Rădulescu: Vinul şi mierea reprezintă singurele produse agricole cu care putem ieşi la export

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Agro-alimentar / 31 martie 2010

Vinul şi mierea reprezintă, la ora actuală, singurele produse pe care agricultura românească le poate exporta, a declarat, ieri, Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la conferinţa de lansare a Salonului Internaţional de Vinuri Vinvest. "România are la ora actuală două produse cu care poate ieşi la export în agricultură: mierea şi vinul, restul sunt poveşti. Cereale nu prea, lemnul s-a cam dus, cu animalele abia dacă ajungem la potenţial",a spus Rădulescu. În ceea ce priveşte sprijinul financiar acordat sectorului, acesta a aspus că România are fonduri suficiente de la Uniunea Europeană pentru sector şi se bazează mult mai puţin pe fondurile de la buget.

Cornel Dicu, director agricultură şi silvicultură, a precizat că Româ-nia are alocate anual fonduri de 42 milioane de euro pentru reconversie la suprafeţele de vin şi promovare, în fiercare an România având un grad de absorbţie de 100 la sută pe aceste fonduri. "Suntem cu mult în faţa unor ţări cu tradiţie din acest domeniu ca absorbţie, noi ajungem aproape de sută la sută", a spus Cornel Dicu, citat de Agerpres. Producţia de vin cu denumire de origine controlată obtinuţă în 2010 se ridică la 256.312 hectolitri în anul 2009, iar pentru 2010 este estimată o producţie de 270.000 hectolitri. În 2009, România a importat 117.030 hl de vin din Italia, Spania, Moldova, Slovenia şi Franţa şi a exportat 127.172 hl. Suprafaţa de viţă de vie cu soiuri pentru vin este de 174.100 ha, din care suprafaţa autorizată pentru producerea vinurilor cu denumire de origine controlată (DOC) a fost de 15.493 ha în anul 2009. Consumul de vin în România este de circa 23 - 26 litri, iar în celelalte ţări din Uniunea Europeană este între 20 - 50 litri.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Cam bateti campii baieti in privinta posibilitatilor de export!Ce pazeste dl ministru al agriculturii nu stim. E cazul ca cei doi sa plece din minister! Dle ministru ati face o mica economie daca i-ati concedia pe cei doi! Pentru dezinformare !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb