RADU PUIU, XTB: "Monedele digitale versus criza energetică şi inflaţia în creştere - viitorul sectorului, încotro?"

G.D.
Piaţa de Capital / 15 septembrie 2022

"Monedele digitale versus criza energetică şi inflaţia în creştere - viitorul sectorului, încotro?"

Sentimentul faţă de activele digitale s-a deteriorat după publicarea negativă a inflaţiei de marţi din SUA, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în prezent, preţul celor mai mari două monede digitale, Ethereum şi Bitcoin, încearcă să recupereze o parte din scăderile ample suferite marţi.

Bitcoin şi Ethereum au pierdut peste 12% în ultimele două zile.

A doua cea mai mare criptomonedă, Ethereum se pregăteşte pentru ceea ce analiştii consideră a fi cel mai important eveniment al anului pentru monedele digitale, se arată în analiza XTB.

Schimbarea, numită The Merge, este concepută pentru a câştiga susţinerea criticilor care văd criptomonedele ca fiind dăunătoare pentru mediu. Astfel, este pe cale să treacă la un nou model de operare care utilizează cu 99,9% mai puţină energie.

Ethereum foloseşte, în prezent, la fel de multă energie ca o ţară de dimensiune medie.

Alte criptomonede, inclusiv cea mai mare, Bitcoin, vor rămâne la fel de consumatoare de energie ca înainte.

Merge-ul în sine nu va provoca consecinţe imediate pentru utilizatorii blockchain-ului Ethereum.

În prezent, consumul anual este comparabil cu cel al Noii Zeelande.

Schimbarea definitivă a consensului de la Proof of Work la Proof of Stake va avea loc datorită aşa-numitei "bombe de dificultate", care va face generarea (minarea) de ETH neprofitabilă pentru aşa-zişii "mineri", care vor fi înlocuiţi de validatori.

Potrivit unor analişti, fuziunea Ethereum va provoca un val de interes instituţional pentru Ethereum şi poate fi asociată cu o nouă "primăvară a sectorului DeFi", adică un interes reînnoit pentru aplicaţiile şi serviciile descentralizate construite pe reţeaua Ethereum, subliniază sursa citată.

În actualizările viitoare, dezvoltatorii vor aborda ideea de reducere a "taxelor de gaz" (comisioane) ale reţelei şi scalabilitatea reţelei.

Cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, spune că Merge a făcut parte din planul Ethereum de când a fost lansat în 2014, dar a trebuit să fie amânat de multe ori din cauza complexităţii sale tehnice.

Astfel, în ciuda testelor de succes ale Ethereum, există posibilitatea de apariţie a unei "erori tehnice în timpul evenimentului", care ar afecta drastic sentimentul pieţei faţă de monedele digitale şi ar declanşa un val de lichidare, atrage atenţia analistul XTB.

Odată cu revenirea aversiunii la risc, unii investitori ar putea dori să vândă din monede în cazul apariţiei unor erori neaşteptate.

Vânzarea recentă ar fi putut surprinde investitorii, deoarece au fost lichidate poziţii de cumpărare în valoare de peste 220 de milioane de dolari.

Raportul potrivit căruia inflaţia din SUA a scăzut cu mai puţin decât aşteptările analiştilor în august a preluat interesul investitorilor.

Acum, rămâne de văzut dacă "The Merge" ar putea deveni un eveniment "sell the news".

Biroul de Statistică a Muncii din SUA a publicat, marţi, cel mai recent raport privind indicele preţurilor de consum, care arată că preţul bunurilor a crescut cu 8,3% în termeni anuali în august.

Valoarea de 8,3% a depăşit aşteptările economiştilor cu privire la o scădere până la 8,1%. Aceasta marchează o scădere cu 20 de puncte de bază faţă de cifrele din iulie.

Potrivit raportului, creşterea costurilor cu locuinţele, hrana şi îngrijirea medicală au fost cei mai mari contribuitori la creşterea totală a preţurilor. Între timp, preţurile la benzină au înregistrat o scădere.

Pe măsură ce preţul bunurilor a crescut, băncile centrale din întreaga lume au răspuns prin creşterea ratelor dobânzilor în încercarea de a reduce inflaţia.

În SUA, Rezerva Federală a indicat că va adopta o atitudine hawkish (de înăsprire a condiţiilor monetare) la sfârşitul anului 2021, ceea ce a generat teamă pe pieţele globale de acţiuni, dar această atitudine s-a transmis şi în sectorul monedelor digitale.

De atunci, Fed a majorat ratele dobânzilor de mai multe ori până la nivelurile actuale cuprinse între 2,25% şi 2,5%.

Fed a indicat de mai multe ori că ţinteşte o rată a inflaţiei de 2%, iar preşedintele băncii centrale, Jerome Powell, a avertizat că va apărea mai multă "durere" în viitor, în discursul său de la Jackson Hole, ceea ce ar putea însemna că vor exista noi creşteri, se explică în analiza casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România.

Se previzionează ca Powell să anunţe o altă creştere cu 75 de puncte de bază la întâlnirea FOMC de săptămâna viitoare.

Pieţele au acordat o atenţie deosebită atât cifrelor Fed, cât şi ale inflaţiei CPI în ultimele luni.

Din moment ce Fed s-a angajat în planul său de creştere a ratelor dobânzilor, creşterea cifrelor inflaţiei a provocat şocuri pe pieţe.

Acest lucru este o urmare a faptului că ritmul de creştere a ratelor majorează costul împrumutului, ceea ce tinde să afecteze activele riscante pe măsură ce investitorii se reorientează către active de refugiu, precum dolarul american.

Un mediu macroeconomic instabil, punctat de creşterea preţurilor şi de o abordare agresivă a Fed, a fost unul dintre factorii majori din spatele scăderii preţurilor din ultimele luni ale monedelor digitale, arată Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB.

Un nou proiect de lege privind monedele digitale a fost introdus în Parlamentul Uruguayului. Proiectul de lege urmăreşte să clarifice modul în care vor fi reglementate activele digitale în ţară, dând Băncii Centrale a Uruguayului competenţă asupra acestor active.

Veştile referitoare la proiecte de reglemetare în diferite regiuni pot fi de bun augur, întrucât pot reprezenta un vot de încredere. În momentul de faţă, acest spaţiu continuă să fie unul foarte speculativ, fapt ce crează un nivel ridicat de volatilitate şi poate fi un aspect negativ care descurajează anumiţi investitori instituţionali.

Un nou exemplu este o criptomonedă mică numită "Jail Kwon Token", care a crescut cu peste 200% miercuri după apariţia ştirilor conform cărora autorităţile sud-coreene au obţinut un mandat de arestare pentru Do Kwon, creatorul monedei stabile TerraUSD.

Un tribunal din Coreea de Sud a emis un mandat de arestare pentru Do Kwon, principalul dezvoltator al criptomonedelor Luna şi TerraUSD, a căror prăbuşire din luna mai a zguduit pieţele de criptomonede din întreaga lume.

Kwon, fondator al platformei blockchain Terraform Labs, a fost acuzat de fraudă de către investitori în urma prăbuşirii.

Ordinul de arestare vine după luni de investigaţii şi pe fondul indignării publice din Coreea de Sud care a apărut în urma evenimentului. La nivel global, investitorii în cele două monede au pierdut aproximativ 42 de miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic.

Moneda "Jail Kwon" a atins un preţ maxim de aproximativ 0,001 USD miercuri dimineaţă, de peste şapte ori mai mult faţă de preţul din urmă cu 24 de ore, potrivit CoinGecko. Ulterior, a scăzut, iar în prezent evoluează la 0,000568 USD, în creştere cu 220% faţă de ziua anterioară.

Opiniile referitoare la consumul de energie al industriei sunt împărţite, fiind dificil de creat o părere clară.

Conform unui raport al Casei Albe, consumul total global de energie electrică pentru generarea (minarea) activelor digitale este între 120 de miliarde şi 240 de miliarde de kilowaţi-oră pe an, o valoare care depăşeşte consumul total anual de energie electrică din ţările mari, cum ar fi Australia şi Argentina.

Studiul constată că statele cu preţuri mai mici la energie electrică au, de obicei, o pondere mai ridicată a energiei regenerabile în reţeaua electrică. O tehnologie mai ecologică pare să fie trendul către care se îndreaptă sectorul.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge estimează că reţeaua Bitcoin foloseşte aproximativ 100 de terawatt-oră pe an, cantitatea aproximativă consumată de ţări precum Malaezia sau Suedia.

Pe de altă parte, apărătorii Bitcoin spun că industria este în mod nedrept evidenţiată în privinţa consumului de energie, pe care un raport recent al Casei Albe a estimat-o că se încadrează între 0,09% şi 1,7% din consumul total de energie electrică din SUA.

Grupurile industriale au publicat date care arată că mai mult de jumătate din energia utilizată de mineri provine din surse regenerabile şi spun că sectorul are potenţialul de a ajuta la extinderea reţelelor de energie regenerabilă prin finanţarea de noi proiecte de energie ecologică, se precizează în analiza casei de brokeraj XTB România, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb