? Difficile alors de parler de respect du droit international et de l’intangibilité des frontières. Impossible aussi de s’offusquer de la défense de groupes sécessionnistes quand on a soi-même, en Syrie, financé et défendu « les rebelles », c’est-à-dire des groupes islamistes attaquant un État légitime agressé. Difficile aussi après l’intervention en Libye, où la résolution de l’ONU fut violée, allant jusqu’à renverser Kadhafi et à détruire un État légitime. Comment enfin s’opposer à ce que le Donbass rejoigne la Russie quand on défend depuis un siècle « le droit des peuples à disposer d’eux-mêmes » et que l’UE soutient « l’Europe des régions », c’est-à-dire la sécession de la Catalogne et de l’Écosse ? Ce que les Européens font depuis 30 ans, au nom de la démocratie et des droits de l’homme, les Russes ne pourraient pas le faire en Ukraine ? 

     

    Quatrième leçon : le mensonge dissout les relations internationales. En 1991, les États-Unis avaient promis que l’Ukraine n’intègrerait jamais l’OTAN, puis ils sont régulièrement revenus sur cette promesse en défendant l’extension de l’OTAN jusqu’à la Russie, ligne rouge inacceptable pour Moscou. Si les États-Unis ne veulent pas de missiles soviétiques à Cuba, on peut comprendre que la Russie ne veut pas de missiles otaniens en Ukraine. Mensonge en 2003 pour justifier l’intervention en Irak. Mensonge en 2011 sur le dossier libyen, tant le renversement de Kadhafi était programmé. Mensonges durant toute la guerre en Syrie. À force de mentir, plus personne ne croit les États-Unis. La diplomatie repose essentiellement sur la parole et sur la confiance. En mentant, Washington a dissout ce qui fait la nature même de la diplomatie. Ne reste donc plus que la force et l’armée. 

     

    Cinquième leçon : la recomposition du monde se fait sans les Européens . Les États-Unis voudraient exclure la Russie de la messagerie Swift, la privant ainsi des possibilités d’échanges bancaires, mais cette sanction pénaliserait autant Moscou que les entreprises européennes travaillant avec la Russie. Les sanctions économiques vont peu peser sur les États-Unis, mais beaucoup plus sur les pays d’Europe. La Chine pourra ouvrir en grand ses bras pour continuer à accueillir les activités russes. Au moment où le monde s’écrit en Eurasie, l’Europe est absente de sa propre aire d’influence. 

    1. Din toata aceasta chestie castiga SUA,ca de obicei.Ei sunt Satana pamantului,lor si numai lor sa le fie bine,indiferent de consecinte.Biden zambeste fericit.SUA au asteptat acest razboi de foarte mult timp.

    Iată ce spunea profesorul Mersheimer, în 2014, când a început conflictul din Ucraina.

    ”Cred că Vestul duce Ucraine pe calea pierzaniei și finalul va fi distrugerea țării. Iar eu, după politica în care am fost educat, cred că Ucraina trebuie să fie o țară neutră și să-și construiască economia, să iasă din competiția dintre Rusia și NATO. Acesta este cel mai bun lucru pentru ucraineni. Însă ceea ce facem noi este să-i încurajăm pe ucraineni să joace tare cu Rusia, îi încurajăm pe ucraineni că, în cele din urmă, vor face parte din Occident, iar asta pentru că noi îl vom învinge pe Putin și pentru că timpul este de partea noastră. Firește, ucrainenii vor urma această cale și nu vor dori să ajungă la un compromis cu rușii și vor urmări politica noastră dură. Dacă vor face asta, așa cum am spus-o, țara va fi distrusă. Iar noi nu facem decât să-i încurajăm să ajungă la acest deznodământ. Ar fi mult mai bine să facem Ucraina neutră. Este în interesul nostru să încheiem cât mai repede această criză, asta este și în interesul Rusiei și, cel mai important, este în interesul ucrainenilor”. 

    Mearsheime r mai arăta că Ucraina nu este vitală pentru securitatea SUA, în timp ce pentru securitatea Rusiei este crucială. Spunea că extinderea NATO a fost decisa de oameni ai secolului 21, care cred că principiul echilibrului de putere nu se mai aplică, însă Putin este un om cu gândire de secol 19, la fel și liderii SUA, atunci când vine vorba despre Doctrina Monroe și dominația americană în Emisfera Vestică. Mearsheimer atrăgea atenția că Vestul și NATO nu joacă o carte câștigătoare în Ucraina, pentru că este o zonă în care Rusia are toate avantajele de partea sa, inclusive la nivelul hotărârii de a lupta. Mearsheimer spunea că nu poți contrapune cu succes economia securității, pentru că există interese de securitate care depășesc cu mult interesele economice și atrăgea atenția că Vestul va descoperi cum Rusia poate îndura multe sacrificii economice, urmărind un obiectiv de securitate crucial. 

    Culianu

    În anii ’60, când rușii au montat rachete nucleare în Cuba, democratul „JFK” a „luat foc” și criza s-a terminat cu retragerea armelor rusești. 60 de ani mai târziu, democratul Biden a încercat să bage Ucraina în NATO și să aducă Alianța Nord-Atlantică la granița Rusiei (chiar în Piața Roșie – dacă se poate!), adică exact ce au făcut rușii fără succes anii ’60. „Ce ție nu-ti place, altuia nu-i face” sau „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte” ar spune istoricii. 

    În 1999, democratul Bill Clinton a ordonat bombardarea Iugoslaviei, un stat la fel de independent ca Ucraina de azi, dar asta nu se pune! 

    Anul trecut, democratul Biden a ordonat retragerea rușinoasă a trupelor americane din Afganistan, abandonându-și partenerii care au colaborat cu americanii, lăsând în urmă echipament militar în valoare de zeci de miliarde de dolari, ajunse în mâinile talibanilor! Isprava aparține tot unui democrat! 

    În Ucraina, România și Bulgaria se ascunde tot putregaiul corupției democraților americani! Instituțiile de forță și justiția din aceste trei colonii stăpânite de NATO, SUA și UE lucrează la comandă pentru a acoperi mizeria lăsată de grupul infracționalizat organizat Obama – Biden! Priviți filmulețul de mai jos și veți vedea cum l-a schimbat din funcție Biden-tatăl (pe vremea cand era vicepreședintele SUA) pe Procurorul General al Ucrainei, care investiga afacerile lui Biden-fiul cu compania de gaze ucraineană Burisma Holding! Prețul tranzactiei a fost un miliard de dolari (din banii publici ai americanilor!) ajutor pentru regimul de la Kiev! Iată o asemănare izbitoare cu acțiunile din România ale trinomului Maior-Coldea-Kovesi pentru îngroparea dosarelor Microsoft și Fondul Proprietatea din ordinul lui Biden-tatăl și cu largul concurs a doi ambasadori ai lui Obama la București: Mark Gitenstein și Hans Klemm! Nu trebuie să fii pro-rus pentru a înțelege erorile democraților americani și eșecul lor lamentabil atunci când și-au băgat nasul în politica externă! 

    Fostul președinte american Donald Trump e singurul care a înțeles că e mult mai avantajos să faci afaceri cu rușii decât să pleci la război cu ei. L-au urmat Germania, Franța, Ungaria etc. Lucrurile au mers foarte bine, nu era criză energetică și economiile lumii funcționau. A trebuit să apară un habarnist functional corupt la Casa Albă și totul a fost dat peste cap. Pentru a acoperi mizeria lăsată în Ucraina de clanul Joe și Hunter Biden (o beizadea de bani gata a cărui meserie de bază a fost jocul cu femeile, alcoolul și drogurile!), Joe l-a asmuțit pe actorașul ucrainean Zelensky să bage bâtul prin gard și iată ce a ieșit! Vă asigur că așa ceva nu s-ar fi întâmplat dacă Donald Trump mai stătea 4 ani la Casa Albă! Numai el știa cum să-l potolească (adoarmă) pe Putin! 

    Tarile NATO vor trimite arme Ucrainei.

    "Meanwhile, Stoltenberg also said that cyberattacks on NATO members might be enough to trigger "Article 5," which considers an attack against one ally as an attack against all allies." 

    Tin sa va spun ca siteul RT a fost atacat acum cateva ore din Romania, de pe reteaua Vodafone (fosta UPC). Prin urmare, Rusia se poate considera atacata cibernetic de Romania. Si o sa vedem consecintele dar sa nu credeti ca noi suntem victime. 

    1. de proxy IP ai auzit ?

    urmeaza o tentativa de asasinat la adresa lui Putin

    urmeaza mari miscari sociale (inclusiv in Rusia)

    tensiunile militare efective Rusia - Ucraina iau final in perioada 15-23 martie 2022 

    1. tentativa de asasinat nu va reusi (va fi un militar cu niste apucaturi de modificat Istoria, dar caruia ii tremura mana cand va trage cu arma ... )

      miscarile sociale din Rusia in schimb vor reusi - din interiorul Rusiei de la propriul popor , nu din exterior e atacul asupra lui Putin 

      Vor rezista ucrainienii atata timp?

      nu.

      perioada indicata de mine include si negocieri (intai esuate de cateva ori) apoi predarea armelor de catre Ucraina si schimbarea in intregime a guvernului Ucrainei (si in fapt a personalului oricarei structuri de stat in Ucraina).  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb