Raiffeisen Bank: Inflaţia ar putea depăşi 8% la sfârşitul anului, datorită creşterii TVA, deprecierii leului, eliminării subvenţiilor şi a inundaţiilor

F. A.
Bănci-Asigurări / 2 iulie 2010

Majorarea TVA la 24%, deprecierea leului, eliminarea subvenţiilor la căldura şi creşterea preţurilor la alimente din cauza inundaţiilor ar face ca rata inflaţiei să fie de peste 8% la sfârşitul acestui an, se arată într-un raport al Raiffeisen Bank, relatează Hotnews. Analiştii băncii mai apreciază că măsurile de austeritate adoptate de Guvern vor duce la o reducere a consumului, ceea ce va avea un impact negativ asupra Produsului Intern Brut (PIB).

"Rata inflaţiei ar trebui să crească în iulie, ca urmare a majorării TVA. Deşi ne aşteptăm la o contribuţie de 70% din majorarea TVA la creşterea preţurilor de consum, deprecierea leului, eliminarea subvenţiilor la căldură şi impactul negativ asupra preţurilor la alimente cauzat de inundaţiile recente ar trebui să împingă rata inflaţiei la un nivel ridicat la finalul acestui an", se arată în raportul băncii.

Economiştii Raiffeisen Bank mai spun că, în condiţiile creşterii ratei inflaţiei, BNR nu va mai reduce dobânda de politică monetară până la finalul acestui an. "Credem că există riscul de a vedea o creştere a dobânzii de politică monetară în următoarele luni dacă vor apare efecte suplimentare în urma majorării TVA şi aşteptările inflaţioniste vor creşte. De asemenea, există riscul ca dobânzile interbancare să crească", sunt de părere reprezentanţii Raiffeisen Bank.

Totodată, ei sunt de părere că măsurile de austeritate aprobate de Guvern vor avea ca rezultat o descreştere a veniturilor disponibile ale populaţiei, iar "consumul, care s-a menţinut pe un trend descendent în ultimele trimestre, se va contracta în continuare şi va avea un impact negativ suplimentar asupra PIB".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9729
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4977
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2951
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9029
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.7210

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb