Putin - de acord să taie toate livrările de gaze prin Ucraina

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 ianuarie 2009

Oficialii europeni ameninţă

Rusia majorează exporturile de gaze pe alte rute

Premierul rus Vladimir Putin a negat, ieri, informaţiile potrivit cărora Rusia a stopat toate livrările de gaze către Europa, prin Ucraina, însă a avertizat că va face acest lucru, dacă ucrainenii vor continua să ţină închise conductele de gaze, blocând transportul.

Putin este de acord ca, în ultimă instanţă, grupul "Gazprom" să întrerupă toate livrările de gaze naturale prin conductele care tranzitează Ucraina.

Vladimir Putin a declarat: "Rusia continuă să livreze gaz către Europa pe teritoriul ucrainean. Dacă autorităţile ucrainene nu-şi vor schimba decizia imediat, va fi obligat să oprească gazul care tranzitează Ucraina. Întreruperea livrărilor trebuie făcută în mod transparent, în prezenţa observatorilor internaţionali".

La rândul lor, oficialii "Gazprom" au declarat: "Ucraina a furat peste 86 milioane metri cubi de gaze din conducte de la începutul anului. Noi nu ne-am oprit livrările către consumatorii europeni via Ucraina. Am cerut Ucrainei să rezolve problema cantităţilor dispărute".

Ieri, premierul ceh Mirek Topolanek, a cărui ţară asigură preşedinţia Uniunii Europene, a avertizat că, dacă livrările de gaz rusesc spre Europa nu vor fi reluate până astăzi, va exista o intervenţie mai fermă din partea UE.

La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a contactat pe premierul rus şi cel ucrainean - Vladimir Putin şi Iulia Timoşenko - pentru a le cere reluarea imediată a livrărilor de gaze spre Europa.

Mai multe ţări europene, printre care Austria, România, Cehia, Bulgaria (care asigură tranzitul către Grecia, Turcia şi Macedonia), Slovenia şi Slovacia au anunţat, ieri, că nu mai primesc deloc gaz rusesc prin Ucraina.

În condiţiile în care Moscova şi Kievul se acuză reciproc pentru această situaţie, Comisia Europeană a propus să trimită observatori în Ucraina, pentru a măsura volumul de gaz care tranzitează efectiv între cele două ţări, lucru acceptat de cele două părţi.

"Gazprom" a mai anunţat că, începând cu seara zilei de ieri, urma să majoreze cu 10 milioane de metri cubi pe zi volumul livrărilor de gaze ruseşti către ţările din UE care folosesc rute ce ocolesc teritoriul ucrainean. Rusia recurge astfel la rezervele din depozitele aflate în străinătate şi la capacitatea sistemului de export din Belarus, precum şi la gazoductul Yamal-Europa.

Uniunea Europeană importă un sfert din necesarul său de gaz din Rusia, iar circa 80% din această cantitate tranzitează Ucraina.

Ucraina: "Rusia a lăsat Europa fără gaz"

Ucraina a anunţat, ieri, că Rusia a oprit complet livrările de gaze naturale pentru Europa.

Valentin Zemlianski, purtătorul de cuvânt al companiei ucrainiene de stat "Naftogaz", a afirmat că miercuri, la ora locală 07:44, "Gazprom" a oprit complet alimentarea cu gaz a consumatorilor europeni. "Rusia a lăsat Europa fără gaz", a spus Valentin Zemlianski.

Reluarea discuţiilor dintre "Gazprom" şi "Naftogaz" este programată pentru astăzi.

"Gazprom" susţine că Rusia doar a redus volumul de gaz exportat, proporţional cu gazele sustrase de Ucraina.

În Bulgaria a fost întreruptă, ieri, prelucrarea gazelor naturale la întreprinderile chimice. Mai multe spitale, şcoli, grădiniţe şi locuinţe au fost nevoite să utilizeze kerosen pentru încălzire.

Italia a început să consume din rezervele sale de gaze naturale, după ce livrările de gaze din Rusia către grupul energetic "Eni" SpA au fost întrerupte în noaptea de marţi spre miercuri. Gazul rusesc reprezintă 30% din importurile italiene de gaze naturale. Italia va suplimenta cantitatea de gaze importată din Libia, Algeria, Norvegia şi Marea Britanie.

Agenţia Internaţională a Energiei consideră "total inacceptabilă" întreruperea livrărilor de gaze către Europa, cerând "Gazprom" şi "Naftogaz" să reia de urgenţă negocierile, pentru deblocarea situaţiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb