În materie de facilităţi fiscale anul 2020 a fost un an cum probabil nu vom mai întâlni curând, în prim plan fiind plasate cele care vizează impozitul pe profit, TVA, impozitul pe venit. Însă facilităţile fiscale privind obligaţiile către Fondul pentru mediu, prevăzute de OUG 69/2020, nu au fost folosite pe scară largă pe parcursul anului trecut. Implementarea lor a fost îngreunată din cauza faptului că procedura (Ordinul de nr. 2088/2020) pe care trebuia să o publice autoritatea competentă, conform OUG 69/2020, a apărut în Monitorul oficial abia pe 11 decembrie 2020, deşi termenul limită (iniţial) pentru depunerea cererii de amnistie a fost 15 decembrie 2020. În aceste circumstanţe, nu mulţi contribuabili au reuşit să finalizeze evaluarea internă şi să depună toată documentaţia aferentă pentru a beneficia de procedura de anulare a obligaţiilor accesorii datorate Fondului pentru Mediu.
Vestea bună este că Ordonanţa de Urgenţă 229/2020 a prelungit până la 31 martie 2021 termenul până la care operatorii economici pot depune documentaţia pentru a solicita amnistia fiscală.
Cum pot acţiona?
Prin urmare pot depune cererea pentru amnistie fiscală, până la 31 martie 2021, operatorii economici care:
●înregistrează debite la Fondul pentru Mediu restante la data de 31 martie 2020 şi neachitate / nestinse până în prezent sau
●au înregistrat debite la Fondul pentru Mediu cu scadenţe anterioare datei de 31 martie 2020, dar pe care le-au stins până la această dată, fără însă a fi achitat şi obligaţiile fiscale accesorii sau
●identifică un risc potenţial în ceea ce priveşte nedeclararea corectă a cantităţilor de ambalaje, uleiuri minerale, anvelope, baterii şi acumulatori, echipamente electrice şi electronice şi decid sa depună până la 31 martie 2021 declaraţii rectificative pentru a rectifica respectivele cantităţi de ambalaje declarate prin declaraţiile iniţiale.
De această facilitate pot beneficia şi contribuabilii care au în derulare o procedură de eşalonare la plată acordată de Administraţia Fondului Pentru Mediu şi care, până la data de 31 martie 2021, achită debitele principale pentru a putea obţine anularea obligaţiilor accesorii rămase nestinse.
Având în vedere prelungirea termenului pentru a beneficia de această facilitate fiscală şi faptul că legislaţia în privinţa Fondului pentru Mediu nu a fost întotdeauna foarte clară, suscitând de-a lungul timpului numeroase probleme de interpretare, credem ca este un moment oportun pentru efectuarea unei analize retrospective şi corectarea eventualelor situaţii neclare. În caz contrar, dacă o astfel de evaluare nu va fi efectuată la timp şi companiile vor primi controlul din partea inspectorilor fondului pentru mediu în lunile imediat următoare încetării facilităţilor fiscale vor fi constatate, cu siguranţă, neconcordanţe în identificarea cantităţilor de ambalaje, echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori etc şi se vor impune obligaţii suplimentare de plata împreună cu dobânzile şi penalităţile aferente. Totodată, din această perspectiva trebuie reamintit că, începând cu anul 2016, sumele suplimentare stabilite în urma controlului fiscal vor fi însoţite pe lângă dobânzile de întârziere (în cuantum de 0,02% / zi) de penalitatea de nedeclarare al cărei cuantum este unul important (respectiv 0,08%/zi).
Paşii pentru a beneficia de facilităţile fiscale în materie de fond de mediu:
○Evaluarea internă a situaţiei obligaţiilor datorate Fondului pentru Mediu, cum ar fi de exemplu analiza cantităţilor de ambalaje introduse pe piaţă, a cantităţilor de uleiuri minerale, anvelope, baterii si acumulatori, echipamente electrice si electronice introduse pe piaţa naţională si declarate ca atare la AFM si depunerea de declaraţii rectificative, dacă este cazul;
○Plata obligaţiilor fiscale principale, până la data de 31 martie 2021;
○Depunerea notificării de solicitare a facilităţilor fiscale către Administraţia Fondului pentru Mediu
○ Depunerea cererii de aplicare a amnistiei fiscale.