• Se estimează că titlurile vor intra la tranzacţionare la BVB în data de 7 octombrie, conform termenilor ofertei
Cea de-a cincea ofertă de titluri de stat Fidelis destinate populaţiei s-a încheiat la finele săptămânii trecute, subscrierile ridicându-se la aproape 943 milioane de lei, puţin peste cele 905 milioane de lei, cât a strâns Ministerul Finanţelor la operaţiunea din iulie.
Cele mai mari subscrieri, de 483,1 milioane de lei, au fost cumulate de oferta în lei cu maturitatea de un an şi dobânda de 3,25%, în timp ce pentru cele cu scadenţă de trei ani şi dobânda de 3,75% pe an, valoarea ordinelor de cumpărare s-a ridicat la 167,4 milioane de lei. În cazul emisiunii în euro, care are scadenţa de cinci ani şi dobânda de 1,6% pe an, subscrierile au fost de circa 59 milioane de euro, echivalentul a 292,4 milioane de lei. Valoarea nominală a titlurilor în lei este de 100 de lei, iar a celor în euro de 100 de euro.
Oferta s-a derulat într-o perioadă cu inflaţie în creştere, iar aşterptările sunt pentru menţinerea unui nivel relativ ridicat al preţurilor pe termen mediu. De pildă, prognoza Băncii Naţionale a României privind inflaţia pentru trimestrul al doilea al anului viitor este de 4,2% (±1,4%), după care până în trimestrul al doilea din 2023 se anticipează o scădere cu varianţii între 3,2% şi 3,4%, conform datelor de pe site-ul BNR. În august, rata anuală a inflaţiei urcase la 5,3%, de la 5% în iulie, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
Data estimată pentru intrarea la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a ultimei emisiuni Fidelis este joi, 7 octombrie, conform termenilor ofertei.
Prin intermediul celor cinci oferte de titluri Fidelis derulate până acum, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie, cumulat, circa opt miliarde lei, echivalentul a peste 1,6 miliarde euro.