RADU SOVIANI, ANALIST: "Legea dării în plată va normaliza piaţa economică şi folosirea creditului ipotecar"

A.V.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 15 martie 2016

"Legea dării în plată va normaliza piaţa economică şi folosirea creditului ipotecar"

Legea dării în plată are o componentă economică puternică şi, categoric, va rezolva şi probleme sociale, însă în primul rând va normaliza piaţa economică şi folosirea creditului ipotecar.

Domnul Soviani a declarat: "Această lege transpune principiul economic şi produsul bancar simplu al creditului ipotecar: dai avans, dai actele la bancă, plăteşti ratele până la final - devii proprietar. Nu plăteşti - banca rămâne cu ceea ce a considerat drept o garanţie suficientă prin proprii evaluatori, la momentul acordării creditului".

Radu Soviani este de părere că, prin Legea dării în plată, "în sfârşit se aşază în România creditul ipotecar, în sfârşit băncile vor fi obligate să aibă responsabiltate atunci când acordă credite şi nu vor mai tolera reţele mafiote care au dat credite pe cu totul alte garanţii decât cele bancare, pe cu totul alte principii decât cele prudenţiale şi bancabilitate". În opinia sa, "un astfel de sistem se prăbuşeşte sau ar trebui să se prăbuşească" odată cu intrarea în vigoare a Legii dării în plată.

Domnul Soviani adaugă: "Nu spun că legea nu este perfectibilă, iar Comisia Juridică din Camera Deputaţilor poate găsi elemente de perfecţionare a Legii, dar ca principiu, să introduci acest sistem al creditului ipotecar în România, nu cum a fost el impropriu botezat - credit imobiliar cu garanţii ipotecare -, categoric pe termen mediu şi lung este un efect benefic, indiferent cât s-ar supăra cei de la Banca Naţională a României".

Radu Soviani mai apreciază că acest proiect de lege are deja efecte benefice, şi anume: băncile au devenit mai puţin arogante cu clienţii şi sunt mai responsabile.

Radu Soviani către parlamentari: "Dacă băncile sunt nemulţumite de programul Prima Casă, luaţi-l. Formaţi o Agenţie naţională a creditului ipotecar, cu dobânzi rezonabile, cu ROBOR plus un pic, nu 2% - cât pun băncile comerciale, pentru că este o formă de capitalizare din bani publici. Agenţia poate fi o entitate listată la Bursă, inclusiv băncile comerciale pot deveni acţionari, administratori ai acestei companii".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb