PNL face apel la Curtea Constituţională (CCR) să suspende judecarea sesizării depuse de Florin Iordache în legătură cu completurile de trei judecători până când se pronunţă pe sesizarea liberalilor privind Regulamentul Camerei Deputaţilor.
"Facem apel către Curtea Constituţională să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache care vizează completurile de 3 judecători (Dosarul nr.642E/2019) până la soluţionarea sesizării de neconstituţionalitate înaintate de PNL în ceea ce priveşte art. 35 alin. (1)-(3) din Regulamentul Camerei Deputaţilor. În sesizarea pe care am înaintat-o Curţii Constituţionale, am arătat că normele în temeiul cărora Florin Iordache a depus cererea încalcă atât prevederile Legii fundamentale, cât şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 45/1994. Din punct de vedere juridic, o eventuală decizie a Curţii Constituţionale pe problema completului de 3 judecători pronunţată anterior judecării sesizării noastre poate crea aparenţa existenţei unui viciu de neconstituţionalitate asupra căruia Curtea a refuzat să se pronunţe", afirmă prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.
Ea spune că "magistraţii Curţii Constituţionale nu trebuie să se lase intimidaţi de atacurile furibunde în stil interlop ale condamnatului penal Liviu Dragnea".
"Decizia pe care întreaga opinie publică o aşteaptă are o miză imensă pentru România. De ea depinde nu numai dosarul unui condamnat aflat încă într-o înaltă funcţie publică în stat, ci şi soliditatea justiţiei, angajamentul României de a lupta împotriva corupţiei şi parcursul european al ţării", precizează Raluca Turcan pe contul său de Facebook, conform News.ro.
Curtea Constituţională a României discută, astăzi, sesizarea privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, făcută de Florin Iordache, în calitate de preşedinte delegat al Camerei Deputaţilor. La termenul de miercuri, CCR a amânat cauza.
PNL a cerut, vineri, Curţii Constituţionale a României să suspende procedura de judecată a cererii depuse de Florin Iordache, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, în perioada în care îl înlocuia pe Liviu Dragnea, considerând că articolul din Regulament în temeiul căruia a fost înaintată cererea este în dezacord cu prevederile legii fundamentale, motiv pentru care liberalii au înaintat şi o sesizare de neconstituţionalitate, cu acest subiect.
Sesizarea liberalilor care vizează Regulamentul Camerei Deputaţilor va fi dezbătută în 7 mai de către judecătorii constituţionali, scrie News.ro.
În 21 iunie 2018, liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la DGASPC Teleorman. El a fost achitat pentru infracţiunea de fals intelectual. Suspendarea executării pedepsei de doi ani primită anterior de Dragnea în dosarul "Referendumul" a fost anulată, iar cele două pedepse au fost contopite, rezultând o pedeapsă totală de trei ani şi jumătate de închisoare cu executare.
Dragnea a contestat condamnarea la completul de cinci judecători de la ICCJ, primul termen fiind stabilit în 8 octombrie 2018. Atunci, liderul PSD a cerut anularea Hotărârii Colegiului de conducere al ICCJ prin care completurile de 5 judecători sunt considerate "formaţiuni de judecată cu reglementare specifică", astfel încât prevederile Legii de organizare judiciară modificată vor fi aplicate în cazul lor începând cu 1 ianuarie 2019.
Ulterior, Guvernul a sesizat CCR cu privire la constituirea completurilor de cinci judecători, sesizarea fiind admisă în 7 noiembrie, conform News.ro.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 12.04.2019, 19:13)
ĂȘTI VOR LA GUVERNARE PRIN AJUTORUL PROCURORILOR....