Putin salută relaţiile ruso-turce într-o întâlnire la Kremlin cu Erdogan pe tema situaţiei din Siria

Alexandra Cismaru
Internaţional / 10 martie 2017

Vladimir Putin (Sursa foto: Wikipedia)

Vladimir Putin (Sursa foto: Wikipedia)

Preşedintele Vladimir Putin a salutat relaţiile strânse dintre forţele ruse şi turce vineri, într-o întâlnire cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pe tema situaţiei din Siria, relatează The Associated Press.

Moscova şi Ankara au mediat în decembrie un armistiţiu care a contribuit la reducerea amplorii conflictului armat dintre forţele preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi ale opoziţiei. De asemenea, ele au patronat anul acesta două runde de negocieri între Guvernul al-Assad şi opoziţie. O a treia rundă este prevăzută săptămâna viitoare, potrivit News.ro.

Rusia şi Turcia şi-au coordonat totodată operaţiunile împotriva Statului Islamic în Siria. Trei militari turci au fost ucişi în mod accidental, luna trecută, într-un raid rus, însă incideentul nu a deraiat coordonarea militară turco-rusă.

La finalul întâlnirii sale cu Erdogan, la Kremlin, Putin a evocat un "contact eficient şi apropiat" în Siria, între forţele armate şi serviciile de informaţii ale celor două ţări.

"Rusia şi Turcia au contribuit în mod major nu doar la încheierea unui armistiţiu între forţele guvernamentale siriene şi forţele armate ale opoziţiei, ci au lansat negocieri directe, concrete" între cele două părţi, a declarat Putin.

Şefii Statelor Majore din Rusia, Statele Unite şi Turcia s-au întâlnit săptămâţna aceasta în oraşul turc Antalya, într-o încercare de a stabili măsuri suplimentare în vederea prevenirii unor viitoare incidente pe teren.

Această reuniune tripartită a vizat totodată să găsească modalităţi de a diminua neîncrederea reciprocă între forţele opoziţiei siriene susţinute de turci, forţe kurde siriene susţinute de americani şi forţele guvernamentale siriene susţinute de ruşi, care luptă toate în ofensive către capitala de facto a Statului Islamic, Rakka.

Putin urma să participe vineri, ulterior, la o reuniune cu oficiali de rang înalt din cadrul forţelor armate şi serviciilor de informaţii, în cadrul Consiliului pentru Securitate.

Întrebat de un jurnalist dacă Moscova şi Ankara împărtăşesc ideea că Siria şi Irakul este necesar să rămână între frontierele actuale, Putin a vorbit despre "situaţia complexă" şi "contradicţiile" din negocierile de pace siriene.

Însă el a insistat că apărarea integrităţii teritoriale a Siriei este o "condiţie necesară în vederea păcii în această ţară".

Erdogan a declarat, la rândul său că menţinerea frontierelor actuale ale Siriei reprezintă "principalul obiectiv" al Turciei.

Cooperarea în Siria dintre Rusia şi Turcia reprezintă un moment de cotitură, având în vedere că ele susţin părţi opuse în conflict - Moscova îl susţine pe al-Assad, iar Ankara îi susţine pe inamicii acestuia încă de la începutul războiului, în urmă cu şase ani.

Interesele opuse ale celor două ţări au condus la doborârea unui avion rus de război de către un avion de luptă turc la frontiera turco-siriană, în noiembrie 2015, şi le-a adus în pragul unui conflict militar direct.

Moscova a răspuns interzicând vânzarea de pachete turistice în Turcia şi oprind importurile de produse agricole, sancţiuni care au afectat economia turcă.

Erdogan a prezentat scuze pentru doborârea avionului rus, iar acest lucru a contribuit la o reconstruire a relaţiilor, iar Putin l-a susţinut ferm pe liderul turc în urma tentativei de lovitură de stat din iulie.

În pofida acestei apropieri, Rusia a ridicat treptat sancţiunile economice, menţinându-le pe unele, aparent cu scopul de a motiva Turcia.

Înainte de întâlnirea de la Kremlin, Guvernul rus a autorizat importurile de conopidă şi broccoli şi al altor două produse agricole.

Erdogan, care i-a spus liderului rus "drag prieten", a îndemnat Moscova să ridice toate sancţiunile impuse companiilor turce, să restabilească regimul de liberalizare a vizelor turistice şi să crească numărul zborurilor comerciale între cele două ţări.

El a notat, de asemenea, în cadrul reuniunii, că planurile în vederea unei eventuale construiri a unui gazoduct rus şi unei centrale nucleare în Turcia cunosc un nou impuls. Ambele proiecte au fost lăsate în aşteptare în contextul tensionat de după doborârea avionului rus, conform News.ro.

Erdogan şi-a exprimat totodată interesul faţă de o cooperare în industriile apărării.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb