"Rafo" scapă de faliment

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 23 iunie 2010

"Rafo" scapă de faliment

O decizie a Tribunalului Braşov readuce în discuţie ajutorul de stat pentru rafinărie

Compania "Rafo" reintră în circuitul economic, după aproape cinci ani şi jumătate de când se află în reorganizare judiciară

Tribunalul Braşov a respins cererile de intrare în faliment a companiei "Rafo" Oneşti, după cum a anunţat, ieri, Bogdan Paraschiv, coordonatorul echipei de avocaţi ai casei "Boştină şi Asociaţii", care a reprezentat în instanţă compania din Oneşti.

Instanţa braşoveană a dispus închiderea procedurii reorganizării judiciare, ceea ce permite reinserţia acestei societăţi în activitatea economică.

Administratorul judiciar al societăţii "Rafo", Florin Dragomir, a declarat pentru ziarul BURSA, că decizia Tribunalului este definitivă şi executorie, dar nu irevocabilă, ea putând fi atacată cu recurs. După ce sentinţa va fi comunicată oficial, administratorul judiciar va fi descărcat de sarcini, iar societatea va fi reinserată în drepturile depline ale unei societăţi comerciale.

Decizia Tribunalului Braşov mai are un efect important pentru societate, pentru că repune pe tapet ajutorul de stat aprobat de stat pentru un împrumut bancar pe care rafinăria intenţionează să-l contracteze pentru retehnologizare. Statul ar urma să garanteze până la 80% din acest credit. Conducerea "Rafo" a demarat de mai multe luni negocieri cu patru bănci pentru obţinerea împrumutului, dar ele un au putut fi finalizate din cauza nerezolvării problemei reorganizării judiciare. "Rafo" are nevoie de 330 de milioane de euro ca să poată pune în practică planul de a renunţa la producţia de benzină în favoarea unor produse utilizate în industria petrochimică.

Casa de Avocatură Boştină şi Asociaţii arată, într-un comunicat, că după 11 zile de deliberare, la 21 iunie, Tribunalul Braşov a pronunţat sentinţa prin care a admis excepţia inadmisibilităţii obiecţiunilor, opoziţiilor, memoriilor şi contestaţiilor la raportul administratorului judiciar privind închiderea procedurii de reorganizare, cu consecinţa respingerii acestora ca inadmisibile, a respins ca nefondate opoziţiile, obiecţiunile, memoriile şi contestaţiile formulate cu privire la propunerea de închidere a procedurii de reorganizare şi a luat act de renunţarea societăţii Rafinăria Dărmăneşti la judecata contestaţiei.

Conform legislaţiei în vigoare, reorganizarea judiciară este procedura ce se aplică debitorului, persoană juridică, în vederea achitării datoriilor acestuia, conform unui program de plată a creanţelor. Procedura de reorganizare judiciară se închide prin sentinţă, în urma îndeplinirii tuturor obligaţiilor de plată asumate în planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic.

Tribunalul Braşov a respins, la finele anului trecut, contestaţia formulată în procesul cu "Rafo" Oneşti de "Glencore Energy", furnizor de ţiţei al rafinăriei, la a doua cerere de admitere a creanţei în cuantum de 4,1 milioane dolari reprezentând, conform, companiei britanice, contravaloarea unei cantităţi de 6.920 tone metrice de motorină.

Compania "Rafo" Oneşti a intrat în stare de insolvenţă în 2004, fiind la acea dată cel mai mare datornic la buget. În 2007, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra acţiunilor rafinăriei, întrucât investiţiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb