RADU CRĂCIUN, BCR: "Îmbunătăţirea ratingului de la S&P poate atrage investitori asiatici în România"

ALEXANDRU SARBU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 19 mai 2014

"Îmbunătăţirea ratingului de la S&P poate atrage investitori asiatici în România"

Anunţul făcut vineri de agenţia de rating Standard&Poor's (S&P), cu privire la îmbunătăţirea ratingului suveran al ţării noastre, ar putea să atragă investitori din Asia pe piaţa financiară locală, potrivit economistului şef al BCR, Radu Crăciun.

Domnia sa ne-a declarat: "Vestea dată de S&P nu va avea un impact imediat, având în vedere că o parte importantă din această ştire era deja reflectată în piaţă. S&P este mult întârziată cu această îmbunăţire a calificativului de ţară, atât faţă de celelalte agenţii de rating, cât şi faţă de atitudinea pe care investitorii o manifestă cu privire la titlurile de stat româneşti.

Totuşi, există fonduri de investiţii şi de pensii din Asia care nu investesc în obligaţiuni până când acestea nu primesc calificativul de < investment grade > din partea tuturor agenţiilor de rating globale".

În aceste condiţii, Radu Crăciun consideră că este posibil ca randamentele titlurilor de stat emise de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) să scadă. Economistul şef al BCR subliniază, însă, că reducerea nu avea loc în viitorul apropiat şi nici nu va fi de amploare.

Eventualele intrări de bani în piaţa monetară, determinate de decizia S&P, ar putea fi utilizate de către Banca Naţională a României (BNR) pentru majorarea rezervelor valutare, ne-a mai precizat Radu Crăciun.

S&P a comunicat, vineri, că a urcat calificativul suveran al ţării noastre cu o treaptă, la "BBB-", în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.

Standard&Poor's era singura dintre cele trei mari agenţii de rating care evalua România în categoria "junk". Celelalte două agenţii de talie globală, Fitch şi Moody's, ne plasaseră, deja, în categoria recomandată investiţiilor.

"România face progrese în reducerea îndatorării externe. În plus, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar sunt în continuare pe drumul cel bun", se afirmă în comunicatul agenţiei de rating.

Calificativul pentru împrumuturi în valută şi monedă locală pe termen lung al României a fost revizuit pozitiv de la "BB+", cea mai ridicată treaptă din "junk", la "BBB-", ultima treaptă din categoria recomandată investitorilor.

Calificativul pentru împrumuturi pe termen scurt a fost urcat de la "B" la "A-3".

Perspectiva ratingurilor pe termen lung este stabilă, reflectând un echilibru între probabilitatea ca programele fiscale şi de reformă să depăşească aşteptările S&P şi posibilitatea reapariţiei unor dezechilibre externe, notează agenţia de rating.

Revizuirea calificativului de ţară reflectă progresele rapide ale României în privinţa reducerii dezechilibrelor externe, precum şi opinia S&P că va continua consolidarea situaţiei fiscale şi îmbunătăţirea stabilităţii sectorului financiar, se arată în comunicatul agenţiei de evaluare financiară.

S&P se aşteaptă ca ţara noastră să menţină un ritm constant de creştere economică, în medie de 3% pe perioada 2014-2017.

Deficitul de cont curent mai redus are impact şi asupra profilului datoriei externe a României, investiţiile străine urmând să depăşească deficitele cel puţin până în 2017, potrivit agenţiei de rating.

Rata crescută de atragere a fondurilor europene ar trebui, de asemenea, să asigure un surplus al contului curent de 1,7% anual, sprijinind şi mai mult reducerea îndatorării externe, notează S&P, care a adăugat că, declinul îndatorării externe a României este cauzat, parţial, de sectorul financiar, de unde băncile străine au repatriat fonduri semnificative începând din 2009.

S&P estimează menţinerea deficitului bugetar aproape, dar sub 2% din PIB pe termen mediu, în timp ce îndatorarea statului va rămâne în mare neschimbată pe parcursul următorilor trei ani.

Agenţia de rating nu se aşteaptă la reducerea poverii dobânzilor asupra Guvernului, întrucât îmbunătăţirea randamentelor României în raport cu cele ale unor ţări de referinţă va fi anulată de trendul global de creştere a dobânzilor de către băncile centrale.

Cheltuielile actuale cu dobânzile, de 5,5% din veniturile statului, şi datoria netă la 33% din PIB au impact neutru asupra actualului nivel de rating şi ar putea chiar oferi chiar suport pentru o îmbunătăţire.

S&P atrage atenţia că peste 60% din datoria Guvernului este în monedă străină, indicând o oarecare vulnerabilitate la variaţiile de curs valutar.

"Ne aşteptăm ca declinul < euroizării > să continue în viitorul apropiat, urmând să se reia înaintea intrării în zona euro", afirmă analiştii agenţiei de rating.

Incertitudinile politice nu au afectat în ultima perioadă evoluţia economiei, potrivit S&P.

Riscurile geopolitice ar trebui să rămână sub control, dacă legăturile economice ale României cu Ucraina rămân relativ limitate, potrivit S&P, care adaugă că nu se aşteaptă la implicaţii directe de securitate pentru ţara noastră.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb