Tribunalul Bucureşti a obligat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să-i plătească lui Radu Soviani, fostul purtător de cuvânt al instituţiei, 191.158,89 lei pentru servicii prestate şi neachitate.
Radu Soviani s-a adresat instanţei, solicitând despăgubiri de 231.000 de euro de la ASF, după ce a fost dat afară, înainte de Crăciun, pe fondul unor neînţelegeri cu preşedintele Autorităţii, Mişu Negriţoiu.
Decizia instanţei nu este definitivă, iar ASF poate face recurs în 15 zile de la comunicare.
Deşi speţa este diferită, menţionăm că, în luna aprilie, ASF a anunţat că a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, schimbarea sentinţei date anterior de Tribunalul Bucureşti, prin care Tudor Baltă, fost vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, primise o indemnizaţie compensatorie netă de 1.046.049 lei (237.000 euro).
Autoritatea a precizat, atunci, că are pe rol o serie de procese care au ca obiect acordarea de drepturi băneşti compensatorii solicitate de mai mulţi membri din conducerea fostelor Comisii de supraveghere a pieţelor financiare non-bancare: CSA, CNVM şi CSSPP, valoarea totală a sumelor solicitate ridicându-se la circa 11,6 milioane de lei.
ASF nu a dorit să comenteze, ieri, decizia Tribunalului.
Însă, Radu Soviani şi-a savurat din plin victoria.
Domnia sa ne-a transmis: "Într-un limbaj non-tehnic opinăm că instanţa a decis că serviciile prestate trebuie achitate. Cu alte cuvinte, munca solicitată şi prestată trebuie plătită, chiar şi de către ASF. Ne aşteptăm ca după decizia instanţei, ASF să intre imediat în legalitate şi să achite sumele restante către RST MEDIA (n.r. firma lui Radu Soviani), pe care, în opinia noastră, printr-o conduită abuzivă şi nelegală (din perspectiva unei Autorităţi care trebuie să prevină abuzurile şi nu să le genereze), reprezentantul legal al ASF a refuzat să le achite. În opinia noastră, această conduită a fost persistentă şi s-a manifestat inclusiv în timpul procesului cu RST MEDIA, prin cererea reconvenţională a Autorităţii de Supraveghere Financiară, dar cererea ASF a fost considerată neîntemeiată şi prin urmare respinsă de către instanţa de judecată".
Potrivit domnului Soviani, demersul juridic al RST MEDIA a urmărit atât plata serviciilor deja prestate către ASF, dar pe care Autoritatea a refuzat să le achite, cât şi daune interese a căror evaluare făcută de asistenţii legali ai RST MEDIA a fost supusă validării instanţei de judecată.
Tribunalul nu a acceptat plata sumelor de 513.110,49 lei şi 71.713 euro cerute de Soviani, însă a respins cererea reconvenţională depusă de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prin care aceasta a formulat pretenţii proprii împotriva reclamantului.
Directorul general RST Media, Radu Soviani, ne-a transmis că, "în privinţa unor eventuale acţiuni juridice ulterioare", firma sa va evalua oportunitatea acestora după ce va lua la cunoştinţă motivarea instanţei.
Fostul purtător de cuvânt al ASF a susţinut că instituţia a renunţat la contractul cu firma sa, fără a o înştiinţa în prealabil. Radu Soviani a spus că încercările sale să rezolve situaţia pe cale amiabilă au eşuat. Totodată, el afirma în iulie că nu a primit decizia Consiliului ASF prin care contractul cu firma sa a fost reziliat, fiind doar informat despre acest lucru de către preşedintele instituţiei Mişu Negriţoiu.
Firma lui Radu Soviani fusese selectată, prin licitaţie, să ofere servicii de comunicare către ASF, pentru o perioadă de 3 ani, valoarea totală a contractului fiind de 799.992 de lei (plus TVA), aproximativ 180.000 euro plus TVA.