Radacinile Mafiei

Cătălin Avramescu
Ziarul BURSA #Editorial / 16 septembrie 2008

Cătălin Avramescu

Iată o situaţie destul de curioasă, în care ne găsim, în această ţară. Pe de-o parte, o societate în derută şi o sumă de instituţii corupte. Pe de altă parte, un nivel scăzut al violenţei letale şi organizate. Altfel spus: cu toate că cei mai mulţi dintre noi suntem, zilnic, traşi pe sfoară ori afectaţi de incompetenţă, iresponsabilitate sau măcar de simpla neseriozitate, totuşi nu plătim taxe de protecţie vreunui boss brutal de la "sindicat".

România, o repet, se află pe un loc îngrijorător (69) în clasamentele internaţionale privitoare la corupţie, sub Columbia (68), Namibia (56) sau El Savador (67). Se pare însă că şi în materie de criminalitate suntem speciali. În Româ­nia ai şanse bune să fii înjurat, să ţi se fure portofelul, să fii lăsat să aştepţi degeaba cu actele în mână sau să te trezeşti în scandal la miezul nopţii. Dar, spre deosebire de Bulgaria sau Mexic, nu prea vezi, la ştiri, afacerişti sau procurori împuşcaţi în plin Centru al Capitalei. Aici, violenţa fizică extremă pare mai degrabă un rezultat spontan al unei minţi înfierbântate, decât produsul calculat al unei organizări precise.

Ce produce această diferenţă? Va mai dura această situaţie? Reformulez: de ce nu avem şi noi o Mafie adevărată, ci doar simple "găşti"?

Iată de ce vă propun să privim, pentru a ne înţelege mai bine pe noi, spre alte meleaguri, mai însorite. Mai precis spre Sicilia, locul de naştere a mamei tuturor mafiilor, Cosa Nostra.

Primul mit care trebuie denunţat este că Mafia e un produs al sărăciei şi sub-dezvoltării. Sicilia, de-a lungul istoriei sale, nu a fost mereu săracă. Las la o parte că a fost odată o prosperă sumă de colonii greceşti sau că, în secolul al XIII-lea, era probabil cel mai bogat regat european. În secolul al XIX-lea, Palermo rivaliza cu Nisa ca destinaţie de vacanţă a bogătaşilor, iar insula, până la criza economică de la finele anilor 1860, avea o economie vibrantă. Mafia este, astfel, o creaţie modernă, nicidecum o societate secretă medievală sau ţărănească. Ea îşi are originea în plantaţiile de lămâi din jurul oraşului Palermo, plantaţii care lucrau pentru export şi care aveau nevoie de o îngrijiri şi de investiţii substanţiale. În jurul comerţului cu lămâi (şi apoi cu sulf) se formează, prin anii 1850, un cartel al pro­ducătorilor dornici să elimine con­curenţa şi să îşi asigure loia­litatea angajaţilor şi protecţia autorităţilor.

Al doilea mit este acela conform căruia Mafia se constituie în opoziţie cu statul. Ca în orice minciună bună, şi aici există o doză de adevăr. Mafia şi autorităţile siciliene (ori italiene) au fost angrenate, uneori, într-un război nemilos. Cel mai adesea, însă, Mafia s-a confundat cu autorităţile. De la prefect şi până la poliţistul satului, mulţi făceau parte dintr-o cosca (familie mafiotă). Stânga italiană a secolului al XIX-lea a oferit protecţie Mafiei, iar când nu a făcut-o, acţiunile sale brutale în Sicilia au contribuit la ostilitatea faţă de cei care reprezentau "legea şi ordinea".

Pe scurt: o economie izolată, care se deschide brusc spre exterior. O insulă cu tradiţii rurale dar şi cu o sofisticată elită urbană, care exportă, la fel de brusc, populaţie către Europa şi America. Un stat - cel italian - care nu reuşeşte să clădească instituţii funcţionale, neutre şi raţionale. O putere publică aflată într-o criză cronică de autoritate.

Ce concluzii putem trage, în ce ne priveşte? Aici - vorba celebrului banc - am o veste bună şi o veste rea.

Vestea bună este că o indus­trie a violenţei şi a şantajului precum Mafia depinde de o cultură organizaţională riguroasă, greu de găsit la noi. Regulile Mafiei, ritualurile sale, au o precizie care aminteşte de un mecanism german. Răs­punderea personală e sfântă. Cultul extrem al onoarei e combinat cu calculul precis al profitului.

Din motive care se cuvin, probabil, explicate istoric, în Româ­nia noi avem un deficit masiv al simţului practic al organizării. Un deficit dublat de lipsa valorilor care trebuie să anime un grup organizat în epoca modernă. La noi, dispreţul pentru orice fel de reguli e ridicat la rang de virtute. Dar nici aceasta nu e o regulă, evident. Nici măcar în materie de anarhie sau haiducie nu strălucim.

Vestea proastă e că vremurile se schimbă. Prosperitatea tot mai evidentă, dar tot mai inegal distribuită, un amoralism cultivat intens, o violenţă a limbajului tot mai stridentă, o migraţie notabilă a populaţiei, mijloace moderne de comunicaţie: toate acestea cons­piră la crearea unui nou cadru social, cu reguli mai brutale şi mai eficiente.

Vedem cum politicienii propun planuri de schimbare a ins­tituţiilor. Nu doar ele se schimbă, însă. Se schimbă şi lumea aceasta întunecată de dincolo de oglinda realităţii oficiale. Au politicienii un răs­puns la această evoluţie? Nu cred. În parte pentru că şi ei sunt produsul lumii anarhice, semi-rurale, a hoţomanilor de ieri. Mă tem însă de lumea mafioţilor de mâine. Mai ales pentru că văd că se apropie în tăcere.

Notă: Domnul Cătălin Avramescu este consilier prezidenţial.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. ... se poate. Iote, vezi ca nu's chitit sa fac ping-pong cu dumneata, cum remarca un coleg forumist saptamana trecuta. De data asta n'am gasit cusur la artcolul dumitale. Poate doar mentiunea ca eu cred ca acele clasamente la care te referi sunt ale "perceptiei coruptiei" pt ca nu mi s'a precizat metodologia de masurare a fenomenului. Dar hai sa nu caut pete'n soare. De data asta ma'nclin cu conditzia ca teama dumitale sa vizeze pe TOTZI politicienii, nu numai pe unii...

    De acord si cu ideea ca noi, romanii, nici macar o mafie n'o putem face calumea, dar faptul ca exista intradevar o presiune publica pe institutzii si ca presa, lumea, in general si chiar politicienii clameaza ca nu merge treaba, ca trebe schimbate institutiile, sistemele, pe mine ma face optimist. E drept ca suntem la extrem cu harmalaia, dar asa am mai fost in istorie. In schimb, CONSTIENTI de asta n'am prea mai fost, decat poate pe la 48... Asa ca eu cred ca atmosfera asta de saturatzie va genera nitzica schimbare...

    @1

    Ei, deci se poate... Oricum, multumesc.

    E vorba, intr-adevar, de clasamentul Transparency International cu privire la "perceptia coruptiei". Dar nu e perceptia publicului general, ci a unui panel de experti de la Columbia University. Economist Intelligence Unit, World Economic Forum, etc. Deci e ceva riguros, nu bazat pe impresii artistice "din popor". Metodologia precisa e explicata de TI, poate fi consultata. 

    surprinde foarte bine starea de fapt. Intrebare: oare mafiotii de maine nu vor fi in cirdasie cu partidele politice, cum au fost in Italia ante-Mani pullite ? deci tot justitia detine solutia. Astept un serial de articole despre regionalism in contextul actual, legat si de marea sansa de dezvoltare oferita de programul Regio, va urez o zi buna!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb