USR solicită audierea directorului Hidroelectrica în comisia pentru industrii a Camerei Deputaţilor şi cere explicaţii Ministerul Energiei în privinţa hidrocentralelor de la Valea Sadului şi Curtişoara, finalizate în proporţie de 65% şi abandonate, a declarat, astăzi, deputatul USR Radu Miruţă, transmite Agerpres.
"Vrem astăzi să obţinem de la Ministerul Energiei şi de la directorul Hidroelectrica nişte răspunsuri de bun simţ care ar putea schimba preţul la energie în România. Astăzi, România cheltuie mai mulţi bani pentru a întreţine blocat hidrocentrale, noi posibilităţi de a produce energie, mai mulţi bani decât ar consuma pentru a finaliza acest amenajări. E vorba de cele două amenajări de râul Jiu: Valea Sadului şi Curtişoara, care au capacităţi împreună de vreo 82 de MW/h, care au fost finalizate în proporţie de 65% şi pentru care a le abandona şi a le aduce la situaţia iniţială sunt presupuse nişte costuri mai mari decât a fi finalizate", a spus deputatul USR la Parlament.
El a susţinut că Ministerul Energiei a luat această decizie" în condiţiile în care aceste două amenajări au presupus deja cheltuirea unor sume mari de bani, au fost mutate biserici, au fost mutate cimitire, au fost construite baraje, au fost construite locurile în care s-ar monta turbinele hidrocentralelor, în condiţiile în care România a devenit din exportator net de energie electrică, importator net".
Deputatul USR a mai spus că celelalte ţări sunt mai afectate decât România de criza energetică şi totuşi "nu reuşeşte să utilizeze jetonul pe care îl are să întoarcă masa şi să devină ţară care poate reduce preţurile la energie, care poate să exporte din nou energie electrică".
"Grupul USR de la Comisia de industrii depune astăzi preşedintelui Comisiei o solicitare de a veni directorul de Hidroelectrica, domnul Badea, să ne răspundă la întrebări din acest context şi am depus astăzi o interpelare la Ministerul Energiei prin care solicităm domnului ministru să explice public de ce România decide să cheltuiască mai mulţi bani pentru a întreţine ceva nefuncţional, decât ar costa să finalizeze aceste lucrări. Aceste lucrări au fost gândite să devină profitabile în condiţiile în care preţul MW era 40 dolari, acum se vinde energie şi cu 600 dolari şi, în aceste condiţii, România cheltuieşte mai mulţi bani pentru a întreţine ceva nefinalizat, decât pentru a finaliza", a adăugat Radu Miruţă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de ggg în data de 31.10.2022, 14:27)
pai mai au aviz de mediu ? :)
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 17:10)
USR se face că muncește.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.10.2022, 18:39)
Cele finalizate in proportie de 90-95%?Trebuie sa fi ”tare dus cu pluta” sa nu le finalizezi,pentru niste tufe care se gasesc pe toate paraele.
4. Cc
(mesaj trimis de Ussr în data de 01.11.2022, 08:35)
Nu cumva cei de la USR sunt cei care au contestat la CC legea votata de Parlament, care tocmai asta prevede...finalizarea acelor hidrocentrale incepute inainte de 89 si blocate deoarece din 2007 au intervenit anumite probleme de mediu??? Cate ipocrizie...
P.S. CC amana inca de la inceputul anului solutionarea cauzei