RADU PUIU, XTB: "Vremuri incerte pentru aurul negru"

V.G.
Piaţa de Capital / 13 octombrie 2022

"Vremuri incerte pentru aurul negru"

Reducerea producţiei anunţată de OPEC, încetarea excesului de aprovizionare din SUA, reducerea producţiei şi în Rusia pot alimenta creşterea preţurilor pe piaţa petrolului. Aceşti trei factori majori au fost identificaţi şi analizaţi de Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB România, potrivit unui comunicat transmis redacţiei.

Conform sursei citate, anul 2022 a fost caracterizat de niveluri ridicate de volatilitate şi agitaţie a pieţelor de capital.

Totuşi, au fost unele active care au avut un parcurs mai agitat decât altele. Petrolul a făcut parte din această categorie, devenind extrem de uşor influenţabil în faţa fluxurilor de ştiri.

Începutul anului aducea o cotaţie europeană a petrolului Brent în zona de 78 de dolari per baril, pentru ca, la o distanţă de aproximativ două luni, să fie atins cel mai ridicat nivel din 2008, la 133 de dolari per baril.

Creşterea agresivă, de peste 70%, a fost o urmare a izbucnirii conflictului din Ucraina şi a valului de incertitudine referitoare la nivelul ofertei, ca urmare a sancţiunilor impuse Rusiei de către statele occidentale, consideră analistul XTB România.

Corecţii puternice pe piaţa petrolului

Pe piaţa petrolului nu a predominat doar o tendinţă de creştere, existând corecţii importante.

Astfel, sfârşitul lunii septembrie a marcat atingerea celui mai redus nivel de peste 8 luni, temerile tot mai accentuate legate de o potenţială recesiune afectând aşteptările investitorilor cu privire la această piaţă.

Testarea zonei de 82 de dolari per baril a reprezentat o depreciere de peste 38% faţă de nivelurile din martie.

Întreaga dinamică a ,,aurului negru" ne arată numărul ridicat de factori ce pot influenţa această piaţă, chiar şi de la o zi la alta, în funcţie de aşteptările investitorilor.

Contextul extrem de incert va continua să planeze asupra pieţei petrolului.

Investitorii ce au participat la o conferinţă Barclays au estimat că preţurile ţiţeiului din SUA (cotaţia WTI) vor fi în medie între 80 şi 100 de dolari per baril anul viitor, sugerând o perspectivă mai puternică decât arată preţurile contractelor futures.

Recent, Goldman Sachs, companie globală de top de investiţii, şi-a redus prognoza privind preţul petrolului pentru 2023 din cauza aşteptărilor unei cereri mai slabe şi a unui dolar american mai puternic.

Aceasta a spus că problemele actuale cu privire la aprovizionarea la nivel mondial nu au făcut decât să consolideze aşteptările de creştere pe termen lung.

Deficit pe piaţa mondială a petrolului

Astfel, divizia de cercetare a mărfurilor de la Goldman a redus prognoza pentru anul viitor cu 17,5 dolari per baril, în medie, chiar dacă anticipează un deficit pe piaţa mondială a petrolului în al patrulea trimestru din 2022 şi din 2023.

A revizuit estimarea preţului petrolului în jos cu 19 USD per baril, în medie, pentru perioada cuprinsă între al patrulea trimestru din 2022 şi al patrulea trimestru din 2023.

De asemenea, previzionează că cererea globală de petrol va creşte în 2023 cu 2,0 milioane de barili pe zi (bpd) la preţurile curente, faţă de o prognoză anterioară de 2,5 milioane bpd.

Deşi poate fi surprinzător faptul că petrolul include în preţ niveluri atât de scăzute de creştere, acest lucru reflectă părăsirea amplă a pieţelor de către investitorii care au ,,fugit" de volatilitatea extremă a preţurilor din această primăvară.

Pe de altă parte, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a subliniat problemele economice şi ale cererii în Statele Unite şi Europa, precum şi limitele activităţii din China legate de pandemie, drept principalele motive pentru a care a decis reducerea producţiei.

În Raportul lunar al pieţei de petrol (MOMR), OPEC a revizuit în scădere estimarea privind creşterea globală de petrol pentru 2022 cu 460.000 bpd, invocând blocajele din China cauzate de pandemie, problemele economice din statele dezvoltate şi presiunile inflaţioniste extinse.

OPEC estimează ca cererea mondială să avanseze cu 2,6 milioane bpd în acest an, până la o medie de 99,7 milioane bpd.

În mod similar, cartelul şi-a redus prognoza de creştere a cererii de petrol pentru 2023 cu 360.000 bpd, aşteptând o creştere de 2,3 milioane bpd anul viitor.

Consecinţe posibile ale majorării cererii

Majorarea cererii ar urma să fie influenţată de acelaşi set de factori.

În ceea ce priveşte prognozele de preţ, părerile continuă să fie foarte variate.

Astfel, analiştii Morgan Stanley şi Rystad Energy estimează că preţurile ar putea atinge zona de 100 de dolari per baril în acest trimestru.

Contractul futures Brent ar putea să depăşească această zonă, se aşteaptă Goldman Sachs

Pe de altă parte, Standard Chartered spune că nu se mai aşteaptă ca cererea globală de petrol de anul viitor să depăşească maximele istorice din 2019 şi şi-a redus previziunile de creştere a cererii împreună cu prognoza pentru PIB-ul din SUA.

În urma deciziei OPEC+ de a reduce producţia cu 2 milioane de barili pe zi în noiembrie, Standard Chartered şi-a revizuit estimările pentru piaţa petrolieră, prognozând o creştere a cererii de petrol pentru 2023 la 1,26 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă o reducere de 900.000 bpd de la începutul anului.

Analiştii de la Standard Chartered estimează doar o "relaxare treptată a restricţiilor pandemice din China", ceea ce va determina un ritm mai redus al creşterii cererii de petrol. În acelaşi timp, instituţia se teme cu privire la recesiune şi la o potenţială contracţie a PIB-ului SUA.

Departamentul de Energie al SUA şi-a redus aşteptările atât pentru producţie, cât şi pentru cererea din Statele Unite şi la nivel global. Acum vede o creştere de doar 0,9% a consumului din SUA în 2023, în scădere faţă de previziunile anterioare de creştere de 1,7%.

La nivel mondial, departamentul vede consumul în creştere cu doar 1,5%, în scădere faţă de o previziune anterioară de creştere de 2%.

Reducerea cererii de ţiţei contribuie la creşterea stocurilor de petrol şi de produse petroliere.

Stocurile de petrol brut din SUA au crescut cu aproximativ 7,1 milioane de barili în săptămâna încheiată pe 7 octombrie, potrivit datelor API, ceea ce a reprezentat o surpriză majoră faţă de creşterea aşteptată de 1,7 milioane de barili.

Creşterea preţurilor alimentată de 3 factori majori

În prezent, există trei factori majori care sunt definitorii pentru piaţa petrolului şi care pot alimenta creşterea preţurilor, subliniază analistul XTB România.

Primul este anunţul recent al OPEC privind reducerea producţiei.

Cartelul ar reduce producţia de petrol cu două milioane de barili pe zi - o lovitură majoră pentru piaţa mondială a energiei, deoarece OPEC+ furnizează aproximativ 40% din consumul mondial de petrol.

Totuşi, trebuie să subliniem că organizaţia deja întâmpina probleme în creşterea producţiei la obiectivele anterioare.

Dacă ţinem cont de noul obiectiv de producţie din noiembrie şi de producţia actuală, atunci OPEC+ ar trebui chiar să crească producţia cu aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi pentru a respecta cotele!

Cu toate acestea, multe dintre statele OPEC nu sunt capabile să crească producţia.

În al doilea rând, eliberarea rezervelor strategice de petrol din SUA va lua sfârşit, excesul de aprovizionare pe care SUA l-a adus pe piaţă începând din aprilie urmând să dispară.

În cele din urmă, există şanse crescute de întreruperi în aprovizionarea Rusiei. Exporturile ruseşti de petrol au scăzut înainte de embargoul asupra petrolului rusesc impus de Uniunea Europeană, care urmează să înceapă până la sfârşitul anului.

Rusia a ameninţat că va reduce producţia de petrol, ca răspuns la plafonul planificat al preţului petrolului rusesc de către ţările G7.

Dacă Kremlinul trece printr-o reducere a producţiei, aceasta va pune mai multă presiune asupra ofertei globale de petrol, fapt ce ar putea împinge preţurile şi mai sus.

Cele trei elemente sunt aşteptate să devină active în acest sfârşit de an, iar mixul lor ar putea exercita o presiune de creştere asupra preţurilor.

Chiar şi cu o perspectivă de creştere prudentă, piaţa petrolului rămâne extrem de restrânsă, cu stocuri scăzute aproape de minime istorice şi capacitate neutilizată a OPEC.

Partea de ofertă este aşteptată să conducă din nou preţurile între sfârşitul perioadei de eliberare a SPR (Rezerva strategică de petrol) din SUA şi scăderea aşteptată a producţiei Rusiei de la sfârşitul acestui an, se mai arată în analiza casei de brokeraj pe burse internaţionale XTB.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb