La un an de la declanşarea pandemiei COVID-19, directorii generali manifestă un nivel record de optimism în ceea ce priveşte redresarea economiei globale, 76% dintre aceştia estimând îmbunătăţirea evoluţiei Produsului Intern Brut (PIB) global în 2021, reiese din cea de-a 24-a ediţie a raportului PwC CEO Survey, conform unui comunicat remis redacţiei.
"După un an de incertitudini şi dificultăţi economice, în care au fost nevoiţi să-şi regândească activitatea, directorii generali sunt foarte încrezători în evoluţia economiei. Deşi criza sanitară rămâne în topul ameninţărilor, ponderea celor care au previziuni optimiste a atins, la această ediţie CEO Survey, cel mai înalt nivel din ultimii nouă ani. De exemplu, în 2020, doar 22% estimau perspective pozitive pentru economie, iar în 2019, 42% aveau astfel de aşteptări. Totuşi există şi o serie de îngrijorări, iar cea pe care am remarcat-o se referă la volatilitatea politicilor fiscale care, influenţate de viteza de acumulare a datoriilor publice pe fondul pandemiei, ar putea duce la o majorare a taxelor pe termen scurt", a declarat Ionuţ Simion, Country Managing Partner PwC România.
Revine încrederea că vor creşte veniturile companiilor
Directorii generali sunt mai optimişti şi în ceea ce priveşte perspectivele afacerilor lor. Aproximativ 36% dintre cei chestionaţi au declarat că sunt "foarte încrezători" în perspectivele organizaţiei lor de creştere a veniturilor în următoarele 12 luni, faţă de 27% în 2020.
În timp ce încrederea globală este în creştere, există variaţii semnificative între industrii, reflectând modul diferit în care comportamentul consumatorilor a fost afectat de pandemie. Astfel, directorii generali din sectoarele tehnologiei şi telecomunicaţiilor prezintă cele mai ridicate niveluri de încredere, de 45% şi, respectiv, 43%.
La polul opus, se află cei din transporturi şi logistică (29%), respectiv din ospitalitate şi agrement (27%), care sunt printre cei mai pesimişti în ceea ce priveşte capacitatea lor de a creşte veniturile în următoarele 12 luni.
Preocupări mai mari pentru securitatea cibernetică, politicile fiscale şi dezinformarea
Nu este surprinzător faptul că pandemiile şi crizele de sănătate sunt în fruntea listei de ameninţări la adresa perspectivelor de creştere, depăşind teama de supra-reglementare, care a fost principala preocuparea pentru directorii generali la nivel global din 2014 până anul trecut.
De asemenea, digitalizarea creşte riscurile generate de ameninţările cibernetice. Acest lucru, coroborat cu creşterea semnificativă a incidentelor de securitate cibernetică din 2020, inclusiv atacuri de tip "ransomware", a propulsat ameninţările cibernetice pe locul doi în topul preocupărilor, fiind menţionate de 47% dintre directorii executivi, comparativ cu 33% în 2020. Întrebaţi despre cheltuielile lor pentru transformarea digitală, aproape jumătate dintre directorii executivi (49%) spun că acestea vor creşte cu 10% sau mai mult.
O altă preocupare este răspândirea dezinformării (28%, în creştere faţă de 16% în 2020), care a avut un impact asupra alegerilor, reputaţiei şi sănătăţii publice - contribuind la scăderea încrederii în întreaga societate.
Dacă în 2020, incertitudinea politicii fiscale s-a clasat în afara primelor zece preocupări ale directorilor executivi, în 2021 importanţa sa a crescut rapid, ajungând până pe locul şapte (31%), având în vedere îngrijorarea privind acumularea datoriilor guvernamentale care ar putea conduce la majorarea taxelor.
Schimbările climatice se situează încă pe locul nouă printre ameninţările la adresa creşterii, fiind menţionate de aproape o treime dintre respondenţi (faţă de 24 în 2020).
SUA îşi măreşte avantajul faţă de China
Rezultatele sondajului arată că 35% dintre directorii generali doresc să crească afacerile companiei pe piaţa din SUA în următoarele 12 luni, în timp ce China este vizată de 28% dintre aceştia. În 2020, SUA erau doar cu un punct procentual înaintea Chinei. Noile evoluţii politice şi tensiunile existente au avut un impact asupra percepţiei directorilor americani care mizează mai puţin pe China ca motor de creştere şi devin mai atenţi la Canada şi Mexic. Directorii executivi din China arată un interes tot mai mare pentru economiile mari, precum SUA, Germania şi Japonia, ca destinaţii principale pentru exporturi.
După SUA şi China, Germania se menţine pe locul trei pe lista destinaţiilor privind creşterea afacerilor, în timp ce Marea Britanie, după Brexit, se află pe patru (11%), depăşind India (8%). Japonia, de asemenea, creşte în clasament şi devine a şasea cea mai atractivă ţară, depăşind Australia, care a deţinut această poziţie anul trecut.
Desfăşurat în ianuarie şi februarie 2021, CEO Survey explorează opiniile a 5.050 de directori din întreaga lume, inclusiv din România. Raportul global CEO Survey se lansează pe 11 martie, în cadrul unui eveniment virtual găzduit de CNBC Catalyst. Ediţia CEO Survey 2021 pentru România va fi publicată la începutul lunii iunie.