Putin invită companiile chineze să umple golul lăsat de cele occidentale care au părăsit Rusia

G.D.
Internaţional / 21 martie 2023

Putin invită companiile chineze să umple golul lăsat de cele occidentale care au părăsit Rusia

Rusia este pregătită să ajute companiile chineze să ia locul celor occidentale care au părăsit Rusia ca urmare a sancţiunilor impuse acesteia pentru conflictul din Ucraina, i-a transmis preşedintele rus Vladimir Putin omologului său chinez Xi Jinping în timpul întâlnirii lor desfăşurate astăzi la Kremlin, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

"Suntem dispuşi să sprijinim companiile chineze să înlocuiască producţiile companiilor occidentale care au părăsit Rusia", a spus Putin la începutul întrevederii cu Xi Jinping.

Preşedintele rus a evidenţiat şi creşterea schimburilor comerciale ruso-chineze, ajunse anul trecut la 185 de miliarde de dolari, dar în special creşterea folosirii yuanului chinez şi rublei ruseşti în locul dolarului american în aceste schimburi.

"Este important ca în comerţul bilateral să fie folosite tot mai activ devizele naţionale. Este necesar să stimulăm în continuare această practică şi să extindem prezenţa reciprocă a structurilor financiare şi bancare pe pieţele ţărilor noastre", a indicat Putin.

El a precizat că în prezent două treimi din tranzacţiile comerciale între Rusia şi China sunt în ruble sau yuani şi a cerut extinderea acestei practici de asemenea către alte pieţe. "Suntem favorabili folosirii yuanului chinez în tranzacţiile dintre Rusia şi ţările Asiei, Africii şi Americii Latine", a asigurat preşedintele rus, care s-a declarat încrezător că utilizarea "acestor forme de plată va creşte între partenerii ruşi şi colegii lor din ţările terţe".

Putin a confirmat că a discutat cu omologul său chinez şi despre proiectul viitorului gazoduct denumit "Forţa Siberiei 2", prin care Rusia va putea livra Chinei circa 50 de miliarde de metri cubi de gaz pe an.

La rândul său, Xi Jinping şi-a manifestat disponibilitatea de a elabora împreună cu Putin un plan de dezvoltare a relaţiilor bilaterale între ţările lor şi de a consolida coordonarea între Moscova şi Beijing.

"Încrederea reciprocă între ţările noastre se consolidează, se multiplică interesele comune, popoarele se apropie, se dezvoltă cooperarea comercială şi economică, în investiţii, energie, cultură şi între regiuni", a constatat liderul chinez.

"Sunt dispus că pregătesc împreună cu dumneavoastră un plan de dezvoltare a relaţiilor bilaterale şi cooperarea practică pentru înflorirea şi renaşterea Chinei şi a Rusiei", a concluzionat Xi Jinping într-o scurtă alocuţiune, în a doua zi a vizitei de stat pe care o întreprinde la Moscova.

Opinia Cititorului ( 14 )

  1. Putler e fericit sa vanda petrol super ieftin pretul ural acum e 48 usd, dar la chinezi le da cu 35% mai ieftin, asta inseamna vreo 30 usd, aproape de pretul de productie.

    F mare realizare ca vin companiile chineze in loc la cele vestice. Imi imaginez ce bine ar fi in Romania cu asa ceva.

    Si-a distrus tara, si mai il asteapta si inchisoarea pt crime de razboi si rapire de copii. Toate astea intr-un singur an. 

    1. ... teoria economica spune ca preturile sunt reglate in piata ... economia moderna cere energie ieftina ... logica elementara spune ca occidentul nu ar trebui sa bucere pentru ca plateste mai scump ... pentru oricare dintre produse (grija la intermediari ;) ... tiparnita s-a scumpit ... traiul pe datorie se duce pe apa sanctiunilor ... ori invatati sa traiti ieftin la 18 grade ... pe produse simpliste care servesc acelorasi scopuri ... ori, citeste scandalul euroins ... repetarea obsesiva a unei idei ... dupa cum s-a incercat pentru depasirea crizei 2008 - prin behavioral economis - si-a atins limita ... pandemia s-a incheiat cu ukr ... ukr se va incheia cu falimente, monede digitate si venit minim garantat ... invatati-va cu putin, monedele electronice sunt programabile ("monedele" ideatice nu tin de foame si nici de cald... ;) ... asta daca nu dam intr-un razboi si mai mare ... pentru ca atunci s-ar putea sa te multumesti cu si mai putin ...

      Zelynsky actorul de comedie tragică ? Nu

      Pare că ai acoperit toată propaganda sovietică a lui Dan Diaconu, doar realitatea e alta.

      ... multe pare pe lumea asta ... cine e dan diaconu? ... nu am tv si nu citesc prea mult ... poate daia-mi pare realitatea cam asa ...

      I-ai preluat marotele. El e.

      ... fie cum zici tu nene ... macar anumite personalitati va ocupa imaginatia ... good marketing, bad marketing, still marketing ;) ...

    Rusia cu materiile prime si energia ieftina cu

    technologia si forta de munca chinezeasca

    pot forma o putere economico-militara uriasa 

    1. Când ești prea puternic e posibil să ai creierul mic.

      Rusia cu materiile prime ieftine, China cu forța de muncă ieftină. 

      Ceva despre piețe? :))))))))))) 

    Putin este un handicapat oligofren și va avea soarta lui Benito Mussolini. .xi ji ping este un escroc care va profita de prostia lui Putin.

    1. Saracul de tine,

      nu ai stat la rand cand sa impartit substanta cenusie 

      ... imagineaza-ti ca ti s-a stricat masina ... o duci la service iar mecanicii iti comunica cum reparatia necesita un furtun de 10 dolari facut in china ... doar ca acel furtun ajunge in 3 saptamani dupa ce va fi comandat ... dupa ce ai fi dispus sa platesti 300 de dolari pe el pentru ca sa-ti recuperezi masina functionala si ignorand inflatia - si tot nu-i disponibil ... te enervezi! ... pentru a scapa de stres iti inchiriezi o trotineta electrica pentru a fi hisper and green (noroc ca-i primavara) ... parca era o reclama guvernamentala ... pentru un trai sanatos faceti miscare cel putin 30 de minute pe zi ... incepi sa te gandesti cum era cand mergeai pe jos la scoala ... functioneaza perfect, daca nu ai luat credit pentru o casa la tara ... oligofrenii astia ...

      Iar Dan Diaconu, iar săraci ocupați cu propaganda. :))

      Cred ca esti singuru care stie cine-i dan diaconu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb