RADU GRAŢIAN GHEŢEA: "Taxarea veniturilor din executarea creanţelor cesionate va slăbi sistemul bancar"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 ianuarie 2015

"Taxarea veniturilor din executarea creanţelor cesionate va slăbi sistemul bancar"

Proiectul care prevede impozitarea cu 85% a profitului din executarea creanţelor bancare cesionate, avizat favorabil de două comisii parlamentare

Taxarea veniturilor obţinute de către un recuperator din executarea creanţelor cesionate de bănci nu va întări sistemul bancar, ci îl va slăbi, este de părere Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Afirmaţia domniei sale vine în contextul în care o iniţiativă legislativă care prevede impozitarea acestui tip de venituri se află spre avizare în Senat.

Domnul Gheţea susţine că iniţiativa legislativă este "o măsură din categoria celor populiste", fiind "o aberaţie" ca firmele care cumpără creanţe de la bănci şi, ulterior, recuperează o parte din sumele aferente să fie impozitate cu 85%.

"Majoritatea societăţilor care desfăşoară acum această activitate vor dispărea. Sistemul bancar nu se va întări, se va slăbi. Acum există speranţa că mai recuperăm ceva, prin vânzarea creanţelor, însă dacă va fi impozitat acest venit nu se va mai recupera nimic", ne-a declarat şeful ARB.

Senatorul PNL Steliana Miron, iniţiatorul proiectului de lege, ne-a spus că documentul a fost avizat favorabil de Comisia Juridică din Senat şi de Comisia pentru Drepturile Omului.

Domnia sa ne-a precizat că iniţiativa legislativă a avut termen la Comisia de Buget din Senat, fiind amânată pentru finalul acestei luni.

"Recuperatorii cumpără creanţele bancare la 10-15% din valoarea lor, iar după ce fac o executare silită obţin, uneori, şi mai mult de 100%, cu toate că sunt instituţii nebancare. Eu propun ca profitul rezultat să fie impozitat. De asemenea, consider că ar fi corect ca debitorul să fie chemat la licitaţie, poate că ar avea posibilitatea să-şi cumpere creanţa, la un preţ mai mic", ne-a declarat senatorul Steliana Miron, subliniind că, în prezent, sunt peste 3,5 milioane de oameni în situaţia să fie executaţi silit.

Potrivit domniei sale, "băncile spun că impozitul ar trebui să aibă o cotă unică, însă există şi domenii, cum ar fi cel al jocurilor de noroc, unde procentul de taxare a profitului este mai mare".

În prezent, senatorii încearcă să identifice o soluţie ca să se ajungă la un numitor comun, în privinţa acestei iniţiative.

Deleanu: "Cele două părţi vor ajunge la conivenţe pentru evitarea plăţii acestui impozit"

Unii avocaţi consideră că măsura propusă de senatorul PNL nu va avea efect, urmând să atragă acte de evaziune fiscală.

Avocatul Gheorghe Piperea consideră că iniţiativa este "naivă şi inutilă", afirmând: "Dacă se doreşte impozitarea unor profituri, să se impoziteze provizioanele pe care băncile le fac creditelor neperformante, considerate profit, conform Codului Fiscal".

La rândul său, avocatul Vasile Deleanu opinează că "nu este echitabil şi moral să taxezi cu 85% veniturile din executarea creanţelor bancare cesionate, în condiţiile în care această operaţiune este una comercială, cu risc, prin care creditul se mişcă".

Domnia sa ne-a explicat: "Practic, se impozitează riscul, în primul rând, pentru că şansele cesionarului să recupereze creanţele sunt improbabile. Şi în insolvenţă facem cesionare de creanţe, iar impozitarea veniturilor din această activitate nu este morală, în opinia mea. În acelaşi timp, măsura va îndemna la evaziune fiscală. Dacă cel care cumpără creanţa ştie că va plăti 85% pe venitul încasat, va încerca să se înţeleagă cu debitorul într-un fel, iar şansele de recuperare sau de intrare a banilor la buget sunt mai mici. Cele două părţi - debitorul cedat şi cesionarul - vor ajunge la conivenţe în vederea evitării plăţii acestui impozit.

De asemenea, este posibil ca procesul de recuperare a creanţelor să încetinească".

Reprezentanţii FIC au spus, la finalul anului trecut, că acest proiect de lege a fost întocmit fără să fi fost realizat un studiu de impact şi fără ca părţile implicate să fie consultate. În opinia domnului Steven van Groningen, există riscul ca efectele scontate să nu fie atinse. Domnia sa consideră că iniţiativa legislativă "va afecta activitatea băncilor comerciale".

"Banca nu este o societate filantropică, ci este un partener de afaceri. Dacă partenerul de afaceri pierde în urma unei afaceri făcute împreună, asta nu înseamnă că celălalt trebuie să-l condamne la «sărăcia veşnică»", apreciază senatorul PNL în nota de fundamentare a proiectului de lege.

Steliana Miron consideră "mai mult decât oportun" ca, "într-o perioadă de criză exceptională, să luăm măsuri excepţionale" în favoarea tuturor partenerilor serioşi şi nu în beneficiul profiturilor.

Domnia sa susţine: "A devenit o problemă de siguranţă naţională presiunea la care sunt supuşi românii datornici firmelor de recuperări creanţe. Legislaţia este net favorabilă acestor firme, acestor instituţii nebancare ce funcţionează, practic, în aceleaşi condiţii ca şi societăţile comerciale, plătind un impozit de doar 16%".

Cei 3,5 milioane de români aflaţi în situaţia să fie executaţi silit ar putea să-şi răscumpere creanţele la valori până la 15%, este de părere senatorul, subliniid: "Ar fi o palmă dată acestor instituţii nebancare ce vor avea profituri sensibil mai scăzute şi nu vor mai putea teroriza familiile românilor cu datorii. În momentul de faţă, aproape 30% din populaţia activă, care ar putea aduce plusvaloare, este împinsă în prăpastie, devenind o problemă socială, naţională a României".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Sa se listeze la bursa toate datoriile si atunci vor exista cereri si oferte pentru a gasi un pret echitabil. Procentul sa fie variabil in functie de cit a fost stors datornicu. Cu cit mai mult cu cit mai mare

    Este foarte bine!Prea multe excrocherii s-au facut si se fac.

    incet incet oamenii inteleg magariile facute de banci si acestea se vor confrunta cu un curent de opinie contrar. nu ma astept la ghetea si van groningen decat sa se planga cum sunt ele afectate, dar cred ca si-au pierdut mult din credibilitate. bietele banci bogate!

    D-na senator e cea mai tare!

    Ne scapa pe toti de credite: 

    "Românii aflaţi în situaţia să fie executaţi silit ar putea să-şi răscumpere creanţele la valori până la 15%": 

    Deci: 

    Am un credit la casa de 60.000 eur si am o rata 300 eur / luna. 

    Nu mai platesc ratele 2 ani jumate => banca ma executa silit. 

    Cu banii economisiti din rate = 9000 eur imi rascumpar creditul de 60.000 eur!!! 

    Trebuie sa ma grabesc sa mai cumpar o casa pe credit... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb