Qatar interzice monedele virtuale

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 7 ianuarie 2020

Qatar interzice monedele virtuale

Qatar a anunţat interzicerea serviciilor de active digitale, în special tranzacţionarea, în timp ce monedele virtuale începeau să-şi facă loc încet în Orientul Mijlociu, potrivit site-ului www.financemagnates.com.

Potrivit presei regionale, interdicţia a fost pusă în aplicare de către Autoritatea de reglementare a Centrului financiar Qatar (QFC), responsabil pentru autorizarea şi reglementarea firmelor şi persoanelor care efectuează servicii financiare.

În anunţul său, organismul de reglementare independent a informat că "serviciile de activ virtual nu pot fi prestate în sau de la QFC în prezent".

Autoritatea de reglementare a mai adăugat că este interzisă "orice valoare care substituie moneda, care poate fi tranzacţionată sau transferată digital şi poate fi utilizată în scopuri de plată sau investiţii".

Deşi opinia autorităţii de reglementare era clară în ceea ce priveşte serviciile de tranzacţionare, sintagma "servicii de activ virtual" acoperă o gamă largă de afaceri din sector, inclusiv tranzacţionarea între monede digitale, serviciile de custodie şi serviciile de investiţii care implică monede digitale.

Totuşi, interdicţia nu acoperă valori mobiliare digitalizate sau alte instrumente financiare supravegheate de Autoritatea de Reglementare, Banca Centrală Qatar sau Autoritatea Pieţelor Financiare din Qatar.

Deşi de dimensiuni reduse, Qatarul are o influenţă semnificativă în regiune, mai ales datorită bogatei sale economii bazate pe petrol. Cu peste 2,5 milioane de populaţii, ţara are un PIB pe cap de locuitor de peste 63.000 dolari, clasându-se printre cele mai bogate naţiuni din lume.

Autorităţile de reglementare din multe ţări sunt preocupate de economia crypto, dar doar o mică parte au interzis complet tranzacţionarea monedelor virtuale sau a altor servicii legate de active digitale, Qatarul fiind cel mai recent. Motivul din spatele deciziei autorităţii de reglementare nu este încă clar.

De altfel, banca centrală a Qatarului a fost întotdeauna ostilă pentru activele digitale, iar în 2018 a declarat că tranzacţionarea Bitcoin a fost ilegală în ţară, fără a impune nicio interdicţie.

"Această criptovalută este extrem de volatilă şi poate fi folosită pentru infracţiuni financiare şi hacking electronic, deoarece nu există garanţi sau active", a declarat atunci banca centrală.

Interdicţia vine într-un moment în care celelalte ţări din Orientul Mijlociu încearcă să-şi fortifice poziţiile ca hub-uri crypto. Bahrain lucrează la înlăturarea tuturor restricţiilor pentru firmele din domeniul crypto, uşurând procesul de înfiinţare al unei firme crypto în ţară. Potrivit unui raport CoinGeek, înfiinţarea unei firme crypto în Bahrain va costa în jur de 200.000 de dolari, mult mai mic decât în locuri precum Londra şi New York, unde costul depăşeşte 750.000 de dolari.

Emiratele Arabe Unite, pe de altă parte, găzduiesc trei case de schimburi crypto. Unul dintre aceştia, MidChains, a primit sprijinul Mubadala, o companie de investiţii de stat.

Interzicerea din Qatar este o surpriză, mai ales că ţara a fost unul dintre participanţi la o întâlnire recentă între liderii musulmani care a solicitat o monedă cripto musulmană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

Ziarul BURSA

20 ianuarie
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb