RADU SOVIANI: "Îl va investiga Curtea de Conturi pe Mugur Isărescu pentru că a încasat indemnizaţia de pensionare fără să se pensioneze?"

G.F.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 2 septembrie 2016

Mugur Isărescu

Mugur Isărescu

Guvernatorul Mugur Isărescu a încasat, fără să se pensioneze, o îndemnizaţie de 95.000 de euro în anul 2015, a spus jurnalistul Radu Soviani. Într-o analiză publicată pe blogul personal, jurnalistul se întreabă dacă Mugur Isărescu va fi investigat de Curtea de Conturi şi dacă va fi pus să înapoieze banii încasaţi.

Epopeea ascunderii veniturilor reale de către guvernatorul BNR, domnul Mugur Isărescu continuă:

1. În 2014, eram asiguraţi că guvernatorul BNR nu câştigă mai mult de 12.000 de Euro pe lună (da, recunosc că i-am provocat pe #ceimaipresusdelege (a se citi BNR), atunci când am spus, şi am avut dreptate, în 2014, că veniturile conducerii ASF, pe care le-am comunicat transprent, încă din mai 2013, prin comunicat de presă, sunt sub cele ale conducerii BNR. ,,Adevărul" salariului de ,,cel mult 12.000 de Euro pe lună, cu tot cu indemnizaţii", a durat 2 ani, până a fi demonstrat că nu este real. A minţit conducerea BNR prin acest mesaj? Până când nu voi vedea declaraţia de avere pentru anul 2014, pe baza datelor comunicate în prezent, înclin să cred că am avut de-a face cu un neadevăr.

2. În urmă cu mai puţin de o lună, în 4 august 2016, guvernatorul BNR mima transparenţă zicând că are un venit salarial de 13.601 Euro/lună. Acest ,,adevăr" a durat mai puţin de o lună. Ieri, 1 septembrie 2016, în conferinţă de presă ðe la BNR, purtătorul de cuvânt al BNR mărturisea că în fapt veniturile guvernatorului ajung la 16.000 de Euro/lună (net). Ceea ce a oferit o viaţă de 28 de zile ,,noului adevăr". A minţit conducerea BNR când a declarat, prin Mugur Isărescu că domnia să câştigă 13.601 Euro/luna? Păi dacă acum zice că are 16.000, sigur că a minţit!

3. ,,Noul adevăr" - cel de ieri, a durat mai puţin de 24 de ore. Într-un demers de transparenţă care merită aplaudat, Agenţia Naţională de Integritate a publicat veniturile nete din 2015 ale guvernatorului Isărescu. Surpriză: 1.144.069 lei net. Adică 95.339 lei pe lună. La cursul mediu al anului 2015 (4.4450 lei/Euro), asta înseamnă, rotunjit, 21.450 de Euro net pe lună. Deci ,,noul adevăr" arată că în fiecare lună din 2016, domnul guvernator a încasat, pe medie, încă 5.450 de Euro faţă de cei 16.000 de Euro declaraţi. În total, 5450 x 12 luni = 65.400 de Euro. Oricum ai da-o, suma asta nu reprezintă indemnizaţia de pensionare a lui Mugur Isărescu din anul 2015, dacă privim chiar datele BNR. Întrucât domnul Isărescu a lucrat la BNR (mult) mai mult de 5 ani, iar potrivit BNR, angajaţii care au lucrat mai mult de 5 ani, ar avea voie să încaseze 10 salarii nete (că bonus de pensionare - revin), pentru cele 10 salarii, domnul guvernator ar fi fost inditruit 42.727 lei (9500 Euro) x 10, adică 427.727 lei / 4,5 lei/Euro = 95.000 Euro. Deci fie salariul domnului Isărescu a fost tăiat pentru că nu şi-a atins obiectivele de performanţă, fie e ceva putred (în fapt veniturile care ar fi inclus încă 2 salarii +participaţii la profit ar fi trebuit să fie mai mari, sau domnul Isărescu şi-a plătit bonusurile pentru 2015 în 2016).

Deci, domnul Isărescu a încasat, fără să se pensioneze, o indemnizaţie de 95.000 de Euro în anul 2015. De aici trebuie să intervină Curtea de Conturi, care ar trebui să se autosesize şi să îl pună să dea banii înapoi. De ce?

Pentru că, în 4 august 2016, domnul Isărescu declara:

,,Nu am depus cerere de pensie la casă teritorială de pensii şi că urmare nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensie şi nu s-a cumulat pensia cu salariul"

Şi atunci, dacă domnul Isărescu nici măcar nu a depus cerere de pensionare, pe baza a ce i-a plătit BNR, condusă de domnia să, indemnizaţia de pensionare? Pe baza vârstei biologice? Pentru că părea genul predispus la pensionare (între noi, chiar nu pare). Nu pe baza dosarului înaintat pentru pensionare? Eu nu pot să concluzionez decât atât: Mugur Isărescu şi-a plătit indemnizaţia de pensionare fără să se pensioneze, pentru că a putut. Rămâne de stabilit de către Curtea de Conturi dacă acest lucru este legal, şi dacă nu cumva domnul Isărescu va trebui să returneze BNR suma de 95.000 de Euro (plus penalităţi) pentru că încasat un drept care i se cuvenea doar dacă se pensiona (şi nu un drept de vârstă de pensionare), dar în fapt, nu s-a pensionat. Într-un stat de drept, opinia mea este că domnul Isărescu trebuie să aducă înapoi la BNR cei 95.000 de Euro, întrucât domnia să a încasat banii fără să îşi înainteze dosarul de pensionare, conform propriilor declaraţii.

În continuare nu pot să fac decât o judecată de opinie, pornind de la faptul că BNR nu a comunicat când a încasat Isărescu cei 95.000 de Euro. A fost o tentativă de manipulare prin presă cum că ar fi încasat suma întrucât nu era sigur că va mai prinde un mandat de guvernator BNR. Aici apar semnele de întrebare:

a) domnul Isărescu a împlinit vârstă de 65 de ani în dată de 1 august 2015. Anterior, în 14 iunie 2015, domnul Isărescu fusese re-validat, anticipat, că şi guvernator al BNR. Deci domnia să, dacă nu intenţiona să se pensioneze şi să cumuleze pensia cu salariul (aşa cum face Mişu Negriţoiu, care a încasat în 2015 venituri din salarii de la ASF de 708.932 lei (157.540 Euro/luna, respectiv 13.128 Euro/luna) plus pensie pentru 7 luni de 52.137 lei (11.586 Euro deci 1.655 Euro pe luna din pensie), nu avea niciun motiv să încaseze suma după 14 iunie 2016. A încasat domnul Isărescu indemnizaţia de pensie fără a se pensiona înainte de 14 iunie 2016? Dacă a încasat-o după, explicaţia că nu ar fi intenţionat să cumuleze pensia cu salariul - NU MAI ŢINE, întrucât tocmai primise, anticipat, un nou mandat de 5 ani (la fel că Bogdan Olteanu).

b) are vreo reglementare specială BNR care îi scoate la pensie pe membrii conducerii BNR cu 80% din media lunară a veniturilor din ultimele 12 luni? Pentru că, în opinia mea, doar aşa se explică faptul că Mugur Isărescu s-a repezit la cei 95.000 de Euro. Încasând indemnizaţia fără să se pensioneze, domnia să şi-a făcut un calcul rece, de bancher, astfel încât pensia să i se calculeze la o valoare medie lunară a veniturilor de 21.450 Euro pe luna, şi nu de 13.601 Euro sau 16.000 de Euro/luna. Dacă există această prevedere, potrivit cărora angajaţii BNR, la fel că alte categorii, nu ţin cont de principiul contributivităţii şi îşi calculează pensia în funcţie de veniturile ultimului an (spre exemplu 80%), domnul Isărescu şi-ar fi putut face un calcul prin care să mai ciupească de la bugetul de pensii nişte mii de Euro, în fiecare luna, până la sfârşitul celor 117 ani pe care îi va trăi, din care minimum 50 că Guvernator BNR. Spre exemplu, dacă pensia i s-ar fi calculat că 80% din 13.601 Euro, domnul Isărescu ar fi avut pensie lunară de 10.880 de Euro. Dacă s-ar fi calculat că 80% din 21.450 de Euro, pensia domnului Isărescu s-ar fi majorat la 17.160 de Euro lunar), deci, domnul Isărescu ar mai fi ciupit de la bugetul de pensii, lunar, încă 6.880 de Euro, pentru tot restul vieţii. În cazul în care BNR nu are vreo astfel de prevedere (regim special de pensii) şi domnul Isărescu este un umil beneficiar al principiului contributivităţii, îmi cer încă de pe acum scuze. Dacă nu, nu îmi cer scuze întrucât nu reies decât 2 variante:

Domnul Isărescu a încasat cei 95.000 de Euro nelegal, fără să se pensioneze, caz în care va trebui să dea explicaţii Curţii de Conturi;

Domnul Isărescu a mai dorit să ciupească de la bugetul public de pensii nişte mii de Euro suplimentar, şi asta în fiecare luna, până la împlinirea vârstei de 117 ani (până în 2067), din care măcar 50 de ani să fi fost guvernator BNR.

Toate aceste speculaţii ar putea fi spulberate/confirmate dacă:

a) Guvernatorul şi-ar publică toate declaraţiile de avere din 2007 până în prezent, sau dacă ANI ar face acest lucru, compensând lipsa de transparenţă a BNR;

b) Guvernatorul ar declara public când a încasat cei 95.000 de Euro, şi de ce i-a încasat dacă nu şi-a înaintat dosarul de pensionare;

c) BNR ar transmite defalcat structura veniturilor din 2015/2016 a Guvenratorului BNR;

d) BNR ar face public sistemul prin care li se calculează pensia şi efectul indemnizaţiei de pensionare asupra pensiei.

Până când BNR nu va răspunde public la aceste 4 întrebări (iar în momentul în care va răspunde le voi publică deîndată aici pe blog), nu pot să trag decât o concluzie: dacă nu este parte a aceluiaşi mecanism nelustrat, funcţionarii Curţii de Conturi ar trebui să investigheze cum a încasat domnul Isărescu cei 95.000 de Euro că indemnizaţie de pensionare - fără să îşi fi înaintat dosarul de pensie.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Dar in 2008 cand leul a fost salvat probabil de cel mai puternic atac profesionist,de ce nu spuneti ?

    Dar suportul BNR pe economia nationala, ca stim cu guvernantii si politicienii, de ce nu spuneti. 

    Nu am treaba cu bancile si BNR dar cred ca sunt fixatii sau interese.

    1. Dar de Iuri Gagarin de ce nu spuneti?

      Iuri Gagarin a atacat forintul si zlotul.

      Ești sigur ca nu ai treaba cu Bancile?

      Și atacul ăla profesionist nu a fost mai degrabă o treaba neprofesionist executată de BNR?  

      Adica nu cumva e vorba de niște bănuți aruncați în piata de către BNR care apoi nu au mai fost "sterilizați "? 

      Ia mai documenteaza-te la șefii tai și vino cu răspunsul ca se vede ca nu ai treaba cu bancile.

      Și nici cu comunicarea as adaugă eu. 

    Cele 13 mii erau salariul de baza, conform contractului si asta s-a afirmat acum o luna. Pana la 16 mii s-au adaugat bonusurile, dupa cum s-a scris ieri dar tontoleguma Soviani este prea debitretard pentru a pricepe.

     

    Dar, Lucian Isar citeste comentariile de pe acest forum. De exemplu, pe 9 aug, un comentator a folosit un nume precum cel al lui Lucian Isar pentru a-l ironiza pe acel nataflet. 

     

    9-10 aug 2016 

    (mesaj trimis de Lucian Isar în data de 10.08.2016, ora 00:41)  

    "De asemenea, eu, Lucian Isar, nu am citit niciodată rapoartele anuale ale BNR. De acolo aș fi aflat cât sunt câștigurile și pierderile BNR și cum sunt ele repartizate salariaților (când sunt). " 

     

    Acolo, in rapoartele anuale scria si de indemnizatia de pensionare care se acorda la implinirea varstei legale. 

     

    Cotidianul scrie pe 12 aug: 

    "Isar citează un articol din Raportul anual al BNR care stipulează că, “în baza contractului colectiv de muncă, BNR plăteşte la pensionare o indemnizaţie de pensionare care este calculată în funcţie de salariul de la data pensionarii”. 

     

     

    Vai ce prostanac este acest Isar. A citit comentariile de pe Bursa, si-a amintit ca trebuie sa citeasca Rapoartele Anuale ale BNR si apoi revine cu un comentariu pe blog preluat apoi de presa retarda care ii da prea multa credibilitate. 

    La fel o sa-l vedem si pe Soviani. 

    1. Dpmnule, dumneavoastra nu stiti sa cititi ce scrieti: "BNR plăteşte la pensionare o indemnizaţie de pensionare".

      Isarescu nu s-a pensionat. 

      Dar BNR a platit.

      Acum intelegeti? 

      bnr plateste la terminarea unui contract, mincinosule

      E CADOU DE DESPĂRȚIRE DE BANCĂ .

      Adică niște bănuți acolo pe care îi primești când te pensionezi sau iți dai demisia. 

      Nimic special,toți primim 12 salarii cadou de despărțire de la patron. 

      Deja comunicarea în BNR e caterincă.

      Și atmosfera de acolo pun pariu ca e la fel. 

    In ultima vreme cei care ataca BNR se pare ca au crescut frecventa, oare ce interes au?

    Indemnizatia de pensionare este platita o singura data, la varsta de 65 de ani, ca si o prima legata de un eveniment. Prea multe discutii pe tema asta consuma energie degeaba, sau asta sa fie scopul, de a impiedica BNR sa isi faca treaba? Cu ce interes?

    Sunt cam multi idioti utili folositi in atacul asta, deci miza trebuie sa fie mai mare decat niste venituri cumulate care sunt mult sub nivelul unor conducatori de banci comerciale mici din Romania, adica sub piata.  

    1. Saracutul de Mugur Isarescu....ce-l "jelesc" unii...Nici nu stiu daca poate sa traiasca cu un asa salar mic.

       

      Are nevoie Isarescu de aparatori (ca tine)? Nasol a ajuns!

      Subiectul a devenit accesibil pentru jurnaliștii din mainstream.

      Securiști patetici, de acum se rostogolește subiectul pe toate fețele. :D 

      Uni e de fapt un hoanta cel cu ochii de faianța.

      ce te faci insa ca imbecilii nu prea intelege ce inseamna sa fii erudit :-)

      Deci indemnizația de pensionare a lui ISARESCU nu e indemnizatie ci e CADOU DE DESPĂRȚIRE DE BANCĂ.

      Incredibil și penibil în același timp. 

    Eu cred ca il vor investiga, si Curtea de Conturi si DNA-ul, si celelalte institutii cu atributii in acest sens, si mai cred ca istoria il va situa in randul oportunistilor lacomi care au contribuit la devalizarea statului, ISTORIA nu uita, nu iarta. Mai degraba ori mai tarziu, sunt devoalati toti fripturistii in toata splendoarea lor, iar Cizmarescu este cel mai mare dintre toti, un Agamita Dandanache al vremurilor noastre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb