• Nicolae Cinteză, BNR: "Nu trebuie creată panică aiurea"
Raiffeisen Bank a fost pusă sub urmărire penală, pentru că angajaţii a două sucursale din Constanţa au permis retragerea a 170.000 lei din conturi puse sub poprire într-un dosar de evaziune fiscală, potrivit presei locale.
Sadîc Zafer, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa ne-a confirmat, ieri, ştirea apărută în presa locală, precizând că, în prezent, se fac investigaţii. Domnia sa ne-a declarat că a existat o decizie a unui procuror privind "poprirea conturilor unei firme şi a unui învinuit", dar aceasta a fost încălcată, motiv pentru care "a fost dispusă învinuirea persoanei juridice Raiffeisen Bank". În acest stadiu, procurorii vor putea avea acces la informaţii bancare, care anterior nu au putut fi furnizate, pentru că se aflau sub secret bancar.
Procurorii au apelat la sprijinul mascaţilor, care au descins, ieri după-amiază, la principala sucursală a Raiffeisen Bank, situată pe Bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, cât şi la o agenţie de pe strada Cişmelei, în zona Tic-Tac.
Mascaţii au avut drept misiune aducerea la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, a mai multor angajaţi ai băncii.
"Pentru a lămuri situaţia, angajaţii unităţii bancare au fost citaţi să se prezinte la Parchet pentru audieri. În momentul în care poliţiştii s-au prezentat la bancă, angajaţii au refuzat să primească citaţiile, iar poliţiştii au fost daţi afară", a declarat procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, citat de "cugetliber.ro".
Gelu Manolescu, purtător de cuvânt IPJ Constanţa, ne-a declarat, ieri: "Într-adevăr, Poliţia a făcut verificări la două puncte de lucru ale Raiffeisen Bank, îndeplinind astfel o dispunere a Parchetului. Poliţia a trebuit să verifice dacă la unităţile respective s-au retras sume de bani din anumite conturi care erau poprite".
Domnia sa nu ne-a putut preciza dacă au fost făcute reţineri în acest caz.
• Nicolae Cinteză, BNR: "Angajaţii vinovaţi vor suporta consecinţele"
Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, ne-a declarat, ieri, că Banca Centrală încă nu a fost informată despre situaţia unităţilor Raiffeisen Bank din Constanţa. Totuşi, este probabil ca instituţia de credit să fi depus o notificare la registrul BNR, dar aceasta nu să nu fi ajuns încă la direcţie, deoarece situaţia este "la cald", potrivit domniei sale.
Nicolae Cinteză ne-a precizat că angajaţii vinovaţi vor suporta consecinţele, însă nu trebuie creată "panică aiurea", ci trebuie aşteptată decizia unui judecător, lucru care va dura. Oficialul BNR a adăugat că cercetările penale sunt "lucruri fireşti".
Firma care are conturi deschise la Raiffeisen Bank, puse sub sechestru, este parte dintr-un dosar de evaziune fiscală şi înşelăciune alături de alte firme, care au ca obiect de activitate colectarea de fier vechi, potrivit presei locale.
1. Ne credeti prosti , sunteti la fel ca securitsti
(mesaj trimis de tepes în data de 15.03.2012, 13:27)
În acest stadiu, procurorii vor putea avea acces la informaţii bancare, care anterior nu au putut fi furnizate, pentru că se aflau sub secret bancar.
Deci procurori nu aveau acces la informatii bancare. Atunci cum au aflat ei ca au fost facute platile? Sau hai sa facem un scandal de intimidare si noi procurori ajungem la informatiile bancare secrete. Baieti e cusuta cu ata alba.