PwC: Rentabilitatea angajaţilor a scăzut cu 12% în 2010

Ziarul BURSA #Companii #Resurse Umane / 26 octombrie 2011

PwC: Rentabilitatea angajaţilor a scăzut cu 12% în 2010

Rentabilitatea capitalului uman din România a scăzut cu 12% anul trecut, de la 1,53 la 1,34, indicator măsurat ca fiind venitul brut generat de fiecare angajat pentru fiecare unitate monetară, euro, dolar sau leu, plătită de angajator sub formă de remunerare, potrivit studiului PwC Saratoga 2011. "Această evoluţie nu înseamnă că românii sunt mai puţin productivi. Scăderea rentabilităţii a avut ca motiv creşterea uşoară a numărului de angajaţi şi scăderii veniturilor companiilor", a declarat, ieri, Peter de Ruiter, partener şi liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC România.

Costurile cu forţa de muncă raportate la costurile totale ale companiilor au crescut cu 10%, de la 9,26% în 2009, la 10,13% anul trecut. Cu toate acestea, costurile cu forţa de muncă din România se menţin în continuare scăzute în comparaţie cu cele din Europa de Vest, potrivit unui comunicat al PwC România. Aceste evoluţii au adus rentabilitatea capitalului uman din România (1,34) aproape de media din Europa Centrală şi de Est (1,36). S-a menţinut însă un avantaj semnificativ în comparaţie cu Europa de Vest (1,17).

Ruiter a spus: "În actualul context economic, cele mai multe companii din România s-au confruntat cu o deteriorare a rezultatelor financiare. La aceasta s-a adăugat şi o uşoară majorare a costurilor cu forţa de muncă, pe măsură ce multe dintre companii au abandonat practicile de muncă neplătită sau de angajare cu normă redusă, care au fost utilizate pe scară largă în perioada de apogeu a crizei. Prin urmare, rentabilitatea medie a capitalului uman din România a scăzut în mod semnificatviv în 2010".

În opinia sa, scăderea rentabilităţii este un semn de îngrijorare cu privire la competitivitatea Româ-niei, iar companiile locale ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea rezultatelor financiare şi a productivităţii muncii, pentru a menţine atractivitatea României ca destinaţie de investiţii în Europa Centrală şi de Est.

Pe de altă parte, specialiştii PwC au remarcat o creştere a ratei de recrutare externă în companiile locale în 2010 faţă de 2009. Costul recrutării a scăzut de asemenea la jumătate, de la 500 de euro pe angajat la 250 de euro.

Ruiter a adăugat: "După o cvasi-îngheţare a ratei de recrutări externe în 2009, companiile din România au început din nou să recruteze personal din afara organizaţiei pentru toate poziţiile, rata de recrutare externă dublându-se în 2010 faţă de 2009 (14,1% şi res-pectiv 6,7%). Aceasta este încă o dovadă că firmele autohtone au depăşit mentalitatea de supravieţuire din perioada crizei din 2009 şi au început să-şi refacă efectivele. Cu toate acestea, în condiţiile în care perioada tulbure din punct de vedere economic se pare că se va prelungi, este important pentru companiile locale să rămână suple şi agile şi să păstreze un control ferm asupra costurilor".

Creşterile salariale din mediul privat din 2009-2011 au acoperit cel mult rata inflaţiei

Creşterile de salarii realizate în mediul privat în 2009-2011 au fost la nivelul ratei inflaţiei, astfel că în această perioadă nu au existat majorări reale ale remuneraţiilor, faţă de perioada 2006-2008 când au urcat cu 5-10 puncte peste rata inflaţiei, potrivit unui studiu al PwC. "În perioada de creştere economică 2006-2008, majorările salariale efectiv realizate au fost mai mari decât se prevedea la începutul anului sau cu un an în urmă, şi au fost cu 5-10 procente peste rata inflaţiei. În 2009-2011, nu avem creşteri de salarii reale, în majoritatea cazurilor acestea au crescut cel mult cu nivelul inflaţiei", a declarat Nicoleta Dumitru, senior consultant al PwC.

Astfel, în 2010 companiile au crescut efectiv salariile cu 4,3% deşi planificările vizau majorări de 6,4%, iar bugetarea prevedea salarii mai mari cu 10,2% faţă de 2009. În 2009-2010 majorările efectiv realizate au fost sub nivelul inflaţiei, care s-a situat la 8%. Pentru 2011 lucrurile se mai echilibrează, potrivit datelor PwC, având în vedere că salariile au crescut cu 5,1%, iar rata inflaţiei ajunge la 4,6%.

Studiul PwC remarcă totodată o majorare a diferenţelor dintre creşterile de salarii programate într-un anumit moment şi nivelul efectiv implementat, în condiţiile în care în perioada de de creştere economică companiile creşteau salariile mai mult decât prognozau sau bugetau iniţial. În acelaşi timp, evoluţiile salariale au fost influenţate de evoluţia PIB-ului şi de rata şomajului. "În ultimii cinci ani avem două perioade diferite. Una este 2006-2008, o perioadă în care avem creşteri salariale reale şi semnificative, creşterea PIB şi scăderea ratei inflaşiei şi perioada 2009-2011, în care nu avem creşteri salariale reale, în majoritatea cazurilor acestea fiind la cel mult nivelul inflaţiei, o rată a şomajului în creştere şi scăderea PIB".

Rata demisiilor din companiile private a crescut anul trecut, cea a demiterilor a scăzut

Rata demisiilor a crescut în 2010, ajungând la o pondere de 75% din totalul plecărilor angajaţilor din companiile private, în condiţiile în care în 2009 jumătate dintre încetările de contracte de muncă erau la cererea angajaţilor, iar jumătate la cea a companiilor, potrivit studiului PwC. "Modificările din Codul Muncii, prin care sunt impuse anumite criterii de performanţă şi obiective de performanţă, creează teoretic cadrul ca situaţia să se echilibreze şi să aducă o stare de sănătate astfel ca plecările să nu fie doar la iniţiativa angajaţilor, ci şi a companiilor", a declarat Horaţiu Cocheci, senior manager PwC România. Plecările voluntare din companiile private au făcut în acelaşi timp "o curăţenie", care a avut ca efect reducerea la jumătate a ponderii zilelor absente în total zile lucrătoare, Româ-nia ajungând la o rată de 1,4%, aproape de media europeană de 1,36%.

"Înainte aveam o rată a absenteismului dublă, oamenii stăteau în organizaţie, nu plecau, dar în acelaşi timp nici nu se făceau utili. Acum are loc o rearanjare, angajaţii îşi doresc să plece mai mult decât îşi doresc companiile. Pe de altă parte, angajaţii nu mai sunt ostili organizaţiei din care fac parte, dar în momentul în care pleacă este important să investigăm motivele pentru care pleacă", a spus Cocheci.

În ceea ce priveşte evoluţia cos-turilor cu forţa de muncă, reprezentantul PwC a precizat că deşi faşă de 2009 ponderea costurilor salariale în totalul cheltuielilor companiilor a crescut de la 9,26% la 10,13%, România rămâne mai atractivă din acest punct de vedere faţă de alte ţări din zonă. Horaţiu Cocheci a mai precizat: "Realizăm un studiu pentru un investitor străin care ar putea investi în Româ-nia şi astfel ar putea înlocui plecarea Nokia. Vor să angajeze atât muncitori necalificaţi, cât şi calificaţi. În România, costul orar pe forţa de muncă necalificată este de 2 euro şi ceva, iar la cea calificată de 6 euro. Colegii noştri din Polonia şi Slovacia cu care concurăm pentru aceas-tă investiţie au cifrele aproape duble".

Salariul mediu brut din mediul privat din Bucureşti este cu 40% peste cel din provincie

Salariul mediu brut în cadrul companiilor private din Bucureşti este 4.051 de lei pe lună, cu circa 40% mai mare faţă de cel din provincie, pe fondul diferenţelor dintre pachetele de beneficii acordate angajaţilor, potrivit studiului Paywell realizat de PwC România. "Nivelul salarial mediu brut în România este de 2.878 de lei pe lună, în Bucureşti de 4.051 de lei pe lună, iar în afara Capitalei ajunge la 2.487 de lei lunar. Jumătate din diferenţa de 40% dintre Bucureşti şi restul ţării este dată de nivelul real al pachetelor de beneficii", a declarat Nicoleta Dumitru, senior consultant PwC România.

Pe de altă parte, analiza nivelului salarial în funcţie de cifra de afaceri a companiilor arată că în firmele cu afaceri de până la 50 de milioane de euro sunt plătite cele mai mari salarii medii brute, respectiv de 3.397 lei pe lună.

La polul opus, cele mai mici salarii se găsesc în companiile cu afaceri de 101-300 de milioane de euro, respectiv 2.989 lei pe lună.

În firmele unde cifra de afaceri este de 51-100 milioane de euro, salariul mediu brut lunar este de 3.110 lei, iar la cele cu rulaj de peste 300 de milioane de euro, acesta este chiar mai redus, ajungând la 3.025 de lei.

În acelaşi timp, studiul PwC a relevat că salariile cele mai mari sunt plătite în firmele care au mai puţin de 500 de angajaţi, în acest caz nivelul mediu brut lunar ajungând la 3.739 de lei. În firmele cu 501-1.000 de angajaţi, salariul mediu brut lunar este de 3.262 de lei, iar în cele cu peste 3.000 de salariaţi de 3.025 de lei. Cel mai redus salariu în funcţie de numărul de angajaţi se întâlneşte în firmele cu 1001-3.000 de salariaţi, respectiv de 2.865 lei.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb