RADU GRAŢIAN GHEŢEA: "Restructurarea sistemului bancar va continua şi în 2013"

ELENA VOINEA
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 22 noiembrie 2012

Preşedintele ARB Radu Graţian Gheţea a apreciat că demersurile BNR privind simulările pentru banca punte ar putea genera costuri suplimentare băncilor comerciale.

Preşedintele ARB Radu Graţian Gheţea a apreciat că demersurile BNR privind simulările pentru banca punte ar putea genera costuri suplimentare băncilor comerciale.

Restructurarea sistemului bancar de-abia a început, iar reducerile de personal şi închiderea unităţilor bancare vor continua şi în 2013, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Domnia sa a precizat: "Restructurarea sistemului bancar de-abia a început. În 2013 se vor întâmpla cel puţin la fel de multe reduceri de unităţi bancare şi de personal la fel cum a fost în 2012, când băncile mari au restructurat personalul, au închis unităţi. Cred că reducerea unităţilor bancare va continua, având în vedere că nu se mai justifică menţinerea acelora destinate deservirii persoanelor fizice care doreau credite".

Preşedintele ARB a mai spus că sistemul bancar este neprofitabil şi trebuie găsite soluţii de eficientizare. Domnia sa a subliniat că pe piaţă apar produse şi servicii noi, care nu reclamă implicarea funcţionarului de la ghişeu, fiind vorba despre operaţiuni la distanţă.

Reducerea unităţilor bancare este un proces în continuă desfăşurare şi la CEC Bank, care a ajuns în prezent la un număr de 1.150 unităţi, de la 1.418, potrivit domnului Gheţea.

"Multe bănci comerciale sunt implicate în simulări privind banca punte"

Mai multe bănci comerciale participă, în prezent, la un program de simulare al Băncii Naţionale a Româ-niei privind crearea băncii punte, dar aceasta înseamnă şi costuri suplimentare pentru bănci, a declarat, Radu Graţian Gheţea.

Domnia sa a explicat: "Asociaţia Română a Băncilor a luat notă şi participăm intens la programul BNR de simulare a ceea ce înseamnă banca punte (n.r. preluarea creditelor neperformante în cazul unei bănci cu probleme), să vedem ce bancă ar putea avea probleme. Este un proces destul de greu, nu este simplu. Mai multe bănci sunt implicate în faza de testare".

Preşedintele ARB a apreciat că demersurile BNR privind simulările pentru banca punte ar putea genera costuri suplimentare băncilor comerciale.

Domnia sa a adăugat: "Ceea ce mă îngrijorează personal este că Banca Naţională a spus că o să repetăm simulările cu o frecvenţă destul de mare, aproape lunară. Dacă se materializează această propunere, vom fi nevoiţi să facem investiţii pentru aplicarea acestor programe suplimentare".

Radu Graţian Gheţea a arătat, de asemenea, că ar putea fi evitate mai uşor fraudele bancare, dacă băncile comerciale ar avea un acces mai liber la aşa-zisele informaţii cu caracter personal, pentru a-i putea verifica mai amănunţit pe solicitanţii de credite.

"Vom investiga apariţia în presă a documentului intern al ARB"

Apariţia în presă a scrisorii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), prin care comunitatea bancară a solicitat sprijinul Băncii Centrale şi al Ministerului Justiţiei pentru modificarea unui articol din legea de aplicare a Codului de procedură civilă, care ar putea pune în dificultate industria bancară, afectează imaginea Asociaţiei, a declarat, ieri, Radu Graţian Gheţea.

Domnia sa a explicat: "Apariţia acelui document în presă ne afectează, pentru că este un document pe care l-am ţinut în categoria documentelor interne ale ARB şi a apărut în presă. Trebuie să evităm în perioada următoare astfel de lucruri. Documentele ARB sunt confidenţiale. Noi suntem, ca orice asociaţie, îndreptăţiţi să facem propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii băncilor".

Radu Graţian Gheţea a mai spus că este o dezamăgire că acel document a apărut în presă, însă ARB va acţiona în consecinţă.

"Vom face investigaţiile necesare pentru a vedea cum a apărut în presă acest document", potrivit preşedintelui ARB.

Domnia sa a mai spus că la momentul apariţiei OUG 50/2010 fiecare bancă era obligată să aducă contractele de credit la nivelul cerinţelor Ordonanţei.

"Dacă au rămas clauze abuzive în unele contracte acestea ar putea fi datorate unor scăpări, însă nu reprezintă un fenomen de masă", a declarat Radu Graţian Gheţea.

Preşedintele ARB a atras atenţia că acestea nu trebuie să conducă la o situaţie în care băncile ar putea fi penalizate.

"Toate contractele de credit vechi şi noi, care au dobânda variabilă, trebuie să fie exprimate în funcţie de indicele Robor, Euribor, plus marjă, care sunt conform legii", a declarat Radu Graţian Gheţea.

Adrian Vasilescu: "BNR va analiza scrisoarea primită de la ARB privind noul Cod de procedură civilă"

Banca Naţională a României va analiza scrisoarea primită de la ARB privind noul Cod de procedură civilă, care ar putea avea efect şi asupra contractelor bancare, a declarat, ieri, Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului Mugur Isărescu, în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de BNR, Alpha Bank şi ARB.

Domnia sa a precizat: "Dacă ARB s-a adresat Băncii Naţionale face un circuit obişnuit. Hârtia se înregistrea-ză la conducerea executivă, conducerea executivă dă o rezoluţie către direcţia noastră de reglementare, pentru că la BNR este o direcţie de reglementare. Aici lucrurile vor fi întoarse pe o parte şi pe alta şi se va înainta un raport la conducerea executivă. De acolo va ajunge în Consiliul de Administraţie şi abia apoi vom avea o rezoluţie. Până atunci eu nu pot să anticipez pentru că nu ştiu nici ce va scrie direcţia de reglementare, nici ce va decide Consiliul de Administraţie, după ce va veni hârtia de la direcţia de reglementare".

Băncile au luat deja Codul de procedură civilă şi au văzut ce răspunderi le revin, ce pericol, ce riscuri vor fi pentru bănci şi încearcă să îşi asigure apărarea în faţa eventualelor ris-curi, a precizat Adrian Vasilescu.

Domnia sa a adăugat: "Normal, băncile au solicitat punctul de vedere al BNR şi vedem ce va urma. Ceea ce pot să vă spun este că Banca Naţională nu are iniţiativă legislativă. BNR este o instituţie situată în afara sistemului de legiferare. Probabil că reglementarea BNR se va modifica în funcţie de această nouă realitate, dar cum anume, este prea devreme să discutăm. Este o chestiune de iniţiativă legislativă. BNR se poate implica în condiţiile în care va constata că ARB are dreptate, o eventuală rezoluţie a BNR ar fi o scrisoare adresată Ministerului de Finanţe pentru o iniţiativă legislativă, dar nu ştiu care va fi decizia şi cum se se hotărî în final".

Noul Cod de procedură civilă prevede că în cazul unui contract bancar, dacă judecătorul constată că documentul conţine o clauză abuzivă, atunci banca ar putea fi obligată să modifice toate contractele existente.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb