Radu Florescu: "Fiscalitatea redusă şi transparentă poate soluţiona problema scăderii investiţiilor străine"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 2 octombrie 2014

Radu Florescu: "Fiscalitatea redusă şi transparentă poate soluţiona problema scăderii investiţiilor străine"

Cei mai buni ambasadori ai României din punct de vedere economic sunt investorii care fac deja afaceri aici, este de părere Radu Florescu, Vicepreşedinte AmCham, Coordonator Coaliţia pentru Dezvoltarea României şi CEO Saatchi & Saatchi, care a avut amabilitatea să ne acorde un interviu.

În opinia sa, fiscalitatea redusă şi o politică fiscală transparentă şi clară pot soluţiona problema scăderii investiţiilor străine.

Radu Florescu apreciază că reducerea CAS, aplicabilă de la 1 octombrie poate avea un efect benefic pentru economie şi pentru mediul de afaceri, însă menţionează că efectele benefice se vor simţi în condiţiile în care această măsură va fi aplicată într-un cadru legislativ stabil şi transparent.

Reporter: Ce efecte consideraţi că va avea reducerea CAS pentru economie? În cât timp vă aşteptaţi să vedem aceste efecte?

Radu Florescu: Reducerea CAS, aplicabilă de azi, 1 octombrie (n.r. ieri), ca majoritatea măsurilor de reducere a fiscalităţii, poate avea un efect benefic pentru economie şi pentru mediul de afaceri. Trebuie menţionat, însă, că efectele benefice se vor simţi în condiţiile în care această măsură va fi aplicată într-un cadru legislativ stabil şi transparent.

Reporter: Consideraţi că reducerea CAS este sustenabilă?

Radu Florescu: Din analizele prezentate de Guvern până acum, reducerea CAS pare a fi sustenabilă. Coaliţia pentru Dezvoltarea României consideră, în acest sens, esenţiale, pe de o parte îmbunătăţirea gradului de colectare a veniturilor bugetare prin reformarea administraţiei fiscale, iar pe de altă parte eficientizarea alocărilor bugetare.

Reporter: A făcut Coaliţia pentru Dezvoltarea României un studiu propriu din care să reiasă sursele pentru compensarea deficitului creat de reducerea CAS?

Radu Florescu: Nu.

Reporter: Ce riscuri vedeţi în reducerea CAS? Vă temeţi că Guvernul ar putea stabili noi taxe pentru compensarea acestei scăderi?

Radu Florescu: Trebuie spus că CDR a susţinut încă de la început această măsură şi o susţine în continuare. Sigur că, în general, când este redusă o taxă, există riscul să crească altele sau să apară unele noi pentru a acoperi deficitul bugetar. În discuţiile cu Guvernul, am reiterat faptul că eventualele efecte benefice ale acestei măsuri ar putea fi anulate prin persistenţa unui mediu impredictibil din perspectiva politicilor fiscale şi prin introducerea de taxe şi impozite noi fără o consultare prealabilă a mediului de afaceri.

Reporter: Cum caracterizaţi dialogul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României cu autorităţile?

Radu Florescu: Dialogul dintre Coaliţie şi Guvernul României s-a dovedit a fi unul constructiv. Salut deschiderea autorităţilor pentru o colaborare constantă cu reprezentanţii mediului de afaceri. Aşa cum am mai spus, cei mai buni ambasadori ai României din punct de vedere economic sunt investorii care fac deja afaceri aici. De aceea, este foarte important ca Guvernul să ne considere parteneri de dialog.

Reporter: Cum preconizaţi că putem rezolva problema scăderii investiţiilor străine directe din ţara noastră, dacă acestea nu pot fi substituite prin aport local?

Radu Florescu: Putem rezolva această problemă dacă reuşim să facem economia românească mai competitivă la nivel regional. Când potenţialii investitori caută să îşi extindă afacerile, iau în considerare următorii factori: stabilitatea macroeconomică, transparenţa legislativă, eficienţa colectării şi a cheltuirii banului public şi predictibilitatea politicilor fiscale ale unei ţări. Pe lângă aceşti parametri, România trebuie să devină competitivă şi din punct de vedere fiscal. Fiscalitatea redusă şi o politică fiscală transparentă şi clară pot soluţiona problema scăderii investiţiilor străine.

Reporter: Ce semnificaţii are criza din Ucraina pentru sistemul financiar din Romania?

Radu Florescu: Dat fiind contextul geo-politic, mă bucur să pot spune că România reprezintă un punct de stabilitate în zonă. Apartenenţa la NATO şi UE ne face să fim mai puţin vulnerabili şi o posibilă destinaţie a capitalurilor străine. În acelaşi timp, însă, trebuie să ţinem cont că şi alte ţări din zonă au aceste avantaje şi, în plus, sunt mai competitive din punct de vedere fiscal.

Reporter: Care sunt pericolele pentru economie, în campania electorală?

Radu Florescu: No comment.

Reporter: Sunteţi investitor la Bursa de Valori Bucureşti?

Radu Florescu: Nu sunt.

Reporter: Cum vedeţi viitorul BVB?

Radu Florescu: A doua listare a Fondului Proprietatea a fost benefică şi este un semnal bun atât pentru FP cât şi pentru BVB.

Reporter: Consideraţi că piaţa de capital poate deveni cu adevărat o alternativă de finanţare la sistemul bancar? În cât timp?

Radu Florescu: Da, dar este greu de spus în cât timp.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. stimate domnule Florescu cu siguranta sunteti la curent cu impozitele din S.U.A si Europa. " Fiscalitatea redusă şi o politică fiscală transparentă şi clară pot soluţiona problema scăderii investiţiilor străine. " Cat cat ati dori sa mai scada? Eu as propune ca statul sa plateasca pentru cei care investesc in Romania :-)

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb