RADU CRĂCIUN, APAPR: "Îmi doresc o legislaţie fiscală care să stimuleze economisirea pe termen lung"

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 11 decembrie 2020

Faţă de riscul politic tradiţional cu care s-au confruntat pensiile private în ultimii ani, 2020 a fost un an bun pentru sector, a apreciat Radu Crăciun

Îmi doresc ca, de preferat în 2021, ţara noastră să aibă o legislaţie fiscală care să stimuleze economisirea pe termen lung, fapt ce ar avea impact atât asupra industriei de asigurări, a industriei de pensii private şi a pieţei de capital, a spus ieri, Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), în cadrul unei conferinţe organizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Preşedintele APAPR a declarat: "Pentru 2021 ne dorim un Parlament care să fie asamblat cât mai repede, cu o majoritate care să stimuleze în continuare sistemul (n.r. de pensii private) pentru că sunt câteva legi care trebuie trecute prin Parlament. Pe de o parte, legislaţia primară care ne guvernează este depăşită în momentul de faţă şi asta face ca sectorul de pensii private să fie cel mai în urmă, din punctul de vedere al digitalizării".

De asemenea, Radu Crăciun a adus aminte de legea plăţii pensiilor private care ar fi trebuit să existe deja de câţiva ani şi pe care speră să o vadă votată şi aplicată începând anul viitor.

"Însă dincolo de asta, ceea ce mi-aş dori foarte tare să văd, de preferat în 2021 dacă nu sunt foarte ambiţios, este o legislaţie fiscală care să stimuleze economisirea pe termen lung. Că este vorba de asigurări, de pensii private, de orice altă formă de economisire pe termen lung, românii îşi vor modifica comportamentul, în măsura în care vor avea astfel de stimulente fiscale. Şi cred că este un demers care merită făcut şi care ar cuprinde sub umbrela sa industria de asigurări, industria de pensii şi piaţa de capital", a spus Radu Crăciun.

Referitor la acest an, preşedintele APAPR a subliniat că, evaluat în funcţie de riscul politic tradiţional cu care s-au confruntat pensiile private în ultimii ani, 2020 a fost un an bun pentru sector.

"După o perioadă în anii precedenţi în care am trăit foarte periculos, în acest an, genul acesta de risc a dispărut. Din punctul acesta de vedere aş spune că lucrurile au stat foarte bine", a spus Radu Crăciun, adăugând: "Bineînţeles că au fost două alte variabile care ne-au afectat. În primul rând evoluţia pieţelor financiare şi şocul pe care acestea le-au suferit în primăvară, a fost reflectat şi de evoluţia performanţei investiţionale din acel moment. Vestea bună este că între timp, acele pierderi au fost recuperate integral, iar performanţa fondurilor de pensii private în 2020 este pozitivă, beneficiind şi de revenirea pieţelor financiare, care nu este exclus să continue".

Pe de altă parte, scăderea salariilor, faptul că unii oameni şi-au pierdut locurile de muncă, a avut un impact asupra sumelor care au intrat în sistem, care au fost mai mici decât într-un an normal, a precizat Radu Crăciun.

Preşedintele APAPR a adăugat: "Din punctul de vedere al produselor pe care le oferă zona de pensii private, noutatea marcantă este apariţia Pilonului IV, anume pensiile ocupaţionale. Un produs, care permite angajatorilor medii şi mari să îşi creeze fonduri de pensii dedicate, care să fie o etichetă a fiecărei companii în parte".

De asemenea, ultima evoluţie în desfăşurare pentru sector, este faptul că fondurile de pensii private vor avea posibilitatea de a trimite scrisorile de informarea anuală în format electronic, a mai spus Radu Craciun.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Lasa-ne cu vrajelile astea! Ce salariu ai? Îl meriți?

    De aici trebuie început!  

    1. ce salariu are el si toti ceilalti care capuseaza institutiile statului pe care le manageriaza cu sezutu

    Astia cu salarii cat casa sunt plini de dorinte, in loc sa aiba realizari, obiective si termene.

    Voi, la locul vostru de munca, tot asa... va exprimati dorintele prin sedinte pe acolo sau v-o furati la orice depasire de termen? 

    Atentie, un specialist ne sesizeaza dusmanul: riscul politic!.

    Cum starpesti pirul din cultura, altfel decat taindu-l de la radacina?  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb