PWC: Companiile consideră inoportună renunţarea la cota unică

G.B
Companii / 24 februarie 2022

Companiile consideră inoportună renunţarea la cota unică

Renunţarea la cota unică şi introducerea unui sistem de impozitare progresivă sunt considerate inoportune de 90% dintre respondenţii la un sondaj realizat de PwC România, în pregătirea Conferinţei Anuale de Taxe. În schimb, opiniile sunt împărţite atunci când vine vorba de reducerea cotei de TVA la 0% la alimente, despre care 56% cred că va avea un impact pozitiv sau despre modificarea sistemului de impozitare a proprietăţilor, pe care 54% o consideră necesară. Aceste subiecte, precum şi măsurile care se pregătesc pe termen scurt pentru digitalizarea administraţiei fiscale şi în zona legislaţiei fiscale, au fost discutate în cadrul conferinţei de către reprezentanţii PwC România cu Mirela Călugăreanu, preşedinte ANAF şi Alin Chitu, secretar de stat Ministerul Finanţelor Publice, conform unui comunicat remis redacţiei.

"România are nevoie de o reformă fiscală, dar care să fie cu adevărat echitabilă şi fundamentată. Discutăm de revenirea la impozitul progresiv de câţiva ani, dar fără să facem o analiză serioasă. Mediul de afaceri susţine în continuare cota unică care, încă de la implementare, a reprezentat un brand de atragere a investiţiilor. La acest moment cred că ANAF nu este pregătită să schimbe paradigma pentru a răspunde unei impozitări progresive. Dacă vrem să facem acest lucru, trebuie să avem o discuţie aşezată cu toţi factorii de decizie la masă şi, dacă se ia decizia politică de modificare, să avem la dispoziţie o perioadă rezonabilă pentru pregătire", a declarat Daniel Anghel, Partener şi Liderul Serviciilor de Fiscale şi Juridice PwC România.

Potrivit sursei citate, Ministerul Finanţelor are în plan realizarea acestei analize împreună cu instituţiile internaţionale, Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional.

"Obiectivul nostru este să avem un sistem eficient, un sistem echitabil din perspectiva impozitării individului. În acest context ambele variante - cota unică sau cota progresivă - au meritele lor. Să vorbim doar despre cotă progresivă nu adresează principala problemă şi anume contribuţiile sociale. Pentru că principala presiune pe salarii vine din zona de contribuţii sociale. Noi nu avem un obiectiv în PNRR de a schimba anumite lucruri în taxe, doar sunt menţionate impozitul pentru microîntreprinderi şi facilităţile fiscale din construcţii. Ne-am ferit să avem obiective în cadrul unui impozit. Am zis să ne dăm puţin timp pentru a face o analiză. Primul pas este să ne asumăm ce vrem să facem în următorii ani", a explicat Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanţelor Publice.

Întrebată dacă ANAF e pregătită pentru implementarea unui sistem progresiv de impozitare, preşedintele instituţiei a spus că e nevoie de un termen rezonabil. "Dacă vorbim de predictibilitate, vorbim de predictibilitate nu numai din perspectiva mediului de afaceri, ci şi a instituţiei de administrare fiscală din România. Implementarea oricărei decizii care înseamnă o modificare legislativă, ANAF trebuie să o pună în aplicare dar are nevoie de un termen rezonabil", a precizat Mirela Călugăreanu.

ANAF demarează controale împreună cu Inspecţia Muncii şi îşi propune finalizarea a trei mari proiecte de digitalizare în acest an

Preşedintele ANAF a anunţat demararea unor controale privind munca de către ANAF şi Inspecţia Muncii, precum şi trei mari proiecte de digitalizare care vor finalizate în acest an, pentru a respecta prevederile PNRR, cu impact semnificativ pentru contribuabili, respectiv: sistemul Trafic Control, proiectul Sfera - interoperabilitatea cu sistemele informatice ale altor instituţii ale statului şi platforma Big data APIC - gestionarea unui volum masiv de date şi analiză risc.

"Ne-am propus împreună cu colegii de la Inspecţia Muncii un plan comun pentru prevenirea muncii subdeclarate - este o ţintă în PNRR -, care va deveni operaţional în partea a doua a lunii martie. Contribuabilii trebuie să se aştepte la verificări tematice din această perspectivă. Această activitate va avea un rol extrem de important, ştiţi că an de an pe Semestrul European multe critici au venit în zona aceasta, cum că instituţiile cu atribuţii în domeniu nu au colaborat corespunzător astfel încât să se înregistreze o diminuare semnificativă a fenomenului de nedeclarare şi subdeclarare din această perspectivă, desigur şi cu consecinţe în ceea ce priveşte încasarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale (...) Trebuie să recunoaştem că avem un decalaj fiscal şi în zona colectării impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale, de aceea (...) trebuie să încercăm să-l reducem", a declarat Mirela Călugăreanu, preşedintele ANAF.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb