Raiffeisen Bank S.A. a plasat cu succes ieri o nouă emisiune de obligaţiuni corporative în lei, fiind a patra emisiune de obligaţiuni eligibile (MREL) a băncii şi prima serie de obligaţiuni sustenabile, conform unui comunicat remis redacţiei. Emisiunea de obligaţiuni a fost adresată către investitori instituţionali şi a atras 500,85 milioane lei pe o maturitate de 5 ani, fiind suprasubscrisă de 2 ori, faţă de suma anunţată iniţial în deschiderea plasamentului privat. Obligaţiunile vor plăti un cupon anual fix de 8,92%, care se situează la aproximativ 1,1 p.p peste randamentul titlurilor de stat în lei de referinţă, cu aceeaşi maturitate. Obligaţiunile urmează să fie listate atât pe Bursa din Luxembourg (LuxSE) cât şi pe cea de la Bucureşti (BVB) şi vor fi incluse în baza de fonduri proprii şi datorii eligibile ale băncii, după confirmarea prealabilă a eligibilitaţii de către Banca Naţională a României.
Potrivit sursei citate, fondurile atrase vor fi utilizate pentru finanţare proiectelor durabile, conform criteriilor de eligibilitate descrise în Cadrul pentru Obligatiuni Sustenabile al băncii. Minim 50% din fonduri vor fi direcţionate pentru finanţarea de proiecte sociale - finanţarea întreprinderilor mici şi mijlocii din regiuni subdezvoltate la nivel naţional, locuinţe accesibile, acces la servicii esenţiale de sănătate, educaţie şi infrastructură. Diferenţa va fi alocată în vederea finanţării proiectelor care susţin tranziţia verde - clădiri verzi, proiecte de energie regenerabilă, de eficienţă energetică, transport şi agricultură ecologice, proiecte de prevenire şi control al poluării, economie circulară, administrarea durabilă a resurselor de apă.
"Prin această nouă emisiune de obligaţiuni ne reconfirmăm rolul de pionierat şi angajamentul nostru de a sprijini o dezvoltare durabilă a economiei româneşti, de a contribui la întărirea rezilienţei şi competitivităţii companiilor din România. De asemenea, ne bucură interesul manifestat de investitorii instituţionali pentru prima emisiune de obligaţiuni sustenabile de pe piaţa locală, ceea ce ne arată că şi aspectele sociale, nu doar cele legate de mediu, încep să aibe un rol important în procesul decizional de alocare a capitalurilor" a spus Cristian Sporiş, vicepreşedinte Corporaţii la Raiffeisen Bank.
Prin emisiunea de obligaţiuni senior nepreferenţiale, banca îşi consolidează baza de fonduri proprii şi datorii eligibile, răspunzând cerinţelor regulatorii, creând astfel premizele pentru o dezvoltare sustenabilă a activităţii de creditare. Directiva europeană privind redresarea şi rezoluţia bancară (BRRD I şi II), transpusă în legislaţia locală prin legea 312/2015 cu actualizările şi modificările ulterioare, prevede crearea la nivelul tuturor instituţiilor de credit din Uniunea Europeana a unei rezerve financiare suplimentară fondurilor proprii, în principal sub forma unor instrumente de datorii eligibile subordonate depozitelor bancare, cu scopul de a contribui la creşterea stabilităţii financiare a sistemului bancar şi o protecţie sporită a deponenţilor, se mai arată în comunicat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 15:19)
uite'i si pe astia cu creditele ninja.... au venit sa mai faca ceva reclama?
La urmatorul tun vor da fuga din piata si statul roman o sa fie fortat sa ii / le nationalizeze / activele.
Serpii astia au de mult pregatita strategia de "exit"! - sa vezi atunci chinuri! nu acum.
Dupa tehnicile si practicile de "creditare" nu au orizont pe termen lung sa joc infinit in teritoriu!
Se muta "cu cortul" ca "tiganii"dupa ce consuma resursele zonei.
s c cret
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.08.2022, 17:24)
De unde l-ați scos și pe Cristian Sporiş, acest VP cu mutră de activist de acum 40 de ani? Cred că nici nu era născut pe atunci, pe bune!