RADU PUIU, XTB:  "ETF-urile şi activele din tech - în top 5 cele mai tranzacţionate instrumente cu deţinere la XTB în 2022"

G.D.
Piaţa de Capital / 19 ianuarie 2023

"ETF-urile şi activele din tech - în top 5 cele mai tranzacţionate instrumente cu deţinere la XTB în 2022"

Podiumul este ocupat în totalitate de ETF-uri (fonduri tranzacţionate la bursă), conform unui comunicat remis redacţiei.

,,2022 a fost un an dificil pentru investitori. Acţiunile globale s-au confruntat cu o piaţă în scădere, pe fondul unui mix de factori negativi care i-a provocat pe investitori: războiul din Ucraina, inflaţia rezilientă, creşterea preţului energiei, blocajele lanţurilor de aprovizionare din China cauzate de pandemie sau majorarea ratelor de dobândă, în special în SUA. În acest sens, am analizat care este topul instrumentelor cu deţinere, în funcţie de numărul de conturi care au tranzacţionat acest tip de active în primele trei trimestre ale anului 2022, la XTB", explică Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Potrivit sursei citate, pe prima poziţie se găseşte iShares Core World UCITS ETF (Acc EUR), care oferă expunere asupra unui indice compus din companii din ţări dezvoltate.

A doua poziţie este ocupată de iShares Core S&P 500 UCITS ETF (Acc EUR), care urmăreşte dinamica celui mai important indice din SUA, S&P 500.

A treia poziţie este completată de iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc EUR), care oferă expunere asupra unor companii din state emergente.

Poziţiile 4 şi 5 sunt completate de două companii de tehnologie, Palantir Technologies, respectiv, UiPath.

Investiţiile pasive, realizate fie prin intermediul unui fond tranzacţionat la bursă (ETF), fie cu un fond de unităţi, au continuat să crească în popularitate în 2022. Acest lucru se datorează faptului că investitorii au optat pentru poziţii mai diversificate, mai degrabă decât să aibă încredere într-un administrator de fond pentru a alege acţiuni câştigătoare.

Aceste fonduri sunt alegeri populare pentru investitori, fiindcă managerii profesionişti reechilibrează portofoliile zilnic, astfel încât să aibă ponderile corecte de acţiuni şi obligaţiuni.

Costurile reduse ale acestor tipuri de instrumente reprezintă o modalitate ieftină de a construi un portofoliu diversificat de acţiuni şi obligaţiuni.

În mediul actual de piaţă, fondurile tranzacţionate la bursă (ETF) au câştigat în mod semnificativ cotă de piaţă în detrimentul fondurilor gestionate activ, fiind ajutate de uşurinţa de utilizare, de transparenţă şi de costurile reduse.

Conform unui clasament recent realizat de Morningstar (companie americană de servicii financiare), în Top 10 ETF-uri, iShares Core MSCI World UCITS ETF, care oferă expunere asupra pieţelor de acţiuni globale, ocupă prima poziţie.

În plus, iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc) (EUR) completează podiumul, oferind expunere asupra celui mai important indice din SUA.

Companiile din pieţele emergente s-au prăbuşit anul trecut din cauza efectelor combinate ale creşterii rapide a ratelor dobânzilor, ale unui dolar american puternic şi ale preocupărilor legate de creşterea economică globală.

Acţiunile de pe pieţele emergente au fost populare în rândul investitorilor ETF de multă vreme.

iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF este al patrulea ETF ca mărime disponibil în Europa, cu active gestionate de 19,2 miliarde de dolari. În acest context, sectorul a scăzut cu 19,8% pe parcursul anului trecut, subliniază sursa citată.

Cu toate acestea, investiţiile sunt ciclice şi, adesea, cel mai bun moment pentru a cumpăra este atunci când pieţele au scăzut şi acţiunile sunt mai ieftine.

2023 ar putea fi, de asemenea, un an dificil la început. Pieţele emergente au obiceiul de a supraperforma în raport cu piaţa în ansamblu atunci când sentimentul se schimbă.

Obiectivul acestui instrument este de oferi investitorilor o expunere pasivă cu costuri reduse la companii din pieţe emergente. Popularitatea sa pare să confirme îndeplinirea scopului.

Economiile în curs de dezvoltare au un potenţial de creştere pe termen lung, dar în acelaşi timp pieţele lor bursiere pot fi volatile şi pot avea un grad mai ridicat de risc.

În ceea ce priveşte companiile populare, Palantir (companie din SUA care dezvoltă software-uri pentru agenţii guvernamentale sau alte companii) a pierdut aproximativ 68,8% din valoarea acţiunilor în anul 2022 şi peste 86% de la maximul atins în ianuarie 2021. Prin urmare, potrivit analistului XTB, nu putem susţine că interesul investitorilor pentru companie s-a datorat performanţei optimiste.

La începutul anului 2023, mulţi investitori aşteaptă cu nerăbdare să descopere ce va aduce noul an pentru acţiunile din portofoliile lor.

"Poate că nicio clasă de investitori nu este mai dornică să uite anul 2022 precum investitorii cu expunere ridicată pe companii de creştere", adaugă Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

2022 a fost un an dificil pentru investitorii în tehnologie, şi mai ales pentru investitorii Palantir, subliniază sursa citată.

Deoarece Palantir vinde atât de mult software cu potenţiale aplicaţii militare, este important de luat în considerare climatul politic şi modul în care acesta poate afecta sau nu performanţa Palantir ca afacere şi investiţie.

Pe lângă contractorii de apărare, sunt puţine companii atât de strâns legate de guvernul SUA, în afară de Palantir.

Rezultatele pentru al treilea trimestru, publicate la începutul lunii noiembrie, au fost mai puternice decât se anticipase: veniturile au crescut cu 22% faţă de anul trecut.

Pe de altă parte, trebuie subliniat că Palantir a câştigat mai multe acorduri guvernamentale, inclusiv o reînnoire a contractului cu Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor şi un alt contract de la Ministerul Apărării din Regatul Unit.

Acestea fiind spuse, investitorii sunt probabil îngrijoraţi de încetinirea ratelor de creştere ale companiei.

Pe măsură ce companiile încetinesc investiţiile în IT, având în vedere climatul macro general, sunt puţini catalizatori care ar putea stimula creşterea veniturilor pentru Palantir în viitor.

Unul dintre principalele puncte slabe ar putea fi structura deficitară de guvernanţă corporativă.

Acţiunile Palantir F-Class oferă fondatorului său drepturi şi privilegii care sunt aproape nemaiîntâlnite în industrie, permiţându-i să-şi păstreze controlul chiar şi după vânzarea acţiunilor.

Având în vedere încetinirea creşterii Palantir şi guvernanţa slabă, investitorii ar putea fi mai precauţi cu privire la companie.

În ciuda dinamizării componentei de relaţii publice aduse de războiul din Ucraina, sunt şanse minime ca aceasta să contrabalanseze un model de afaceri care, în însuşi structura lui, se confruntă cu provocări, subliniază Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

UiPath a pierdut peste 71% în timpul anului trecut, subperformând în comparaţie cu indicii de referinţă.

Obiectivul principal al activităţii companiei UiPath este producerea de software de automatizare a proceselor robotizate.

Poziţia sa în top 5 cele mai tranzacţionate active cu deţinere la XTB s-ar putea datora faptului că este o companie creată în România, iar, uneori, românii tind să aibă o uşoară notă de naţionalism, exagerat în anumite cazuri, chiar şi când vine vorba despre investiţii.

Totuşi, începutul de an pare mult mai optimist, primele 18 zile ale lunii ianuarie aducând un avans de peste 13% pentru preţul acţiunilor companiei.

În loc să concureze direct cu UiPath, Microsoft l-a transformat într-un partener preferat de automatizare a întreprinderilor, care va ajuta la aducerea pe piaţă a soluţiilor bazate pe Microsoft Azure (platformă de cloud computing).

Conducerea UiPath a confirmat ezitarea clienţilor săi de a semna noi contracte în contextul condiţiilor economice actuale incerte. Însă, conducerea consideră că firmele vor vedea, în cele din urmă, potenţialul de randament al investiţiei, creat de productivitatea muncii pe care software-ul UiPath îl poate oferi.

Rezultatele pentru al treilea trimestru al anului 2022 au indicat o rată de creştere a veniturilor de 19% YoY.

CFO-ul companiei a susţinut că acesta a fost "rezultatul implementării disciplinate a capitalului şi al managementului costurilor", iar, alături de "bilanţul său puternic", oferă potenţial de creştere şi profitabilitate pe termen lung.

Având în vedere mixul dintre aspectele negative şi pozitive, investitorii individuali sunt în mod justificat confuzi dacă UiPath este o acţiune bună de cumpărat acum sau nu, se menţionează în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb