Raiffeisen Bank S.A. a plasat cu succes ieri o nouă emisiune de obligaţiuni corporative în lei, fiind a doua emisiune de obligaţiuni senior preferenţiale din cele cinci emisiuni de obligaţiuni eligibile ale băncii, informează un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.
Conform sursei citate, emisiunea de obligaţiuni a fost adresată investitorilor instituţionali şi a atras 325 milioane lei cu o maturitate de 5 ani, fiind supra subscrisă de 1,6 ori, la un cupon fix de 9,404%, respectiv 0,9 puncte procentuale, peste randamentul titlurilor de stat în lei de referinţă, cu aceeaşi maturitate. De asemenea, obligaţiunile urmează să fie incluse în baza de fonduri proprii şi datorii eligibile ale băncii, după aprobarea Băncii Naţionale a României şi vor fi listate atât la Bursa din Luxembourg (LuxSE) cât şi la cea de la Bucureşti (BVB).
Fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanţare proiectelor sustenabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise în Cadrul pentru Obligaţiuni Sustenabile, disponibil pe site-ul băncii.
Minim 50% din fonduri vor fi direcţionate pentru finanţarea de proiecte sociale - finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel naţional, locuinţe accesibile, acces la servicii esenţiale de sănătate, educaţie şi infrastructură. Diferenţa va fi alocată în vederea finanţării proiectelor care susţin tranziţia verde - clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, de eficienţă energetică, transport şi agricultură ecologice, proiecte de prevenire şi control al poluării, economie circulară, administrarea durabilă a resurselor de apă.
Prin emisiunile de obligaţiuni eligibile plasate în ultimii doi ani, în sumă totală de aproximativ 2,96 miliarde lei, banca îşi consolidează baza de fonduri proprii şi datorii eligibile în linie cu cerinţele regulatorii, creând astfel premisele pentru o dezvoltare sustenabilă a activităţii de creditare.
Directiva europeană privind redresarea şi rezoluţia bancară (BRRD I şi II), transpusă în legislaţia locală prin legea 312/2015 cu actualizările şi modificările ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor instituţiilor de credit din Uniunea Europeană a unei rezerve financiare suplimentară fondurilor proprii, în principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la creşterea stabilităţii financiare a sistemului bancar şi o protecţie sporită a deponenţilor, se precizează în comunicat.