Raiffeisen vrea să acorde dividende de 155,5 milioane de lei

F. A.
Bănci-Asigurări / 5 aprilie 2011

Conducerea Raiffeisen Bank România propune acţionarilor să acorde dividende de 155,5 milioane de lei, reprezentând 57,6% din profitul de anul trecut, şi să majoreze capitalul social cu 3,74 milioane de lei, la 1,2 miliarde de lei, prin încorporarea rezervelor.

Banca a raportat pentru anul trecut un profit de 269,1 milioane de lei potrivit standardelor româneşti de contabilitate, iar dividendul propus este 0,013 lei pe acţiune. Conducerea băncii propune ca 16,24 milioane de lei din profit să meargă la rezerva legală obligatorie. Suma rămasă neutilizată, de 97,37 milioane de lei, va fi inclusă în capitalurile proprii.

Plata dividendelor se va realiza către acţionarii înscrişi în registrul acţionarilor la sfârşitul lunii martie 2011.

Preşedintele şi directorul general al băncii, Steven van Groningen, a declarat, săptămâna trecută, că Raiffeisen Bank România ar putea acorda dividende în sumă aproximativ egală cu cea din 2009, de 143,55 milioane lei.

Acţionarii vor mai supune aprobării, pe 29 aprilie, şi un program de emisiuni de obligaţiuni pe termen mediu, în lei/euro, pe pieţele de capital locală şi internaţională, în sumă maximă de 1,5 miliarde de euro. Programul poate începe în acest an şi dura mai mulţi ani.

Raiffeisen România este controlată în proporţie de 99,49% de Raiffeisen Bank International AG (Austria), iar restul acţiunilor, reprezentând 0,51% din capital, sunt controlate de peste 17.500 de acţionari persoane fizice şi juridice.

Profitul net al băncii a scăzut anul trecut cu 7%, fiind influenţat de declinul câştigului net din operaţiuni financiare, potrivit standardelor româneşti de contabilitate. Veniturile din portofoliul de titluri şi profitul din operaţiuni financiare s-au redus cu 50%, din cauza evoluţiei ratelor de dobândă, la 196,9 milioane de lei.

În acelaşi timp, venitul net din dobânzi a crescut cu 27%, la 1,05 miliarde de lei, în timp ce venitul net din comisioane s-a redus cu 7%, la 665,1 milioane de lei

Pe de altă parte, cheltuielile operaţionale au scăzut cu 4%, la 1,085 miliarde de lei.

Potrivit raportului directoratului referitor la situaţiile financiare, citat de Mediafax, activele băncii au crescut anul trecut cu 9%, la 21,78 miliarde de lei, în principal datorită majorării portofoliului de credite cu 18,6%, la 12,15 miliarde de lei.

Portofoliul de credite de retail a crescut anul trecut cu 20% (14% fără influenţa cursului de schimb), la 7,1 miliarde de lei, iar soldul împrumuturilor acordate companiilor s-a majorat cu 16%, la 4,99 miliarde de lei.

"Evoluţia portofoliului de credite retail este datorată în principal creditelor nou acordate, care au crescut cu 89% în raport cu 2009. Volumele noi acordate persoanelor fizice au fost cu 103% mai mari decât în anul precedent în special datorită evoluţiei pozitive înregistrate pe creditele garantate şi programul guvernamental Prima Casă. Activitatea de finanţare a IMM-urilor a crescut cu 50% faţă de anul precedent", potrivit raportului.

Ponderea creditelor noi acordate în valută în total împrumuturi noi a crescut de la 18% la 32% anul trecut, în timp ce rambursările au avut aproximativ aceeaşi structură pe valute - 52% în lei şi 48% în valută.

Volumul depozitelor atrase de bancă a avansat cu circa 9%, la 15,74 miliarde de lei, în special datorită plasamentelor companiilor, care au urcat cu 20%. Şi depozitele de retail au crescut, cu 3% per total, în contextul majorării economisirilor în lei cu 11% şi al scăderii plasamentelor în valută cu 7%.

Rata rentabilităţii activelor a scăzut de la 1,48% în 2009 la 1,29% anul trecut, în principal din cauza scăderii veniturilor din activităţile de trezorerie.

De asemenea, rata rentabilităţii capitalului s-a redus de la 14,2% în 2009 la 12,8% anul trecut.

Reţeaua teritorială a Raiffeisen Bank a scăzut anul trecut de la 559 de unităţi la 540 de unităţi, după ce banca a închis agenţii specializate "Casa Ta".

Acţionarii Raiffeisen numesc la finele lui aprilie doi noi membri în Consiliul de Supraveghere

Acţionarii Raiffeisen România vor discuta pe 29 aprilie o nouă componenţă a Consiliul de Supraveghere al băncii, care presupune realegerea a trei membri şi înlocuirea a doi membri. "Pe 29 aprilie 2011 expiră mandatele de membri ai CS pentru Herbert Stepic, Heinz Wiedner, Martin Gruell, Aris Bogdaneris şi Peter Lennkh. Se propune AGA reconfirmarea în funcţie pentru Herbert Stepic, Martin Gruell şi Peter Lennkh, precum şi alegerea lui Karl Sevelda şi Răzvan Munteanu, pentru mandate de 4 ani", au declarat reprezentanţii băncii.

Stepic este preşedinte al Consiliului de Supraveghere şi director general al Raiffeisen Bank International, Gruell este directorul financiar al grupului austriac, iar Lennkh ocupă poziţia de membru în Comitetul Director al grupului.

Sevelda este director adjunct al Raiffeisen Bank International, iar Munteanu a condus pentru mai mult de cinci ani divizia de retail a Raiffeisen Bank România. Munteanu a fost numit în acest an şef pentru consumer banking al grupului austriac. Din Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank face parte şi Anca Ileana Ioan, membru independent, însă mandatul acesteia nu expiră la finele lunii aprilie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

28 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9735
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5981
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3070
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9688
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6543

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb