RADU PUIU, XTB ROMÂNIA: "Indicele de măsurare a «fricii» pe burse a crescut considerabil din cauza inflaţiei"

Piaţa de Capital / 12 mai 2021

Radu Puiu, XTB România

Radu Puiu, XTB România

Parcursul pieţelor de capital din SUA din această jumătate de săptămână a fost extrem de volatil. Deşi doi dintre cei trei indici majori din SUA (S&P 500 şi Dow Jones) au început săptămâna într-o manieră extrem de optimistă, reuşind să marcheze noi maxime istorice intraday, performanţa acestora a avut însă de suferit, arată într-o analiză de piaţă Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB.

Marţi, companiile de tehnologie au pierdut teren în prima parte a zilei, dar în cele din urmă au reuşit să se redreseze pe măsură ce corecţia s-a extins pe piaţa mai largă.

Indicele Dow Jones a pierdut 473 de puncte, aproximativ 1,4%, marcând cea mai slabă performanţă din februarie. Cotaţia S&P 500 a scăzut cu 0,9%, dar a evitat înregistrarea unei a doua deprecieri consecutive de 1% după scăderea de luni.

Aceste pierderi ar putea fi justificate şi de o potenţială marcare a profitului după secvenţe de creştere importante pe pieţele americane. În plus, datele dezamăgitoare raportate la sfârşitul săptămânii anterioare pe piaţa forţei de muncă este posibil să fi fost reinterpretate în weekend, o parte dintre investitori schimbându-şi opinia cu privire la caracterul datelor.

Raportul NFP de vineri a adus o creştere a locurilor de muncă cu 266 de mii în aprilie, valoare mult mai dezamăgitoare decât prognoza mediană de +978 de mii. La prima vedere, rezultatul susţine abordarea de aşteptare a Fed în privinţa politicii monetare, arătând că redresarea economică dă în continuare semne de ezitare.

Totuşi, rezultatul ar putea fi interpretat şi drept un potenţial semnal al unei divergenţe majore între evoluţia pieţelor de capital şi starea economiei, cele două părând în anumite momente fiind total deconectate.

Nivelul ridicat de agitaţie din pieţe a fost confirmat de indicele de volatilitate evaluat de CBOE, care reprezintă un instrument de măsurare a "fricii" pe pieţe prin intermediul preţurilor opţiunilor pe S&P 500. Acesta a crescut până la 23,73 de puncte, un nivel care nu a mai fost atins de două luni.

Vânzarea activelor riscante continuă şi în această dimineaţă. Principala cauză pare a fi un nou val de îngrijorări legate de inflaţie, care ar putea pune presiune asupra Rezervei Federale să majoreze ratele dobânzilor sau să înăsprească condiţiile de politică monetară mai rapid decât estimase anterior.

Un raport important despre inflaţia din SUA va fi publicat astăzi al 15:30 ora României. Se preconizează că Indicele Preţurilor de Consum (ICP) pentru aprilie va creşte cu 0,2% faţă de luna precedentă, ducând la o rată anuală de creştere de 3,6%, potrivit estimărilor Dow Jones. O astfel de valoare ar reprezenta cel mai alert ritm de apreciere din septembrie 2011.

Deşi investitorii par a fi tot mai îngrijoraţi de ameninţarea inflaţiei, Preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat că orice creştere a inflaţiei ar trebui să fie tranzitorie, neexistând motive de teamă pentru moment. În plus, Fed pare să sugereze că o mare parte din creşterea aşteptată a inflaţiei este de fapt doar o urmare a "efectelor de bază", având în vedere preţurile mai mici înregistrate în urmă cu un an pe fondul pandemiei.

Totuşi, deşi prezenţa efectelor de bază există, presiunile inflaţioniste ar putea continua şi în lunile de vară, pe măsură ce tot mai multe state vor relaxa restricţiile şi va începe sezonul concediilor.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Concluzia: atentie la panica!

    Concluzia: acest indice nu mai reprezintă nimic! Banii se fac pe cripto și nimeni nu vrea ca ele să cadă acum! Nici pe departe nu reprezintă o alternativă la nimic si dacă bursa pică, pică tot !

    Așa că vrand- nevrând acțiunile vor fi la loc,iar indicele va avea aceiași cursă. Cine le ridică?

    Penibilele declarații de la FED ,cine altcineva! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb